Følg med her:
Ovnbagt laks med æbler og feta – laks i ovnen
Laks i ovnen er lynhurtig aftensmad – og en nem genvej til et sundt aftenmåltid: Kun 4 ingredienser, max 20 minutters køkkenarbejde, færdig mad på lige godt 1/2 time.
Jeg synes, kunsten er at finde ingredienser, der bliver gode ved samme tilberedningstid, og det fungerer her. Bare sørg for, broccolibuketterne ikke bliver ALT for små – de må gerne have lidt bid. Æblerne bliver søde og bløde og spiller max sammen med den salte feta. Bare glæd dig.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til laksen skal du bruge:
- 4 stykker laks (portionsstykker)
- 3 æbler (syrlige, fx Elstar)
- 100 g feta
- friskkværnet peber
- salt
Til ovnbagt broccoli skal du bruge:
- 500 g broccoli
- 4 spsk olivenolie
- friskkværnet peber
- salt
Evt. yderligere tilbehør:
- spaghetti (ca. 75 g tørret pasta pr. person)
- olivenolie
- 1 fed hvidløg
- oliven
Sådan gør du:
- Start med broccolien: Skyl den og skær den i små buketter, hvor stilkene ikke er for tykke. Skær stokken i små tern. Vend i olie, salt og peber.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Beklæd ovnens bradepande med bagepapir, og læg laksen med lidt afstand mellem stykkerne. Krydr med salt og peber.
- Fordel broccolibuketterne rundt om laksen. Snit æblerne i fine både, og fordel dem over laksen. Krydr æblerne med salt og peber. Smuldr til sidst fetaosten henover.
- Sæt bradepanden ind i ovnen. Giv det i første omgang 12 minutter, til laksen er gennemstegt, og fetaosten har taget lidt farve. Stegetiden kan variere lidt efter, hvor tyk laksen er.
- Kog evt. pasta, mens laksen er i ovnen. Vend den i presset hvidløg, olivenolie og gode oliven.
Du får et måltid propfuldt af sunde sager:
- Laks med bl.a. D-vitamin (især vigtigt om vinteren), Omega-3, selen (antioxidant) og protein, der mætter. Husk at tage vildlaks eller laks mærket med Ø-, MSC- eller ASC-mærket.
- Broccoli propfuld af vitaminer, antioxidanter og fibre (og en skøn farve). Husk at tage den økologiske uden sprøjtemidler.
- Æbler med masser af vitaminer, mineraler og sporstoffer, fibre og antioxidanter. Køb de danske, der er langt mindre sprøjtede end de udenlandske. Eller økologiske 🙂
- Feta. Ja, okay. Protein og kalk får du, men fetaosten er der nok mest for smagens skyld.
Ovnbagt laks til 4, 6 eller 8 personer
Opskriften er til 4 personer, men hvis I er flere til bords, er ovnbagt laks stadig noget af det nemmeste: Lav den direkte på din bageplade, og husk at bruge bagepapir stadigvæk 🙂
- Til 6-8 personer: Laks, æbler og feta på den ene bageplade, broccoli på den anden. Du kan bage pladerne samtidig, når du bruger varmluft.
Mere tilbehør til laks?
Mens retten er i ovnen, kan du koge spaghetti til. Vend den i et par spsk olivenolie og lidt hvidløg – og en håndfuld af dine yndlingsoliven. Drys med lidt grønt, når du serverer.
Eller lav kartofler eller rodfrugter i ovnen. Start med dem – så er de færdige samtidig med laksen.