Rabarbercrumble – verdens bedste!

Denne krydrede rabarbercrumble er en helt uimodståelig sommerklassiker - med ingefær og appelsin og knasende sød crumble. Server den til dessert i rabarbersæsonen. Eller nyd en mundfuld sommer med rabarber fra frys.

Rabarbercrumble er en klassiker, vi vender tilbage til igen og igen. Lige som alle andre crumbles får du den lækre kombination af blødt og sprødt. Og at den er hurtig og nem. Men der er mere:

Det geniale er den lidt overraskende kombination af rabarber med ingefær og appelsin. Det stod der vist ikke noget om i min mors kogebøger. Men det skulle du prøve.

Min søster har også lavet den med citron i stedet for appelsin og er stor fan af det. Godt tænkt, for det er generelt nemmere at få fat i økologiske citroner end appelsiner i rabarbersæsonen.

Rabarbercrumble – hvordan?

Rabarbercrumble er den simpleste dessert, som du nemt kan forberede og bare samle og bage, før den skal serveres. Bare forbered rabarberfyldet for sig og saml smuldredejen i en skål ved siden af. Så er du klar.

Processen er helt enkel:

  1. Skær rabarber i små stykker og bland med sukker, saft, citrusskal og ingefær i bunden af et ildfast fad.
    Tip! Du kan også tilsætte lidt majsstivelse, hvis du foretrækker en lidt samlet rabarberfyld.
  2. Saml smuldredejen i en skål. Smuldr dejen over rabarberne.
  3. Bag crumblen den 30-35 minutter ved 170 grader varmluft.
  4. Server med fx flødeskum eller vaniljeis til.
Rabarbercrumble verdens bedste med ingefær og appelsin

Rabarbercrumble – den bedste!

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet 45 minutter
Giv de første stjerner!
Denne krydrede rabarbercrumble er en helt uimodståelig sommerklassiker – med ingefær og appelsin og knasende sød crumble.
Antal: 6

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til crumble-dejen skal du bruge:

  • 100 g smør
  • 75 g mel
  • 75 g grove havregryn
  • 25 g mandler
  • 90 g sukker (1 dl)

Til rabarberfyldet skal du bruge:

  • 600 g rabarber (bland evt. lidt hindbær eller ribs i)
  • 125 g sukker (ca. 1,5 dl)
  • 1 spsk majsstivelse (evt.)
  • 1 appelsin (økologisk, du skal bruge både skal og saft)
  • 15 g frisk ingefær

Tilbehør:

  • Flødeskum (eller vaniljeis)

Sådan gør du: 

Sådan gør du:

  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  • Crumbledejen: Hak mandlerne, og ælt crumbledejen sammen i hånden. Den skal smuldre.
  • Fyldet: Skær rabarber i små stykker, og læg dem op i en skål. Hvis du bruger majsstivelse: Vend rabarberstykkerne i majsstivelsen.
  • Riv appelsinskallen fint, og pres saften. Riv ingefær fint. Bland det sammen med rabarberstykker og sukker. Fordel fyldet i et fladt fad, fx et tærtefad.
  • Smuldr crumbledejen over.
  • Bag rabarbercrumblen 25 minutter, eller til den har gyldne toppe.
  • Server straks, eller vent, til den blot er lun.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Rabarber med crumble og ingefær, citrus?

Faktisk er min rabarbercrumble ikke helt min egen opfindelse. Historien er, at jeg for en del år siden havde en meget kreativ kok på arbejde, og hun fik lært mig rigtig meget om utraditionelle kombinationer – og smag i det hele taget. Tak Karin. Her blev det rabarbercrumble med ingefær og appelsin, og den har kun én reel ulempe: Den forsvinder alt for hurtigt. Til gengæld sidder den ret godt fast på sidebenene.

Opskriften passer til én almindelig tærteform – eller du kan lave den i flere små som portionsanretninger.

Rabarber crumble verdens bedste med ingefær og appelsin

Tip: Rabarber crumble uden mel

Crumble er heldigvis en meget fleksibel størrelse, og du kan sagtens lave den glutenfrit: Udelad melet, og brug nogle fine (evt. glutenfri) havregryn i stedet. Crumblen kan sagtens hænge (nok) sammen uden hvedemel. Og forresten, så skal en crumble jo ikke hænge sammen i traditionel forstand. Den skal smuldre, jo.

