
Elsker du grønne asparges? Elsker du salat med asparges? Og alt muligt andet med asparges?
Så forstår du, hvorfor jeg sukker: Endelig asparges! Endelig står jeg med et bundt sprøde, friske grønne asparges i hånden (nej faktisk to). Dem har jeg ventet på længe, for der er noget helt særligt over de første danske – eller i hvert fald europæiske – asparges. Så friske, flotte og saftspændte. Ikke noget med småvisne hoveder. De er struttende grønne og med naturligt sprødt knæk.
Så er der lynhurtigt cirka 100 retter og salater, jeg får lyst til at lave.
Aspargessalat – salat til forår
Med en knaldblå himmel for oven med en sol så skarp som japanske knive, kan det kun gå for langsomt. De der asparges skal med ud på terrassen til frokost. Nu.
Faktisk er mine asparges så friske, at jeg kan hakke dem direkte i salaten. Det gør jeg. Fine, tynde skrå skiver.
Salat med asparges – og masser af smag
Aspargessalaten er ganske simpel, men derfor kan der jo godt være tænkt over sagerne: De friske asparges får selskab af en let bitter rucola. Sprød romaine. Forårsglade radiser. Parmesan på to måder. Og syrlig olie-eddikedressing med sødlig balsamico.
Parmesan er en fantastisk smagsgiver i salaten, og jeg bruger den både fint revet, som jeg vender direkte i salaten – og som parmesanchips, der lige har været en tur i ovnen. Det er simpelthen så nemt, og hvis du begynder med dem, passer det fint med, at du kan lave resten af salaten imens.
Velkommen, forår!

Tip: Så længe skal friske asparges koge
Foretrækker du at få asparges i lidt større stykker, synes jeg, du skal give dem et ganske kort opkog. For det er med asparges som med broccoli – og de fleste andre grønne grønsager: De skal ikke koge for længe. Så bliver de slatne og mister det sprøde knæk, der er så lækkert, når de er friske. Her får du den simple fremgangsmåde og den perfekte kogetid for grønne asparges:
- Skær dine asparges i 3-4 cm lange stykker med et skråt snit.
- Tynde grønne asparges: Kog 1 minut – slut.
- Tykke grønne asparges: Max 2 minutter, ikke mere.
- Vigtigt: Stop kogningen ved at hælde kogevandet fra med det samme. Hæld koldt vand over, og hæld det hurtigt fra igen.
Sådan laver du parmesanchips
Riv parmesanen fint, og saml den i små toppe på bagepapir.

Bag dem ved 150 grader varmluft i ca. 15 minutter. Tag dem ud, før de bliver brune. De bliver sprøde, når de er kølet af.

Grønne asparges er også fremragende i …
- Taco-skåle med asparges og svampe
- Aspargessalat med ingefærsyltede rabarber og spicy dressing
- Aspargestærte med vesterhavsost


