Følg med her:
Vegetarisk julemad: Madmuffins med rødbede
Vegetarisk julemad – hvad er det?
Jeg tror, de fleste vegetarer har prøvet, at den vegetariske julemad nemt kommer til at begrænse sig til det, kødspiserne får til jul – bare minus kød. Og måske en salat. Sagen er jo, at juletraditionerne med kød har været dominerende i århundreder, og det tager tid at udvikle og opbygge veneration for nye, grønnere juletraditioner.
En af de vegetariske juleretter, der dog har bidt sig fast, er nøddepostejen med svampe. Den har jeg selv bagt i flere årtier, og den er stadig et hit. Og det er nok fordi, mange forbinder svampe og nødder med lidt ekstra lækker vintermad.
Men heldigvis er der mange andre muligheder for at tilføje nye vegetarretter på julebordet. Opskriften her har jeg udviklet ud fra i hvert fald 3 kriterier:
- De fine madmuffins skal smage godt og gerne lidt af jul! Derfor fik de også æble og selleri, der smager rigtig godt sammen med rødbederne.
- De skal nære og mætte. Derfor indeholder de – ud over rødbede – også kidneybønner, der tilfører protein.
- De skal være lidt festlige vegetarisk julemad. Derfor har jeg pakket dem ind i butterdej og bagt dem i muffinforme.
Vegetariske madmuffins med rødbede er en smukt og virkelig velsmagende grønt (og rødt!) alternativ til den traditionelle julemad. De smager selvfølgelig lige godt hele året. Jeg har bare krydret dem, så de passer til julemaden. Og givet dem en lidt festlig indpakning, der pynter på julebordet.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til farsen skal du bruge:
- 75 g løg
- 1 fed hvidløg (evt.)
- 250 g rødbeder (skrællet vægt)
- 75 g æble (vejet uden kernehus)
- 50 g selleri (renset vægt)
- 150 g hasselnødder
- olivenolie (til stegning)
- 1 dåse kidneybønner (drænede)
- 2 æg
- 75 g havregryn
- 2 tsk timian
- 1 tsk rosmarin
- 1 tsk salt
Husk også:
- 1 pakke butterdej (6 små plader)
- lidt ekstra nødder til pynt (hakkede)
Sådan gør du:
- Gør alle grønsager klar: Skræl rødbeder, pil løg og hvidløg, fjern kernehus fra æblet og rens selleri.
- Brug din foodprocessor – det er nemmest: Kør først nødderne igennem på skivefunktionen, så de nærmest bliver nøddeflager. (Kan også bare hakkes). Sæt til side.
- Hak løg og hvidløg ret fint. Hæld dem over i en god stor gryde med lidt olie i bunden, og steg ved middelvarme, til løgene er klare.
- Kør imens kidneybønner, og havregryn og æg i foodprocessoren, til det er nogenlunde jævnt. Sæt til side.
- Skift til den fine rivefunktion, og riv rødbeder, æbler og selleri. Hæld dem op til løgene i gryden, og lad det simre under låg i 10 minutter.
- Tag gryden af varmen, og vend alle ingredienser til farsen sammen.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Rul butterdejen lidt ud (så hver plade er ca. 22 * 11 cm), og skær dem igennem til kvadrater 11 * 11 cm. Smør dine muffinforme, og læg et stykke butterdej i bunden af hver. Fordel rødbedefarsen ovenpå, og pynt med lidt nødder på toppen.
- Bag dem i 30-35 minutter.
Flere ideer til vegetarens julemiddag (og julefrokost)
De små madmuffins smager skønt af både rødbede, lidt selleri, æble og godt med nødder. Hvis du savner et par ekstra forslag til vegetarretter i julen, kan det være:
I opskriften på nøddepostejen finder du også opskriften på en nem og supergod svampesauce.
Tilbehør til julemiddagen
En vegetarisk julemiddag går rigtig fint i spænd med alt det klassiske og lidt luksusprægede tilbehør som fx:
Madmuffins til en grønt julebord
Jeg spiser selv vegetarisk langt de fleste dage, og derfor har jeg også tænkt, at der skal være noget at vælge imellem til en julemiddag. Oftest laver jeg en nøddepostej med svampe til vegetarerne, og den smager virkelig også godt. Men jeg fik lyst til at eksperimentere med den flotte røde farve fra rødbederne – en rigtig julefarve – og gerne med en lidt mere festlig præsentation. Uden det blev for besværligt.
Det blev til disse fine madmuffins, der er bagt i muffinforme med butterdej i bunden. Du kan selvfølgelig også servere dem til en julefrokost – og bliver der en rest, kan de fryses ned til en anden dag.
Som hverdagsmad kan du også sagtens bage dem uden butterdej.