Denne pie med champignons og kastanjer er en virkelig lækker og comfy vegetarret til jul. Du kan selvfølgelig spise den hele året. For mig har den bare noget julet over sig – og forklaringen kommer her:
En vegetarisk julepie
Oprindeligt – for mange år siden – lavede jeg pien med kalkun og uden kastanjer, en familietradition, som min søster holder stolt i hævd. Da vi var børn, fik vi kalkun juleaften og kalkunpie juledag. Og kalkunpien rangerede klart højere end selve kalkunen juleaften – den smagte bare hamrende godt, og der var ikke sparet på fløden! Det er den kalkunpie, jeg har forsøgt at genskabe. Bare vegetarisk.
Næsten bare en pie med champignons
Når jeg laver pien vegetarisk, får jeg ikke noget umami forærende fra en kalkunkødet eller en fond. Og derfor giver jeg den masser af svampe i stedet. Både friske champignons og tørrede svampe – her var det tørrede karl johan.
Fyldet, der mætter, er (ud over fløden) tilberedte kastanjer og butter beans.
Og hvad gør du, hvis du ikke orker at tilberede kastanjerne til pien? Udelader dem. Pien er også god uden. Så det er næsten som en god champignonsauce – bare som pie …
Tilbehør til den vegetariske pie
Jeg serverer min pie sammen med en kålsalat, tranebærkompot og et godt stykke brød.