Følg med her:
Majsdeller – indonesiske majsfritter
Opskrift på indonesiske majsdeller
Du kan både bruge friske majs og majs fra dåse eller frost. Men tjek, at majskernerne er søde og lækre – det giver langt de bedste majsdeller.
Se flere tips om tilbehør under opskriften.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 400 g majskerner (ca. 5,5 dl, friske, fra dåse eller optøede fra frost)
- 6 fed hvidløg
- 4 skalotteløg
- 25 g frisk ingefær (renset vægt)
- 2 rød chili (test og juster)
- 2 tsk stødt gurkemeje
- 1 dl spiseskefulde hvedemel (måske lidt mere)
- 2 æg
- 2,5 tsk soya
- 3 forårsløg
Til stegning:
- 2 dl olie
Sådan gør du:
- Med friske majs: Start med majskolberne. Tilbered dem (fx i mikroovn: 4 min. ved fuld effekt pr. stk – med alle bladene på). Skær kernerne af kolberne.
- Kør så halvdelen af majskernerne i en minihakker, til de er ret fint hakkede. Hæld dem i en røreskål sammen med resten af majskernerne.
- Pil hvidløg og skalotteløg, og skær i mindre stykker. Trim ingefær, og skær i tynde skiver. Fjern kernerne fra chili (og test styrken). Hak så hvidløg, skalotteløg, ingefær og chili fint i minihakkeren. Hæld dem over i røreskålen.
- Snit forårsløg i tynde skiver, og bland alle ingredienser til farsen. Lad den trække, mens du varmer olien op i en lille, gerne lidt dyb pande.
- Når olien er varm – steg majsfritterne til de er sprøde og gyldne. Jeg stegte på trin 7 ud af 9.
- Læg dem på fedtsugende papir (fx køkkenrulle) og server, mens de er varme og sprøde.
Tilbehør til majsdeller – et lille ristaffel
I det indonesiske køkken hedder majsdellerne perkedel jagung, men det siger nok ikke en dansker så meget. Men de er en herlig opfindelse, som passer godt ind i både som en snack , en selvstændig ret til aftensmad – og til en lille (eller stor!) servering af ristaffel hele året.
Du kan supplere med fx:
- Peanutbutter dip
- Spidskålssalat med mango
- Ris
- Naan
- Satay spyd – med grønt, fisk eller kød
- Cremet karrysauce
Med knas og smag
Når jeg laver majsdeller, vil jeg gerne både have det sprøde knas fra majskernerne – og en delle, der kan hænge sammen. Derfor kører jeg ca. 2/3 af majskernerne i en minihakker og bruger resten af majskernerne som de er.
Og smag! Det er jo her, det indonesiske køkken kommer ind i billedet. Med ingefær, chili, gurkemeje og soya – plus selvfølgelig, havde jeg nær sagt, hvidløg.
Server med den altid himmelske peanutdip (som også får alle de gode indonesiske smage) – og smagsoplevelsen er komplet.
Opbevaring og genopvarmning
Hvis du laver en større portion, end der bliver spist, kan du sagtens gemme resterne til en madpakke eller til en anden dag. Selv elsker jeg at finde vegetariske deller i køleskabet, når jeg laver madpakke eller frokost. Her kan du enten spise dem kolde eller lune dem lidt, fx i mikroovnen. Og de er altså også gode med et stykke ristet rugbrød!
Hvis du hellere vil gemme resterne til en anden dag, kan du også fryse majsdellerne ned. De holder sig fint i nogle måneder. Bemærk, at de dog ikke får den samme friskstegte sprødhed, når du varmer dem op igen. Det holder nu ikke mig tilbage. Hvis jeg husker det, tager jeg dem op i god tid, og lader dem tø op i køleskabet – og varmer dem lidt i mikroovnen ved servering.