Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Shakshuka er en enkel, men virkelig himmelsk vegetarret fra det arabiske køkken. Du starter med en skøn, spicy tomatsovs og tilbereder hele æg heri – typisk i en gryde. Men. Jeg bruger ikke gryde, og det er der en grund til.

Shakshuka i ovnen

Ofte serverer man shakshuka i den pande eller gryde, saucen er tilberedt i. Her bruger jeg ovnen og et fad, fordi jeg bager auberginerne og løgene i ovnen først. Så kommer saucen oveni sammen med æggene til sidst. Det betyder, at du ikke afhængig af at have en gryde eller pande, der tåler at komme i ovnen.

Alt i alt er opskriften nok nærmest en free-style shakshuka:

  • Aubergine. Jeg har brugt aubergine frem for peberfrugt, der lader til at være standard. Auberginen bager jeg i ovnen, mens jeg laver tomatsaucen.
  • Kikærter. Jeg har også tilføjet kikærter i saucen, så du får protein, selvom du vælger at lave din shakshuka uden æg (det kan man nemlig også).
  • Harissa. Det er lidt forskelligt, hvordan andre krydrer en shakshuka, og jeg har smagt nogle varianter, der var lidt kedelige. Tomat, salt, peber-agtige. Det er denne her ikke. For den krydrer jeg med harissa – en god krydret harissa (faktisk min egen opskrift, men du kan også købe en god harissa, og det kan blive lige så herligt).
  • Abrikoser. Stærk harissa, søde abrikoser. Det er bare et match made in heaven. Det er vigtigt, at abrikoserne får lov at simre en rum tid, så de koger lidt ud og fordeler sødmen i saucen.

Så ikke en helt traditionel shakshuka – men lige sådan, som jeg bedst kan li’ den!

Server godt brød til

Shakshuka er en slags simreret, der kun bliver endnu bedre med at godt stykke madbrød til. Dyb brødet i saucen – og brug det til at suge den sidste sauce op fra tallerknen. Den gode sauce skal jo ikke gå til spilde. Du kan fx bruge:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Shakshuka i ovn - med aubergine

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 40 minutter

Du skal bruge:

  • 2 auberginer

  • 3 spsk olivenolie krydret med 1,5 tsk koriander, 1,5 tsk spidskommen, 1/2 tsk kanel og lidt salt.

  • 1 stort rødløg (eller to små)

  • 3 fed hvidløg

  • 2 ds flåede, hakkede tomater + 1/2 dåsemål vand

  • 1 dåse kikærter (drænede)

  • 100 g tørrede abrikoser

  • 1 terning grønsagsboullion (smuldret)

  • 1-3 spsk harissa, efter smag

  • 10 små tomater, fx cherry (kan udelades)

  • 4 æg

Topping og tilbehør:

  • Flagesalt og friskkværnet peber

  • Græsk yoghurt naturel

  • Bredbladet persille og evt. frisk mynte, hakket groft

  • Godt madbrød

Sådan gør du:

  1. Bemærk – du kan forberede det hele på forhånd og få shakshuka på 20 minutter. Se under opskriften.

  2. Start med saucen: Skær 100 g abrikoser i 3-4 skiver hver, og pres 3 fed hvidløg. Bland så i en gryde abrikoser, hvidløg, 2 ds hakkede tomater, 1/2 dåsemål vand, 1 ds drænede kikærter, 1 terning grønsagsboullion (smuldret) og 1-3 spsk harissa. Lad det simre, mens auberginer og løg bliver bagt.

  3. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

  4. Skær 2 auberginer i grove tern. Skær 1-2 rødløg i grove både. Vend det hele i den krydrede olivenolie (3 spsk olivenolie, 1,5 tsk koriander, 1,5 tsk spidskommen, 1/2 tsk kanel og lidt salt). Bred det ud i en lille bradepande på ca. 22 *33 cm. Sæt brandepanden i ovnen, og bag det mørt i 20-25 minutter.

  5. Når auberginerne er møre: Hæld saucen over, halver de 10 tomater, og fordel dem på toppen. Lav 4 gode fordybninger i saucen, og slå så de 4 æg ud her. Bag videre i 10-15 minutter, til æggene har sat sig, som du synes, de skal være.

    Tip: Du kan varme brødet i ovnen imens.

  6. Giv æggene lidt flagesalt og peber, og drys med smuldret feta og hakkede krydderurter. Server med yoghurten på toppen eller ved siden af.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hurtig aftensmad? Forbered det hele på forhånd

Hvis du vil have hurtig aftensmad, kan du sagtens få shakshuka. Den kan være klar på 20 minutter, hvis du bager auberginer og løg på forhånd og laver saucen klar. Så gør du således:

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft
  • Sæt fadet med auberginer og løg ind med det samme, mens du varmer saucen i gryden.
  • Når ovnen er helt varm: Gå til punkt 5: Fordel saucen (og tomater) over, slå æggene ud og bag færdig.

Shakshuka til morgenmad, frokost eller aftensmad

Shakshuka er en populær spise i mange dele af Mellemøsten og Nordafrika. Den består typisk af pocherede æg i en mere eller mindre spicy sauce af tomater, chili peber, løg – ofte krydret med spidskommen, paprika, chili og koriander. Farven er dybt rød, og den spicy sauce giver en god varme i kroppen.

Retten populær både som morgenmad eller brunch, men faktisk synes jeg, den passer til alle måltider.

Hvordan staver man til shakshuka?

Uha, her er der mange forslag på det store internet, men Google foretrækker den simple stavning ‘shakshuka’. Så det går jeg med, selvom du helt sikkert også kan skrive både shakshouka og sågar schakschuka.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.