Råsyltede rabarber – de søde og de sure

Råsyltede rabarber er forårets rabarber på glas - klar til salat, dessert, morgenmad eller hvad du har lyst til. Supernemt og smagfuldt!

Råsyltede rabarber er den hurtigste genvej til at få maj måneds smukke røde farve i alverdens retter – i salater, i desserter, på morgengrøden eller yoghurten. Eller måske som det lidt frække tilbehør til en fisk på panden (eller grillen)?

Jeg kunne ikke vælge, så du får to varianter:

  • En sukkersød type, bare med sukker og ingefær. God som et aromatisk indslag til en kugle vaniljeis, på din morgengrød eller yoghurt – eller selvfølgelig: l din koldskål.
  • Og en eddikesur variant, der er syltet med en blanding af eddike, sukker og vand. God til fx salater og det salte køkken i det hele taget.

Lidt efter temperament kan begge typer faktisk gå fint i salater. Prøv fx en salat med spidskål eller en salat med asparges og peanutdressing.

Råsyltede rabarber med ingefær - til salat og dessert!

Råsyltede rabarber – de søde og de sure

Forb. tid 15 minutter
Trækketid 1 time
Samlet 1 time 15 minutter
Giv de første stjerner!
Råsyltede rabarber giver et aromatisk pift til både det søde og salte køkken.
Antal: 1 glas

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til de sukkersøde råsyltede rabarber skal du bruge:

  • 175 g rabarber (helst jordbærrabarber )
  • 10 g frisk ingefær (renset vægt (se alternative smage nedenfor))
  • 75 g rørsukker
  • ¾ dl vand

Til de eddikesure syltede rabarber skal du bruge:

  • 175 g rabarber (helst jordbærrabarber )
  • 1 dl lys eddike (fx æblecidereddike)
  • 1 dl sukker
  • 1 dl vand

Sådan gør du: 

Sådan gør du – de sukkersøde:

  • Skyl og trim rabarberne. Bevar så vidt muligt den rødeste del af stænglerne – her sidder det meste af smagen (og den fine farve).
  • Skær rabarberne i tynde skiver (½ cm ca.), og pres dem godt sammen i et opbevaringsglas.
  • Trim ingefæren, og skær den i papirtynde skiver eller små tern.
  • Kog vand, sukker og ingefær op i en kasserolle, og lad det simre, til sukkeret er opløst. Hæld blandingen over rabarberne. Sæt låg på.
  • Sæt rabarberne i køleskabet. Vend evt. rundt på glasset en gang imellem. Rabarberne kan spises efter en time, men de er endnu bedre i morgen.

Sådan gør du – de eddikesure 😉

  • Skyl og trim rabarberne. Bevar så vidt muligt den rødeste del af stænglerne – her sidder det meste af smagen (og den fine farve).
  • Snit rabarberne i tynde skiver, ca. 1/2 cm, og pres dem godt ned i et skoldet opbevaringsglas.
  • Kog eddike, sukker og vand op og lad det simre, til sukkeret smelter. Hæld det over rabarberne – og sæt låg på. Lad det køle lidt af, og sæt det i køleskabet. De er bedst, når de har trukket til i morgen.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sylt rabarberne med eddike eller bare med sukker

Normalt har jeg bare syltet rabarberne med sukker og krydderier – men hvis du kun vil bruge dem til salat, kan du også sylte med eddike. Og evt. springe krydderierne over.

Nedenfor får du to opskrifter at vælge imellem – den sukkersøde og den mere sure med eddike.

Rabarber skal varmebehandles …

Råsyltede rabarber betyder, at rabarberne ikke er kogt. Men helt rå rabarber kan irritere maven, fordi de indeholder antrakinonglykosider. Derfor anbefaler jeg to ting:

  • At du koger en varm lage op, som du hælder over rabarberne. Så får du stadig det sprøde bid, men varmebehandling reducerer mængden af antrakinonglykosider. Jeg kan ikke finde præcise oplysninger om, hvor længe rabarber skal varmebehandles, eller ved hvilken temperatur – blot at mængden af antrakinonglykosider falder med varmebehandling (og derfor selvfølgelig kogning).
  • At du ikke spiser dig mæt i råsyltede rabarber alene 😉 Jeg kan læse mig til, at rå rabarber kan irritere maven, hvis man indtager dem ‘i større mængder’, men der er sikkert forskel fra person til person på, hvad det betyder.

Man kan også reducere mængden af antrakinonglykosider ved at skrælle rabarberstænglerne, da koncentrationen åbenbart er størst i overfladen. Men så går pointen jo lidt af rabarberne.

Allervigtigst: Spis ALDRIG rabarberbladene. De er direkte giftige.

Krydderier i de søde syltede rabarber?

Når jeg laver råsyltede rabarber uden eddike, laver jeg dem næsten altid med ingefær, fordi jeg er vild med kombinationen. Og den går godt til både salater, dessert og på en yoghurt om morgenen.

Men du kan også forsøge dig med andre smage. Prøv fx at erstatte ingefær med:

  • En vaniljestang – flækket og kornene skrabet ud
  • 4 hele kardemommekapsler og 4 hele nelliker
  • 2 hele anis
  • Revet skal (og saft) af en økologisk citron
  • 10-12 hybenroseblade

De søde råsyltede rabarber smager fremragende med et scoop vaniljeis!

Holdbarhed for syltede rabarber

De søde uden eddike: Når rabarberne ikke er kogt eller konserveret med fx eddike, skal du ikke regne med, der holder så længe. Sukker virker dog også konserverende, så en uges tid i køleskabet kan de godt holde sig. Måske også længere. Men det ér en syltemetode, der lægger op til hurtig ekspedition. Så hvis du har en rest – brug den på din morgenmad eller smut ned og køb en liter is … 🙂

De syrlige med eddike: Når du konserverer med eddike, får rabarberne en væsentlig længere holdbarhed. Det er nok mest et spørgsmål om, at de taber farven med tiden, så jeg vil anbefale, du spiser dem inden for en uge eller to.

Brug også rabarbereddiken, når du bruger rabarberne i salat

Lagen fra de syltede rabarber smager helt magisk. Så brug den endelig i din salatdressing. Her er det en fordel at sylte med eddike, for så har du en rabarbereddike, der virkelig får smagsløgene til at synge! Bare bland 1 del eddike med 2-3 dele olie, lidt salt og peber og evt. dijonsennep efter smag.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: