Jeg elsker søde kartofler, og jeg savnede en opskrift på, hvordan de kan blive til nem aftensmad. Det blev til denne simple vegetarret, som smager skønt og mætter dejligt!
Nem opskrift med søde kartofler
Aftensmad skal nogle gange være nem, og derfor er der ikke så meget hokus pokus her. Bare en god kombination, der mætter både mave og sanser:
Husk, at du ikke behøver at skrælle de søde kartofler. Bare gå dem efter, og skur dem godt med en stiv børste. Så får du alle næringsstofferne med (de sidder jo som sædvanlig især lige under skrællen).
Jeg serverer retten solo, som den er, men jeg ville ikke sige nej, hvis nogen fandt på at lave en salat til – eller fandt på at servere den til en rest fra i går eller til en vegetardelle.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Gør to plader klar med bagepapir.
Vend kikærterne i olie og krydderier, og bred dem ud på den ene bageplade. Sæt den i ovnen (skal have 30-40 minutter).
Skur de søde kartofler og fjern evt. pletter. Skær dem i stænger på ca. 1,5 cm tykkelse. Pil løgene, og skær dem i brede både. Vend det hele i olie, presset hvidløg, chiliflager, salt og peber. Bred det ud på den anden bageplade, og sæt i ovnen (skal have 20-30 minutter).
Lav tahindressingen. Frigør granatæblekernerne og hak persillen.
Server!
Bred søde kartofler og rødløg ud på et fad. Fordel kikærterne over sammen med nogle skefulde dressing. Drys med granatæblekerner, og pynt med lidt frisk persille. Server med ekstra dressing, lime og granatæblekerner.
Fik du prøvet opskriften?
Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Søde kartofler – uden blodsukkerchok!
Nu skal det ikke være et foredrag om, hvor sunde de søde kartofler er, men du har måske hørt, at søde kartofler ikke får dit blodsukker til at stige så hurtigt som almindelige kartofler. Og det er der en forklaring på.
Selvom det hedder søde kartofler, og de smager sødt efter en tur i ovnen, så har søde kartofler den fordel, at de har et lavt gykæmisk indeks. Det betyder, at dit blodsukker stiger forholdsvis langsomt i løbet af 2-3 timer, efter du har spist dem. Søde kartofler er altså med til at sikre, at dit blodsukker ikke går bananas, og det kan du mærke som en lang mæthedsfornemmelse. For hvis blodsukkeret stiger hurtigt, falder det også hurtigt – og det giver akut sult.
Hvor almindelige kartofler og fx pitabrød har et glykæmisk indeks på 50-60 stykker, har søde kartofler et glykæmisk indeks på kun 9! Glykæmisk indeks angiver, hvor høj blodsukkerrespons en fødevare giver i forhold til den stigning, den samme mængde glukose vil give. Og det er altså kun 9 % for søde kartofler.