Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Der er mange fordele ved at lave din hummus selv. Mest indlysende, at hjemmelavet hummes er billigt, og du kan lige så godt lave en stor portion, så du har til mange dage.

Og du kan krydre den, som du vil!

Men, så kommer spørgsmålet: Hvor længe kan den holde sig? Det tager vi lige først:

Hummus og holdbarhed: Kan man fryse hummus?

En frisklavet hummus holder en uges tid i køleskabet. Bare husk at opbevare den koldt. Du skal ikke lade den stå fremme et par timer til frokost hver dag … :-)

Men hvis du tænker – kan jeg nå at spise det hele på en uge?

Så kan du gemme din hummus i små portioner i fryseren, fx i små plastbokse. Ta’ en op ad gangen, og sæt den på køl. Når den ene er ved at være tom, tager du bare den næste op. Den skal muligvis lige spices op med frisk citronsaft. Så er den klar.

Du kan også smage hummusen til med krydderier eller krydderurter, så du får en ny smag hver gang.

Du kan opbevare din hummus i fryseren i hvert fald 4 måneder.

Hjemmelavet hummus på flere måder

Du kan give din hummus smag og fylde på alle mulige måder. Bagte grønsager er godt – lige som smagen af andre verdenskøkkener. Her får du et par forslag:

Skal det være helt simpelt, kan du også bare tilsætte krydderurter, soltørrede tomater eller harissa for ekstra spice.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Hjemmelavet hummus

Forretter, Snacks og dips

Tilberedning: 1 time + 10 minutter

Du skal bruge:

  • 100 g tørrede kikærter (eller en dåse, drænet vægt 240 g) + evt. 1 tsk natron

  • 1,5 spsk tahin (jeg bruger den lyse)

  • 1,5 spsk olivenolie

  • 1 fed hvidløg, presset

  • 1/2 – 1 tsk spidskommen (kan udelades)

  • 1/4 tsk salt

  • 2 spsk citronsaft, evt. lidt mere

Husk også:

  • En stavblender, foodprocessor eller andet hakke-blende-apparat

Hvis du bruger tørrede kikærter (og det smager altså bedst) – dagen før:

  1. Med hjemmekogte kikærter: Sæt kikærterne i blød i en skål, hvor vandet står dobbelt så højt som kikærterne. Tilsæt natron, hvis du elsker den bløde, cremede hummus. Lad det hele stå 8-10 timer eller til i morgen.

På dagen:

  1. Med hjemmekogte kikærter: Hæld vandet fra kikærterne. Skyl dem i frisk vand og kog dem i en gryde, hvor vandet står et par cm op over kikærterne. Lad dem koge i 5 minutter, skru ned og lad dem simre videre i en times tid. Eller længere, hvis din hummus skal være supercremet. Dræn så vandet fra (hæld det ud).

  2. Med kikærter på dåse: Dræn dem og skyl dem.

  3. Tilsæt de øvrige ingredienser – og nu skal der blendes. Brug din foodprocessor, hvis du har en. Ellers er en stavblender og en stor skål ikke så tosset. Bare drop blenderglasset lige her, det giver kun bøvl.

  4. Smag til! Balancen med citron og salt er altafgørende. Din hummus skal være helt blød og klistret. Hvis den er for tør, kan du tilsætte ekstra vand eller olivenolie.

  5. Sæt din hummus i køleskabet mindst en halv time, inden du serverer.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Kan du lave hummus uden en foodprocessor?

Bare rolig, du skal ikke have fat i den nærmeste maskinstation for at få en god, jævn og lækker hummus. Jeg har i mange år klaret mig fint med en stavblender. Du kan også bruge en minihakker. Eller selvfølgelig en foodprocessor.

Bruger du stavblender, så lad blenderglasset blive i skabet. Det er kun til besvær. Tag i stedet en lidt bredere skål, en ganske almindelig røreskål. Gerne lidt oversize, så du kan mosle rundt uden at sprøjtelakere køkkenet med hummus imens. Hvis du synes, din hummus ikke rigtig vil samle sig, så bare tilsæt lidt ekstra vand.

