Følg med her:
Nem quinoasalat med gulerødder, abrikoser og mynte
Jeg er altid på jagt efter en sund, mættende frokostsalat, og i dag blev det denne her – en nem quinoasalat.
Faktisk er den lidt inspireret af en sand klassiker fra sidste 90’erne: Bulgursalaten, som vi altid lavede med abrikoser, mynte og ristede pinjekerner. Men som du hurtigt opdager her på bloggen, så skruer jeg generelt lidt ned for kulhydraterne og op for grønsager og protein.
Vupti – bulgur tryllet om til quinoa (og ekstra protein, der mætter godt til frokost). Vupti – noget mere grønt (og især orange) at tygge på. Gulerødder og masser af krydderurter.
Og sidste vupti – pinjekerner blev til nødder. Jeg synes, pinjekerner er så uforskammet dyre, og der er mange andre slags kerner og nødder, der smager skønt.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til salaten skal du bruge:
- 2 dl quinoa
- 3 dl vand
- salt (til quinoa)
- 30 g hasselnødder (eller mandler)
- 1 håndfuld frisk mynte
- 1 håndfuld frisk bredbladet persille
- 300 g gulerødder
- 10 tørrede abrikoser
Til dressingen skal du bruge:
- ½ citron (økologisk, skallen + 2 spsk saft)
- 4 spsk olivenolie
- 1 tsk flydende honning
- lidt salt
Sådan gør du:
- Kog quinoa i 13 minutter. Køl af (du kan evt. brede ud på en tallerken, så det går hurtigere.)
- Rist nødderne på en tør pande, til de dufter.
- Skyl mynte og persille, tør det let i et rent viskestykke. Pil stænglerne fra, og hak bladene – ikke alt for fint.
- Skræl gulerødderne, og snit dem i helt fine skiver på et mandolinjern (alternativt: Riv dem groft eller julienne). Skær abrikoserne i tynde skiver. Hak nødderne groft.
- Riv citronskal, og pres saften. Ryst dressingen sammen i et glas.
- Vend quinoa, gulerødder, abrikoser og krydderurter godt sammen. Hæld dressingen over – og drys med nødderne.
Nem quinoasalat – et par tips til den hurtige frokostsalat
Den nemmeste frokostsalat er den, der bare lige skal mixes, inden du skal ud ad døren. Og det kan du (næsten) med denne her. Tricket er at lave lidt rigeligt af det hele en dag, hvor du har bedre tid end mandag morgen 😉 Kokkene kalder det at bakke op (fordi de bruger gennemsigtige plastikbakker).
- Kog quinoa, og sæt på køl i en dåse
- Skræl gulerødder, og sæt på køl i vand – så bliver de supersprøde
- Skyl persille og mynte, og pak det i rene viskestykker. Læg på køl (se hvorfor her)
- Rist nødderne, og opbevar i glas med låg (se tip om ristede nødder her)
- Bland dressingen (lav nu rigeligt!), sæt på køl i flaske eller glas
Så går det hurtigt, når madpakken skal pakkes!
En nem quinoasalat er selvfølgelig også et hit som tilbehør til din aftensmad.
Mere protein i din quinoasalat?
Du kan sagtens supplere quinoasalaten med nogle ovnristede, krydrede kikærter. Bare dræn en dåse kikærter, dup dem tørre, og vend dem i olivenolie, salt og fx paprika og spidskommen. Læg dem på bagepapir, og giv dem ca. 30 minutter ved 150 grader – samtidig med nødderne.
Til frokost kan du også supplere med rester fra aftensmaden i går – eller en god vegetardelle.