Følg med her:
Rugbrødschips – en lidt sundere rugbrødssnack
Rugbrødschips – som snack og tilbehør
Jesper, min bedre halvdel, har den gode vane at tage overskydende rugbrød med hjem fra sin frokostordning. Hvis vi ikke kan spise det hele, bliver resten til rugbrødschips. Vores lille aktion mod madspild 🙂
Jeg bruger ristede rugbrødschips som alternativ til chips, man køber. Bare som de er til en kold øl på terrassen om sommeren. Eller som en lækker snack sammen med dip. Faktisk fik jeg hele min mands fodboldhold til at spise hummus til deres velkomstdrinks, da vi holdt afslutningsfest et år – fordi jeg servede hummus’en på sprøde rugbrødschips. De forsvandt som dug for solen.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- daggammelt rugbrød – ikke skiveskåret
- olivenolie
- flagesalt
Sådan gør du:
- Skær rugbrødet i ultratynde skiver med en skarp brødkniv. Skær dem i trekanter. Bred skiverne ud på bagepapir (ved varmluft kan du lave to plader samtidig).
- Pensl rugbrødet med lidt olivenolie – eller brug en oliesprayflaske, hvis du har. Sæt dem i ovnen ved 130 grader i ca. 30 minutter. Eller til de er helt sprøde.
- Drys med flagesalt. Og spis!
Supernemme chips af daggammelt rugbrød
Rugbrødschips er næsten nemmere at lave end det er at gå ned og købe dem. Og det er i hvert fald meget, meget billigere. Det vigtigste er, at du har købt et helt rugbrød, altså ikke i skiver. For du skal selv skære det i ultratynde skiver. Så er det nemmest at få dem sprøde.
Hvad kan du bruge rugbrødschips til?
Eller skal vi sige: Hvad kan du ikke bruge rugbrødschips til? Jeg bruger dem fx til:
- Diverse dips – fx pesto, hummus, auberginedip eller oliventapenade
- Tilbehør til græskarsuppe og andre supper
- Eller bare som de er – en snack i sig selv!
Holdbarhed for rugbrødschips
Opbevar dine hjemmelavede chips i en lufttæt beholder, fx et glas med skruelåg. Så holder de sig sprøde i ugevis. Og HVIS du nu ikke fik lavet dem helt sprøde i første omgang, eller de alligevel er blevet lidt triste – så giv dem 5 minutter ved 150 grader. Knas – så er de sprøde igen.
Andre rugbrødssnacks?
Rugbrødssnacks kan være mange forskellige ting – og de kan også være lidt søde, hvis du foretrækker det. Jeg bager små rugbrødsboller med tranebær og nødder – eller med chokolade (chokorug), og det synes jeg er en meget lækker snack på turen eller til en ulvetime.
Til suppe og salater kan du lave rugbrødscroutoner, der både knaser, smager og mætter.