Koldhævede græskarboller – saftige grovboller

Skal det være saftige græskarboller - på den nemme måde? Rør dejen sammen på få minutter, og få saftige boller i morgen tidlig!

Græskarboller er saftige grovboller på den virkelig nemme måde. Bare løb ud og find et græskar med det samme – så kan du få de saftige sandwichboller med græskar i morgen tidlig!

Konceptet er hermed testet – i alt hastværk lørdag morgen. For jeg kom til at sove længe, men jeg ville ikke gå glip af en spinningtime bare fordi, der skulle bages boller den morgen. Så det gik stærkt!

Saftige græskarboller – sådan!

I min verden skal græskarboller både være bløde og saftige. Og jeg vil helst ikke ha’ dem for høje, når jeg skal bruge dem til sandwich. Man skal jo helst kunne bide over bollen, når der kommer fyld i. Ikk´?

Det med saftigt brød er virkelig simpelt, også hvis du ikke har særlig god tid: Riv nogle grønsager eller rodfrugter i dejen. Gulerodsboller er et hit. Men du kan også bruge både kartofler, rødbeder, squash eller som her: Græskar. Det giver masser af fugt til dejen, og du får et brød (eller en flok boller), der holder sig saftige i flere dage.

Du kan naturligvis også fryse de boller ned, du ikke spiser med det samme. Så er det nemt at finde en saftig græskarbolle til madpakken næste gang og næste gang.

Koldhævede græskarboller

Koldhævede græskarboller

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 13 minutter
Hævetid 10 timer
Samlet 10 timer 28 minutter
Giv de første stjerner!
Græskarbollerne er bagt med et absolut minimum af indsats – og alligevel får du saftige boller, der er skønne til både morgenmad og madpakke.
Antal: 10 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 300 g koldt vand
  • 250 g græskar (hokkaido eller skrællet butternut)
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 5 g gær
  • 30 g aktiv surdej (eller bare vand, hvis du ikke har surdej)
  • 450-500 g ølandshvedemel (jeg bruger det sigtede fra Meyers)
  • 50 g græskarkerner
  • 1,5 tsk kardemomme
  • 10 g salt

Til pynt:

  • Ekstra græskarkerner
  • 1 æg (til at pensle med)

Sådan gør du: 

  • Riv græskarret – groft eller fint, begge dele fungerer. Husk, at en butternut skal skrælles først.
  • Bland dejen godt sammen i en stor skål. Lad den stå fremme på køkkenbordet en halv eller hel time, dæk den med låg eller plast, og sæt den i køleskabet til i morgen.
  • Næste morgen: Tænd ovnen på max varme. Min kan tage 270 grader varmluft. Hvis du har et bagestål, sæt det ind og lad det varme godt igennem.
  • Når ovnen er varm: Sæt bollerne på bagepapir med en grydeske. Se teknikken i videoen (en anden dej, men samme teknik).
    YouTube video
  • Pensl med lidt æg, drys med græskarkerner, og pensl igen. Så hænger de fast. Bag bollerne i 13-15 minutter, til de er gyldne.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

De nemmeste koldhævede boller med græskar

Når jeg nu ikke vil have særlig højde på mine boller, arbejder jeg med en ret blød dej – og verdens nemmeste fremgangsmåde: Bland revet græskar med bare én slags mel (jeg bruger stenformalet mel – med ca. 20 % fuldkorn – for at få grove boller). Gær, salt, vand, surdej (hvis du har), yoghurt, kardemomme – og græskarkerner. Rør sammen. Lad dejen stå i skålen natten over i køleskabet. Og sæt bollerne på en bageplade med en ske næste morgen.

Knaldvarm ovn. 13-15 minutter. Haps.

Græskarbollerne bliver helt perfekt uperfekte i faconen. Lidt flade i det, så de er nemme at bide over, når fyldet kommer i. Og supersaftige indeni.

Saftige sandwichboller med græskar

Fyld i sandwichbollerne?

Du har sikkert dit eget favoritfyld. Mit var min thaihummus med avocado og frisk koriander. Et dryp lime. Mmmm. Her får du en flok forslag:

  • Hummus, tomat og avocado i skiver. Og frisk spinat.
  • Laksemousse, frisk spinat og radiser i tynde skiver.
  • Rødbedebøf, frisk spinat, most avocado som spread. Og et dryp lime.
  • Pesto, frisk spinat og røget laks.
  • Emmentaler, frisk rucola og langtidsbagte tomater
  • Stegt kyllingebryst i tynde skiver – med spidskålsalat og fx en pesto
  • Thai pulled chicken med spidskålsstrimler
Thai hummus med peanutbutter
Thai hummus er en hummus lavet med peanutbutter i stedet for tahin – og med asiatiske smage. En uimodståelig smagskombination til dip, spread eller til en thai-inspireret aftensmad.
Gå til opskrift
Thai hummus med peanutbutter og soya
Hjemmelavet pesto med basilikum
Pesto med basilkum er den rene smag af Italien – og når du laver den selv, får du den med de bedste ingredienser. 15 minutter, så er den din.
Gå til opskrift
Hjemmelavet pesto med basilikum
Krydret kyllingebryst i ovn
En god krydring gør et kyllingebryst til både hurtig og velsmagende aftensmad. Server med grønt tilbehør. Og brug evt. rester til madpakken.
Gå til opskrift
Krydret kyllingebryst i ovn - med paprika, estragon og hvidløg

Surdej eller ej?

Jeg har altid en aktiv surdej i nærheden, så det blev surdejsboller. Men du kan sagtens bage dem uden surdej. Så skal du blot erstatte med næsten samme mængde vand.

Andre meltyper?

Jeg synes, bollerne er bedst med noget groft mel. Hvis du ikke har lige præcis stenformalet mel ved hånden, kan du blande hvidt mel og fuldkornsmel. Ca. 1/3 fuldkorn og 2/3 almindeligt hvedemel med højt proteinindhold er en god kombi til sandwichboller. Mængden må du lige forsøge dig frem med – forskellige meltyper suger forskellig mængde væde til sig.

Saftige sandwichboller med græskar
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: