Følg med her:
Koldhævede græskarboller – saftige grovboller
Græskarboller er saftige grovboller på den virkelig nemme måde. Bare løb ud og find et græskar med det samme – så kan du få de saftige sandwichboller med græskar i morgen tidlig!
Konceptet er hermed testet – i alt hastværk lørdag morgen. For jeg kom til at sove længe, men jeg ville ikke gå glip af en spinningtime bare fordi, der skulle bages boller den morgen. Så det gik stærkt!
Saftige græskarboller – sådan!
I min verden skal græskarboller både være bløde og saftige. Og jeg vil helst ikke ha’ dem for høje, når jeg skal bruge dem til sandwich. Man skal jo helst kunne bide over bollen, når der kommer fyld i. Ikk´?
Det med saftigt brød er virkelig simpelt, også hvis du ikke har særlig god tid: Riv nogle grønsager eller rodfrugter i dejen. Gulerodsboller er et hit. Men du kan også bruge både kartofler, rødbeder, squash eller som her: Græskar. Det giver masser af fugt til dejen, og du får et brød (eller en flok boller), der holder sig saftige i flere dage.
Du kan naturligvis også fryse de boller ned, du ikke spiser med det samme. Så er det nemt at finde en saftig græskarbolle til madpakken næste gang og næste gang.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 300 g koldt vand
- 250 g græskar (hokkaido eller skrællet butternut)
- 1 dl yoghurt naturel
- 5 g gær
- 30 g aktiv surdej (eller bare vand, hvis du ikke har surdej)
- 450-500 g ølandshvedemel (jeg bruger det sigtede fra Meyers)
- 50 g græskarkerner
- 1,5 tsk kardemomme
- 10 g salt
Til pynt:
- Ekstra græskarkerner
- 1 æg (til at pensle med)
Sådan gør du:
- Riv græskarret – groft eller fint, begge dele fungerer. Husk, at en butternut skal skrælles først.
- Bland dejen godt sammen i en stor skål. Lad den stå fremme på køkkenbordet en halv eller hel time, dæk den med låg eller plast, og sæt den i køleskabet til i morgen.
- Næste morgen: Tænd ovnen på max varme. Min kan tage 270 grader varmluft. Hvis du har et bagestål, sæt det ind og lad det varme godt igennem.
- Når ovnen er varm: Sæt bollerne på bagepapir med en grydeske. Se teknikken i videoen (en anden dej, men samme teknik).
- Pensl med lidt æg, drys med græskarkerner, og pensl igen. Så hænger de fast. Bag bollerne i 13-15 minutter, til de er gyldne.
De nemmeste koldhævede boller med græskar
Når jeg nu ikke vil have særlig højde på mine boller, arbejder jeg med en ret blød dej – og verdens nemmeste fremgangsmåde: Bland revet græskar med bare én slags mel (jeg bruger stenformalet mel – med ca. 20 % fuldkorn – for at få grove boller). Gær, salt, vand, surdej (hvis du har), yoghurt, kardemomme – og græskarkerner. Rør sammen. Lad dejen stå i skålen natten over i køleskabet. Og sæt bollerne på en bageplade med en ske næste morgen.
Knaldvarm ovn. 13-15 minutter. Haps.
Græskarbollerne bliver helt perfekt uperfekte i faconen. Lidt flade i det, så de er nemme at bide over, når fyldet kommer i. Og supersaftige indeni.
Fyld i sandwichbollerne?
Du har sikkert dit eget favoritfyld. Mit var min thaihummus med avocado og frisk koriander. Et dryp lime. Mmmm. Her får du en flok forslag:
- Hummus, tomat og avocado i skiver. Og frisk spinat.
- Laksemousse, frisk spinat og radiser i tynde skiver.
- Rødbedebøf, frisk spinat, most avocado som spread. Og et dryp lime.
- Pesto, frisk spinat og røget laks.
- Emmentaler, frisk rucola og langtidsbagte tomater
- Stegt kyllingebryst i tynde skiver – med spidskålsalat og fx en pesto
- Thai pulled chicken med spidskålsstrimler
Surdej eller ej?
Jeg har altid en aktiv surdej i nærheden, så det blev surdejsboller. Men du kan sagtens bage dem uden surdej. Så skal du blot erstatte med næsten samme mængde vand.
Andre meltyper?
Jeg synes, bollerne er bedst med noget groft mel. Hvis du ikke har lige præcis stenformalet mel ved hånden, kan du blande hvidt mel og fuldkornsmel. Ca. 1/3 fuldkorn og 2/3 almindeligt hvedemel med højt proteinindhold er en god kombi til sandwichboller. Mængden må du lige forsøge dig frem med – forskellige meltyper suger forskellig mængde væde til sig.