Rabarbercrumble er en klassiker, vi vender tilbage til igen og igen. Det er der mange grunde til. Ikke bare, at den – lige som alle andre crumbles – har den lækre kombination af blødt og sprødt. Og at den er hurtig og nem.
Det geniale er den lidt overraskende kombination af rabarber med ingefær og appelsin. Det stod der vist ikke noget om i min mors kogebøger. Men det skulle du prøve.
Min søster har også lavet den med citron i stedet for appelsin og er stor fan af det. Godt tænkt, for det er generelt nemmere at få fat i økologiske citroner end appelsiner i rabarbersæsonen.
Rabarbercrumble – hvordan?
Rabarbercrumble er den simpleste dessert, som du nemt kan forberede og bare samle og bage, før den skal serveres. Bare forbered rabarberfyldet for sig og saml smuldredejen i en skål ved siden af. Så er du klar.
Processen er helt enkel:
- Skær rabarber i små stykker og bland med sukker, saft, citrusskal og ingefær i bunden af et ildfast fad.
Tip! Du kan også tilsætte lidt majsstivelse, hvis du foretrækker en lidt samlet rabarberfyld. - Saml smuldredejen i en skål. Smuldr dejen over rabarberne.
- Bag crumblen den 30-35 minutter ved 170 grader varmluft.
- Server med fx flødeskum eller vaniljeis til.
Rabarber med crumble og ingefær, citrus?
Faktisk er min rabarbercrumble ikke helt min egen opfindelse. Historien er, at jeg for en del år siden havde en meget kreativ kok på arbejde, og hun fik lært mig rigtig meget om utraditionelle kombinationer – og smag i det hele taget. Tak Karin. Her blev det rabarbercrumble med ingefær og appelsin, og den har kun én reel ulempe: Den forsvinder alt for hurtigt. Til gengæld sidder den ret godt fast på sidebenene.
Opskriften passer til én almindelig tærteform – eller du kan lave den i flere små som portionsanretninger.
Tip: Rabarber crumble uden mel
Crumble er heldigvis en meget fleksibel størrelse, og du kan sagtens lave den glutenfrit: Udelad melet, og brug nogle fine (evt. glutenfri) havregryn i stedet. Crumblen kan sagtens hænge (nok) sammen uden hvedemel. Og forresten, så skal en crumble jo ikke hænge sammen i traditionel forstand. Den skal smuldre, jo.
Tip: Rabarbercrumble med marcipan eller makroner eller …
Du kan også eksperimentere lidt:
- Marcipan. Udskift lidt havregryn med 50 g groft revet marcipan i crumblen
- Kokosmel. Udskift nogle af de tørre ingredienser med kokosmel. Ny smag, der passer virkelig godt til de syrlige rabarber!
- Andre typer mel. Prøv andre typer mel, fx spelt eller en rest næsten-hvad-som-helst. Dog vil jeg nok ikke forsøge med rugmel.
- Uden havregryn – eller uden mel. Lav crumblen udelukkende på mel – eller udelukkende med fine havregryn.
- Makroner. Eller twist din crumble med makroner – knus dem groft og bland dem let i crumblen
- Hvid chokolade. Du kan også tilsætte hakket hvid chokolade – uha, lækkert. Prøv 25-50 g. Det karamelliserer i ovnen!
- Nødder. Og selvfølgelig kan du bruge alverdens slags nødder, som du har eller foretrækker. Dog ikke saltede eller krydrede snacks ;-)
Tip: Andre slags crumble med frugt
Nu hedder den rabarber crumble, men du kan sagtens bruge anden syrlig frugt. Se, hvad der er i sæson. Eller hvad du har i haven eller i fryseren. Eller hvad de har i Netto. Det går også fint med fx:
- Halvt rabarber, halvt hindbær
- Eller bare hindbær
- Eller syrlige æbler (giv dem hellere kanel end ingefær)
- Eller pærer (skal ha’ noget syre – og er i øvrigt fantastiske med ingefær!)
- Eller i ferskner eller nektariner i tern/både. Uden ingefær. Gi’ dem hellere vanilje(sukker).
- Bærmix fra frysedisken
Bemærk, at crumblen bliver bedst med syrlig frugt. Blåbær og brombær vil kræve noget syre – fx i form af æbler og citron- eller limesaft. Du kan se et forslag til brombærcrumble med æbler og mørk chokolade her.
Vild med rabarber?
Det er jeg også! Så jeg bruger dem både i det søde og i det salte køkken. I den søde afdeling kan du fx prøve:
Den bliver vi ved med at vende tilbage til. Har man ikke nogen øko appelsiner, bliver den også fantastisk – lidt skarpere – med citron. Og i deg hele taget kan man variere efter hvad man har i køkkenet og hvad man har lyst til. Den er god hver gang :-)
So true. Og for mig er der altid den ekstra glæde ved den, at jeg kan sende Karin en varm tanke :-)