Følg med her:
Melanzane alla parmigiana – italiensk lasagne med aubergine
Melanzane alla parmigiana er en genial ret, blød og fuld af umami fra både møre auberginer, smeltet mozarella, koncentreret tomat med basilikum og selvfølgelig: Parmesan. Den ultimative comfort food.
Klassisk italiensk aubergine lasagne
Jeg går næsten aldrig på restaurant i Italien uden at tjekke deres melanzane alla parmigiana. Men jeg har stadig ikke fundet præcis den balance mellem ost og aubergine, som jeg synes, retten skal ha’. Indrømmet, jeg er ikke italiener.
Status efter mine mange prøvesmagninger er: Italienerne sparer ikke på fedtet eller mozarellaen, når de laver melanzane alla parmigiana. Der er langt mere mozarella end både aubergine og parmesan. Og det kan nogle gange godt blive for meget – tungt og fedt og lidt som rejesalat: Find rejen. Her skal man altså bare finde auberginen …
Derfor har jeg lavet min egen opskrift, hvor der er mere aubergine – mindre ost (og bare rolig, der er nok!).
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 3 auberginer
- olivenolie (til auberginer og sauce)
- 3 fed hvidløg
- 100 g rødløg (1-2 stk.)
- 100 g gulerod (ca. 1 stk.)
- 2 stænger bladselleri (eller en stump knoldselleri)
- 6 dl tomatpassata
- salt og friskkværnet peber
- 1 bundt frisk basilikum (bladene)
- 250 g mozarella
- 4 spsk pesto (jeg anbefaler absolut Maries fænomenale pesto)
Til topping:
- 25 g parmesan
Sådan gør du:
- Skær auberginerne i 1/2-1 cm tykke skiver, og giv dem lidt olivenolie. Steg dem godt møre, enten på en pande eller i ovnen (her er det nemmest at styre oliemængden – du pensler bare med så meget olie, du synes). I ovnen kan du enten bage skiverne ved 180 grader varmluft i 20 minutters tid eller grille dem kortere tid. Hold øje, så de ikke pludselig bliver sorte!
- Tip! Du kan bruge købt pesto. Jeg bruger en hjemmelavet: Maries fænomenale pesto – den er lige her.
- Tomatsaucen: Hak eller riv hvidløg, rødløg, gulerod og selleri – enten i hånden eller i foodprocessor/minihakker.
- Varm olivenolien lidt op, tilsæt hvidløg, rødløg, gulerod og selleri og vend rundt, til det hele er mørt. Ikke for meget varme – så hellere lidt mere tid og tålmodighed. Hæld tomatpassataen i, varm igennem. Tilsæt basilikumbladene (gem lidt til pynt), og smag til med salt og peber. Hold saucen varm.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Læg nu din melanzane alla parmigiana i lag i et fad: tomatsauce, aubergine, lidt pesto, mozarella – så mange gange, der er ingredienser til. Slut af med lidt tomatsauce og parmesan på toppen.
- Vupti, ind i en varm ovn, hvor du bager din melanzane alla parmigiana, til toppen er lysebrun og sprød, ca. 20 minutter. Hvis du laver dobbelt portion i samme fad (fx til gæster også), så sæt temperaturen på 170 grader og giv den lidt længere tid. Din melanzane alla parmigiana bliver kun bedre af at stå og trække, når den er færdig, så bare sluk ovnen, til den skal serveres.
Melanzane alla parmigiana – med ekstra melanzane
Jeg har vendt lidt op og ned på forholdet mellem melanzane (aubergine) og mozarella i min melanzana alla parmigiana. Ganske enkelt, fordi jeg holder rigtig meget af auberginer, basilikum og tomat.
Opskriften er med pesto, Maries fænomenale pesto, og det bliver den ikke ringere af! Hvis du ikke plejer at lave din egen pesto, så skal du næsten prøve. Prøv at læse ingredienslisten på en almindelig købe-pesto, så opdager du, at det sjældent er basilikum, parmesan, olivenolie og pinjekerner, der fylder. Og det er altså sjovt nok lige præcis de ingredienser, der gør en basilikumpesto til en god pesto …
6 tips til dine aubergine parmigiana
- Skær aubergineskiverne forholdsvis tyndt – 1/2-1 cm. Så kan de blive lækre og møre.
- Sørg for, auberginerne er helt møre, inden du lægger dem i fadet med de øvrige ingredienser. Den der ‘ah, de bliver nok møre, når jeg sætter retten i ovnen’ – den fortryder du.
- Brug en god tomatpassata. Jeg kom til at købe en i brik på et tidspunkt – den var tynd og smagløs, og hvis passataen er smagløs, bliver aubergine parmigana’en det også.
- Frisk basilikum. Siger det bare. Tørret basilikum giver slet ikke det samme i smag og duft, desværre.
- Du kan forberede det hele i god tid: Stege auberginen. Lave tomatsaucen. Riv parmesanen. Og evt. læg det hele sammen, så det bare skal i ovnen. OBS! Hvis du sætter retten kold i ovnen, skal du nok lægge 10-15 minutter til, så den bliver ordentlig gennemvarm.
Tilbehør til melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana smager fantastisk i sig selv. Men derfor kan man jo godt tænke i lidt tilbehør:
- Vil du have lidt at duppe saucen op med, er det ikke dårligt med et stykke godt brød. Skal det være italiensk, skal det være focaccia, ikke?
- Savner du grønt, så prøv grønne bønner eller grønne asparges, der har været en tur på panden med olivenolie. Drys med flagesalt. Bønnerne må gerne være fra frost.
- Eller i sæsonen: En simpel aspargessalat med parmesan.
Vi har lavet den med knoldselleri. Det smager himmelsk.
Tak for opskriften ?
Hej Cecilie, dejligt at høre! Tusind tak for at gi en kommentar også ? kh Bodil
Det er den bedste melanzane, jeg nogensinde har lavet.
Fantastisk opskrift!
Den er nu fast yndlingsopskrift hos mig!
Hej Hanne, tusind tak! Ej, det gør mig glad at høre, tak for at skrive! Kh Bodil