Tip! Cremet hummus – eller grov og chunky?

Skal din hummus være cremet og blød, eller skal den have struktur og bid? Det er jo nærmest en religionskrig – dog næppe helt på højde med konflikterne i Mellemøsten, hvor den kommer fra – men alligevel.

I mange år har jeg lavet den selv helt fra bunden med tørrede kikærter, der skal ligge i blød til i morgen, koges, drænes og blendes med tahin, hvidløg, tahin, olivenolie, spidskommen og citron. Det blev en forrygende god hummus. Men jeg undrede mig over, hvordan min lokale hummuspusher fik sin hummus så blød og cremet. Det var min ikke.

Indtil!

Indtil jeg fik luret tricket. Det hedder natron. Og det kan du læse mere om her. Det er ikke svært, og det kræver ikke særlige maskinkræfter. Tværtimod. Kikærterne skal stå i blød i vand med lidt natron. Eller – hvis du glemmer det – put natron i kogevandet.

Egentlig er det bare et spørgsmål om smag. Hvad kan du bedst li’? Variation, måske? Jamen, så er der frit slag. Jeg laver for det meste min på den cremede måde.

Bruger du kikærter på dåse?

Du kan sagtens bruge kikærter på dåse til din hummus, men jeg garanterer ikke, at du får den helt cremede konsistens ud af det. Der er sikkert forskel på, hvor meget de forskellige brands koger deres kikærter – nogle gange er de ret faste, andre gange mere udkogte. Så her må du prøve dig lidt frem.

Et tip: Prøv med butter beans fra dåse i stedet. Det smager fuldt ud lige så godt, lidt mildere, og de er typisk blødere og nemmere at blende.

Hummus som tilbehør til ALT

Hvad bruger du hummus til? Oprindeligt fik jeg det som forret på en libanesisk restaurant, jeg arbejdede på. Men du kan bruge den til nærmest alt:

Hummus og protein – en historie med nuancer

Det vil være fristende at sige, at fordi hummus er lavet af kikærter, er dippen også fuld af proteiner. Meeen, fuld og fuld …

Lad os starte med dit daglige behov for protein. Her anbefaler Sundhed.dk, at du som voksen får 0,8-1,5 g protein pr. kilo kropsvægt om dagen. Hvis du vejer 70 kg, skal du altså have 56-105 g protein, hvis du har et normalt aktivitetsniveau. (Ja, det var et bredt spænd – men sådan lyder anbefalingen altså). Og hvad er et normalt aktivitetsniveau … Nå.

Men en spsk hummus (15 g) indeholder i omegnen af 1 g protein, så hvis vi antager, at du bruger 4 spsk hummus til en  rugbrødsmad, har du fået ca. 4 g protein. Til sammenligning indeholder et æg på 60 g ca. 8 g protein og en avocado på 100 g ca. 2 g protein.

Så kan du begynde at regne på, hvor mange hummusmadder, der skal til for at dække dit daglige behov. En del, vil jeg sige. Men som en del af en varieret kost er hummus fremragende. Og så smager det jo godt :-)

Hjemmelavet hummus - sådan bliver den cremet

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Hjemmelavet hummus – med tip om holdbarhed

  1. God opskrift ?
    Elsker humus og din opskrift er supe
    Mug og mine gæster elsker en god blød cremer humus i pitabrød, på salat og i salater og sikkert andre steder, men som tilbehør til feks. Gril er en grov humus lavet efter din opskrift men med en gammel kødhakker og rørt med ske bedre end blender syntes jeg og mine gæster

    1. Tak for din kommentar – det er faktisk et godt take på, hvornår hummus skal være hhv. fin og grov. Jeg har aldrig tænkt over det på den måde, men det giver fuldt ud mening. Det vil jeg huske! Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.