Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Æblecrumble med brombær og mørk chokolade

Min æblecrumble er en slags variation over den gode gamle dessert – bondepige med slør. Æbler, brombær og chokolade. Med lækkert crunch på toppen, og du bestemmer, om der skal flødeskum eller måske vaniljeis til.

En skøn crumble med æbler og brombær

Mens brombærrene stadig vælter ud fra hegn og krat, gælder det om at få gang i brombæropskrifterne. Og heldigvis passer det med, at de første danske æbler også er modne (og dejligt syrlige til en dessert som denne).

Æblecrumblen her er en rigtig weekendsyssel: Æbler i bedste selskab med modne brombær og mørk chokolade. Det smager himmelsk – og nærmest som min fars yndlingsdessert, bondepige med slør.

(Bondepige med slør er en gammeldags æblekage med æbler i bunden, et lag syltede brombær, et lag med en blanding af revet rugbrød og mørk chokolade – og flødeskum på toppen. Plus gele til pynt, min mor brugte altid ribsgele. Nok om det.)

Smagen har jeg taget med mig – nu bare med crumble i stedet for det revne rugbrød, og serveret lun med iskoldt flødeskum ved siden af. Eller måske et scoop vaniljeis …

Lidt mindre bondepige – og måske lidt mere citygirl ;-)

Æblecrumble – kandidat til den bedste kage og dessert i sensommeren

I rabarbersæsonen går jeg klart efter en rabarbercrumble, men på denne her side af sommerferien vinder bær og æbler.

Og det korte af det lange er, at æbler kan noget med brombær. Brombær kan noget med chokolade. Og crumble – det kan noget med næsten alting! Især når man fylder godt med havregryn og hakkede mandler i, så crumblen får knas og struktur.

Det rigtig smarte ved en æblecrumble er, at den kan laves hele efteråret og vinteren. Æblerne – der tager du de smagfulde danske æbler, der er i sæson, og når der ikke længere er brombær udenfor, kan du hente dem op af fryseren (enten din egen eller den i supermarkedet). Så skal du ikke til at flyve bær ind fra den anden ende af verden, bare fordi du er lidt kagesulten. Der er ingen grund til at købe friske brombær, når de alligevel skal bages.

Hen på efteråret, så vælg nogle æbler med god syre, for eksempel min all round favorit Elstar. Eller et rigtigt klassisk æble som Ingrid Marie, Cox Orange eller Belle de Boscoop. Hvis du kan få fingre i den slags. Jo mere smag i æblerne, jo bedre bliver din æblecrumble!

Én stor æblecrumble – eller mange små?

Du kan lave din crumble i ét stort fad eller i portionsskåle, bare de er ildfaste. Jeg syntes, mine portionsskåle blev lige til den store side – men det mente gæsterne aldeles ikke ;-)

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Æblecrumble med brombær og mørk chokolade

Desserter og kager

Rækker til: 4

Forberedelse: 40 minutter

Tilberedning: 25-40 minutter

Til fyldet skal du bruge:

 • 4 syrlige, smagfulde æbler

 • 100 g brombær (gerne fra frost)

 • 1 spsk smør

 • 2 spsk koncentreret hyldeblomstsaft

 • 50 g mørk chokolade

Til crumblen skal du bruge:

 • 75 g smør

 • 75 g havregryn

 • 25 g mel

 • 40 g sukker

 • 1 nip salt

 • 50 g mandler

 • 1 æg

Til servering:

 • God vaniljeis eller iskoldt flødeskum

Sådan gør du:

 1. Skræl æblerne, og skær dem i både eller tern. Vend dem i smør på en pande ved mellemvarme – bare et minuts tid. Tilsæt brombærrene og hyldeblomstsaften, og fordel æblefyldet i et ildfast fad eller 4 portionsskåle.

 2. Hak chokoladen groft og fordel den over.

 3. Hak mandlerne groft, og smuldr smørret i de tørre ingredienser. Vend ægget i til sidst. Smuldr crumbledejen over fyldet.

 4. Bag din crumble ved 160 grader varmluft i 25-40 minutter (de små kort tid, en stor lidt længere). Crumblen på gerne få fine gyldne toppe.

 5. Server varm eller lun med flødeskum eller vaniljeis.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.