Tip: Rabarbercrumble med marcipan eller makroner eller …

Du kan også eksperimentere lidt:

  • Marcipan. Udskift lidt havregryn med 50 g groft revet marcipan i crumblen
  • Kokosmel. Udskift nogle af de tørre ingredienser med kokosmel. Ny smag, der passer virkelig godt til de syrlige rabarber!
  • Andre typer mel. Prøv andre typer mel, fx spelt eller en rest næsten-hvad-som-helst. Dog vil jeg nok ikke forsøge med rugmel.
  • Uden havregryn – eller uden mel. Lav crumblen udelukkende på mel – eller udelukkende med fine havregryn.
  • Makroner. Eller twist din crumble med makroner – knus dem groft og bland dem let i crumblen
  • Hvid chokolade. Du kan også tilsætte hakket hvid chokolade – uha, lækkert. Prøv 25-50 g. Det karamelliserer i ovnen!
  • Nødder. Og selvfølgelig kan du bruge alverdens slags nødder, som du har eller foretrækker. Dog ikke saltede eller krydrede snacks 😉

Tip: Andre slags crumble med frugt

Nu hedder den rabarber crumble, men du kan sagtens bruge anden syrlig frugt. Se, hvad der er i sæson. Eller hvad du har i haven eller i fryseren. Eller hvad de har i Netto. Det går også fint med fx:

  • Halvt rabarber, halvt hindbær
  • Eller bare hindbær
  • Eller syrlige æbler (giv dem hellere kanel end ingefær)
  • Eller pærer (skal ha’ noget syre – og er i øvrigt fantastiske med ingefær!)
  • Eller i ferskner eller nektariner i tern/både. Uden ingefær. Gi’ dem hellere vanilje(sukker).
  • Bærmix fra frysedisken

Bemærk, at crumblen bliver bedst med syrlig frugt. Blåbær og brombær vil kræve noget syre – fx i form af æbler og citron- eller limesaft. Du kan se et forslag til brombærcrumble med æbler og mørk chokolade her.

Vild med rabarber?

Det er jeg også! Så jeg bruger dem både i det søde og i det salte køkken. I den søde afdeling kan du fx prøve:

Rabarbertrifli med marcipan
Tag det syrlige med det søde, sprøde og bløde. Elsker du rabarber, og må det gerne være nemt at lave, så er rabarbertrifli noget for dig. Du kan forberede den i forvejen og bare samle den før servering.
Gå til opskrift
Rabarbertrifli med marcipancrunch og mascarpone
Rabarbertærte med marcipan
Den smukkeste og skønneste sommerdessert med rabarber. Nyd den med lidt koldt flødeskum eller vaniljeis.
Gå til opskrift
Rabarbertærte med marcipan
Koldskål med rabarber og havregrynsknas
Koldskål med rabarber er en fantastisk sommerdessert – også bare på en hverdag, når vejret spontant siger koldskål.
Gå til opskrift
Koldskål med rabarber og knas - uden æg

OBS. Rabarber kalder på ret meget sukker

Mor! Din crumble er ikke sød nok. Sagde min datter, og hun havde ret.

Selv mindes jeg min egen mor, da hun havde været i kræftbehandling med kemo, og kemoen havde taget noget af smagssansen. Efterhånden mente hun, at der var alt for meget sukker i nærmest alle kager og desserter, så hun begyndte at skære ned. Vi andre sad og blev mere og mere stramme i betrækket, for desserterne var nærmest ikke desserter længere.

Den fælde skal jeg jo ikke falde i, bare fordi det nu er mig, der er mor og mormor. Heldigvis uden kemo. Så kære datter, opskriften på rabarbercrumble er nu justeret med mere sukker!

Rabarber crumble verdens bedste med ingefær og appelsin

Gem

Gem

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Den bliver vi ved med at vende tilbage til. Har man ikke nogen øko appelsiner, bliver den også fantastisk – lidt skarpere – med citron. Og i deg hele taget kan man variere efter hvad man har i køkkenet og hvad man har lyst til. Den er god hver gang 🙂

    • So true. Og for mig er der altid den ekstra glæde ved den, at jeg kan sende Karin en varm tanke 🙂