Denne pie med champignons er en virkelig lækker og comfy vegetarret til jul. Du kan selvfølgelig spise den hele året. For mig har den bare noget julet vibe - serveret med tranebærkompot på amerikansk vis.
En vegetarisk julepie
Oprindeligt – for mange år siden – lavede jeg en pien med kalkun, en familietradition, som min søster holder stolt i hævd. Da vi var børn, fik vi kalkun juleaften og kalkunpie juledag. Og kalkunpien rangerede klart højere end selve kalkunen juleaften – den smagte bare hamrende godt, og der var ikke sparet på fløden! Det er den kalkunpie, jeg har forsøgt at genskabe. Bare vegetarisk.
Vegetarisk pie med champignons
Forb. tid 40 minuttermin
Tilb. tid 30 minuttermin
Samlet 1 timet10 minuttermin
Giv de første stjerner!
En smovse-dejlig champignonpie med flødesauce og sprødt butterdejslåg.
Antal: 4personer
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Undgå sort skærm
Du skal bruge:
Til fyldet skal du bruge:
30gtørrede svampe(udblødt i 1 dl kogt vand)
1porre
800gbrune champignons(købt vægt)
2fedhvidløg
2spskolivenolie
1kvistfrisk timian(stor)
1tskdijonsennep
2spsksoya sauce
1dlhvidvin(alternativ ½ dl tør sherry)
2,5dlpiskefløde
100gkastanjer(kogte og pillede, kan udelades. Se tips under opskriften.)
Start med at lægge de tørrede svampe i et bæger, og hæld kogende vand over.
Rens porren, og skær den i ca. 1/2 cm skiver. Skyl og rens champignons, og skær de største i halve eller kvarte. Pil hvidløg, og hak det fint.
Varm olien op i en stor gryde ved middel-høj varme. Tilsæt champignons. Lad dem stege i 5-8 minutter, mens du vender lidt rundt undervejs. Svampene skal smide væden og siden tage farve – så indstil varmen efter det. Tilsæt så porrerne, skru ned til svag varme, læg låg på, og lad det dampe 5-8 minutter, til porrerne er møre. Vend lidt rundt undervejs.
Tilsæt så de udblødte svampe og væden, hvidløg, timian (bladene), sennep, soja og hvidvin.
Hvis du bruger kastanjer: Skær dem i halve eller kvarte. Tilsæt fløde, kastanjer og drænede butter beans i gryden, og varm igennem. Jævn til en tyk sauce med maizena sovsejævner. Smag til med lidt citron, friskkværnet og evt. salt. Tag gryden af varmen.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rul nu dejen ud, så den passer som låg til dit fad. Bred fyldet ud i fadet, og læg dejlåget på. Klem det lidt fast i kanten, og pensl med sammenpisket æg.Tip: Du kan stikke nogle figurer ud af låget, og pynte med dem. Så kan fyldet også dampe af gennem hullerne i låget. Alternativt – skær nogle snit ned i låget, hvor dampen kan slippe ud.
Bag pien i ca. 30 minutter, til den er gylden. Server den varm med en salat, et stykke godt brød og tranebærkompot.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
En lækker pie med champignons
Når jeg laver pien vegetarisk, får jeg ikke noget umami forærende fra en kalkunkødet eller en fond. Og derfor giver jeg den masser af svampe i stedet. Både friske champignons og tørrede svampe – her var det tørrede karl johan.
Fyldet, der mætter, er (ud over fløden) champignons og de tilberedte butter beans.
Julepien kan blive endnu mere julet (og mætte ekstra), hvis du tilføjer spisekastanjer. Se tips om kastanjer længere nede.
Tilberedte spisekastanjer er ikke altid så nemt at finde. Jeg køber dem nogle gange på frost i Inco, men det er sjældent, jeg kan finde dem tilberedt i almindelige supermarkeder.
Update 2024: Op mod jul har jeg fundet tilberedte kastanjer hos Koro, friske øko-kastanjer hos Fresh.Land og spisekastanjer på dåse i forskellige supermarkeder (det kan du Google).
Du kan selvfølgelig tilberede kastanjer selv – se nedenfor. Det kan godt være en hyggelig juleaktivitet. Men pien er også god uden.
Hvordan koger man kastanjer?
Husk altid at købe flere kastanjer, end du skal bruge. Der er næsten altid nogle imellem, der skal kasseres, og det kan du først se, når du piller dem.
Skær et kryds i toppen af hver kastanje
Kom kastanjerne i en gryde med letsaltet vand eller grønsagsbouillon.
Kog dem næsten møre ca. 10-20 minutter (afhænger af størrelsen)
Hæld vandet fra
Pil kastanjerne, så snart du kan håndtere dem. Når de er kolde, bliver det meget mere besværligt. Du skal både fjerne skallen og den tynde brune hinde.