Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Vegetarisk pie med champignons og kastanjer

Denne pie med champignons og kastanjer er en virkelig lækker og comfy vegetarret til jul. Du kan selvfølgelig spise den hele året. For mig har den bare noget julet over sig – og forklaringen kommer her:

En vegetarisk julepie

Oprindeligt – for mange år siden – lavede jeg pien med kalkun og uden kastanjer, en familietradition, som min søster holder stolt i hævd. Da vi var børn, fik vi kalkun juleaften og kalkunpie juledag. Og kalkunpien rangerede klart højere end selve kalkunen juleaften – den smagte bare hamrende godt, og der var ikke sparet på fløden! Det er den kalkunpie, jeg har forsøgt at genskabe. Bare vegetarisk.

Vegetarisk pie med champignons og kastanjer

Næsten bare en pie med champignons

Når jeg laver pien vegetarisk, får jeg ikke noget umami forærende fra en kalkunkødet eller en fond. Og derfor giver jeg den masser af svampe i stedet. Både friske champignons og tørrede svampe – her var det tørrede karl johan.

Fyldet, der mætter, er (ud over fløden) tilberedte kastanjer og butter beans.

Og hvad gør du, hvis du ikke orker at tilberede kastanjerne til pien? Udelader dem. Pien er også god uden. Så det er næsten som en god champignonsauce – bare som pie …

Tilbehør til den vegetariske pie

Jeg serverer min pie sammen med en kålsalat, tranebærkompot og et godt stykke brød.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Vegetarisk pie med champignons

Aftensmad

Rækker til: 4

Tilberedning: 30 minutter

Til fyldet skal du bruge:

  • 30 g tørrede svampe, udblødt i 1,5 dl kogt vand

  • 2 spsk olivenolie

  • 1 porre

  • 800 g brune champignons (ca. 750 g renset vægt)

  • 2 fed hvidløg

  • 1 stor kvist timian

  • 1 tsk dijonsennep

  • 2 spsk soya

  • 3,5 dl piskefløde

  • 100 g kogte, pillede kastanjer – findes nogle gange på frost, på dåse eller vakuumpakkede ved juletid. Du kan også koge dem selv. Se under opskriften.

  • 1 ds butter beans (eller canellini bønner), drænede (240 g)

  • friskkværnet peber

  • majsstivelse, fx Maizena

  • 1/2 citron

  • Evt. smag til med hvidvin

Husk også:

  • En pakke butterdej (min var 275 g)

  • Et ovnfast fad

  • 1 æg til pensling

Server med fx:

Sådan gør du:

  1. Start med at lægge de tørrede svampe i et bæger, og hæld 1,5 dl kogende vand over.

  2. Rens porrerne, og skær dem i ca. 1/2 cm skiver. Skyl og rens champignons, og skær dem i skiver eller halve/kvarte (afhængigt af størrelse). Pil hvidløg, og hak det fint.

  3. Varm olien op i en stor gryde ved svag varme. Tilsæt porrerne, læg låg på, og lad det dampe 5-8 minutter, til porrerne er møre. Vend lidt rundt undervejs. Tilsæt champignons, og skru lidt op. Lad dem stege i igen 5-8 minutter, mens du igen vender rundt undervejs.

  4. Dræn vandet fra de tørrede svampe – gem væden! –  og hæld dem i gryden. Tilsæt så hvidløg, timian (bladene), sennep, soya og udblødningsvandet fra de tørrede svampe.

  5. Skær kastanjerne i halve eller kvarte. Tilsæt fløde, kastanjer og butter beans, og varm igennem. Jævn til en tyk sauce med maizena jævner. Smag til med lidt citron, friskkværnet og evt. lidt salt. Tag gryden af varmen.

  6. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rul nu dejen ud, så den passer som låg til dit fad. Bred fyldet ud i fadet, og læg dejlåget på. Klem det lidt fast i kanten, og pensl med sammenpisket æg.

    Tip: Du kan stikke nogle figurer ud af låget, og pynte med dem. Så kan fyldet også dampe af gennem hullerne i låget. Alternativt – skær nogle snit ned i låget, hvor dampen kan slippe ud.

  7. Bag pie’n i ca. 30 minutter, til den er gylden. Server den varm med en god salat til plus evt. et stykke godt brød.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sådan koger du kastanjer

Husk altid at købe flere kastanjer, end du skal bruge. Der er næsten altid nogle imellem, der skal kasseres, og det kan du først se, når du piller dem.

  • Skær et kryds i toppen af hver kastanje
  • Kom kastanjerne i en gryde med letsaltet vand eller grønsagsbouillon.
  • Kog dem næsten møre ca. 10-20 minutter (afhænger af størrelsen)
  • Hæld vandet fra
  • Pil kastanjerne mens de endnu er varme. Du skal både fjerne skallen og den tynde brune hinde.
    Vegetarisk pie med champignons og kastanjer

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.