Følg med her:
Rabarbermuffins med marcipan og citron
Rabarbermuffins er muffins, som jeg elsker dem: Søde, bløde og luftige muffins med små syrlige indslag. Marcipan giver sødmen en ekstra dimension – og det hele er toppet op med aromatisk citronskal. Uhm!
Rabarbermuffins er nemme at lave, og dem kan du lynsnart få i ovnen.
Hvordan vil du servere dine muffins?
Rabarbermuffins er allerbedst helt nybagte, når de lige er kølet af. Og hvordan vil du så servere dem?
- Som de er – tjek.
- Eller prøv bare et tyndt drys flormelis – lidt tryllestøv.
- Lune som en dejlig sommerdessert med en kugle vaniljeis, lidt flødeskum, creme fraiche eller en mix af lige dele flødeskum og græsk yoghurt, rørt op med lidt vaniljesukker.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 250 g rabarber (friske eller fra frost)
- 75 g marcipan
- smør til formene
- 125 g smør (stuetemperatur)
- 125 g sukker
- 2 æg (stuetemperatur)
- 150 g mel
- 1 citron, økologisk (2 spsk saft og fintrevet skal)
- 1,5 tsk bagepulver
- ½ tsk natron
- mandelflager til pynt (evt.)
Sådan gør du:
- Husk, at æg og smør skal have stuetemperatur.
- Rens rabarberne, og skær dem i små stykker, 1-2 cm.
- Hak marcipanen i tern – størrelse efter smag.
- Riv citronskal, og pres saft.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Smør formene godt.
- Pisk sukker og smør godt sammen, ca. 5 minutter. Sigt mel, bagepulver og natron, og tilsæt det sammen med æg og citron på én gang. Pisk igen, kun lige til dejen er jævn.
- Vend næsten alle rabarberstykkerne i (gem lidt til pynt), og tilsæt også marcipanternene.
- Fordel dejen i formene, og fordel de sidste rabarberstykker på toppen. Drys med mandelflager.
- Sæt dine rabarbermuffins i ovnen, og bag dem ca. 18 minutter. De skal blive gyldne og få lidt mere farve i kanten. Du kan også tjekke, at de er gennembagt: Stik en tandstikker eller strikkepind i en af kagerne – følger der blød dej med op, skal de have lidt mere.
- Lad dem køle ca. 5 minutter i formene, inden du vender dem ud (hvis du bruger en fast form).
Nem dej til rabarbermuffins – sådan:
- Husk at stille smør og æg frem på køkkenbordet først, så det får stuetemperatur. Så undgår du, at dejen skiller, og den er langt nemmere at røre sammen.
- Imens: Gør rabarber klar, riv citronskal og skær marcipan i tern. Husk, at smagen i rabarberne især sidder længst nede, hvor de er mest røde, så vær forsigtig, når du trimmer dem. Fjern så lidt som muligt, og skyl dem grundigt. Skær stilkene i korte stykker, 1-2 cm.
- Tænd ovnen og smør dine forme, så de er klar. Hvis du har gode silikoneforme, behøver du måske ikke at smøre dem. Du kan selvfølgelig også bruge forme af papir, bare vær opmærksom på, at de sjældent holder faconen særlig godt i ovnen. Og tænk over, om du kan undvære dem og spare lidt på ressourcerne der 😉
- Pisk sukker og smør – jeg bruger bare en håndmixer.
- Sigt mel sammen med bagepulver, og tilsæt sammen med æg, citronskal og citronsaft. Pisk nu kun lige, til dejen er jævn.
- Vend rabarberne i sammen med marcipanstykkerne – gem lidt røde rabarber til pynt.
- Fordel dejen i formene. Portionen passer til 12 muffins.
- Pynt med de sidste rabarber og med mandelflagerne.
- Bag dem 15-18 minutter ved 175 grader varmluft.
Vil du hellere ha’ en rigtig marcipandej sammen med rabarber?
Rabarber kan møde marcipan på mange måder. Prøv for eksempel denne her tranebærkage – og bare skift tranebær ud med rabarber. Eller bag en rabarbertærte med frangipane.
Eller søger du verdens bedste rabarberdessert?
Min all time favorite rabarberdessert er mere i citrusgenren. En rabarbercrumble med ingefær og citrus – den må du heller ikke gå glip af, hvis du elsker rabarber.
En anden nem favorit er min rabarbertrifli med marcipancrunch!
Tip: Mandelflager
Jeg faldt pludselig over en pænt stor pose mandelflager i Netto – til bare 13 kroner. Hvis du er lige så heldig, men tænker: Dem får jeg ALDRIG brugt, så gem dem i fryseren. Her holder de længe, og du har altid god mandelpynt ved hånden.
Tip: Oxalsyre i rabarber
Måske har du hørt om én enkelt ulempe ved rabarber: De indeholder en hel del oxalsyre, som binder kalk og forhindrer, at kalken løber ud i blodbanen og over til knoglerne. I gamle dage ville man bruge nonoxal til at neutralisere oxalsyren, men hvis du ikke ligefrem lever af rabarbersuppe, så er det ikke et sundhedsmæssigt problem. Det kan du læse om her.
Men: Du kan også mærke oxalsyren på tænderne – syren bider simpelthen i dem, og det bryder jeg mig ikke så meget om. Derfor bruger jeg tit nonoxal, hvis jeg laver rabarberkompot eller rabarbersaft.
Imidlertid er det noget andet, når jeg bare bruger rabarber i muffins. Så små mængder – og godt camoufleret i muffin og marcipan – så har jeg ingen bekymringer. Det skulle da lige være, at mine muffins forsvinder alt for hurtigt!