Shakshuka er en enkel, men virkelig himmelsk vegetarret fra det arabiske køkken. Du starter med en skøn, spicy tomatsovs og tilbereder hele æg heri – typisk i en gryde. Men. Jeg bruger ikke gryde, og det er der en grund til.
Shakshuka i ovnen
Ofte serverer man shakshuka i den pande eller gryde, saucen er tilberedt i. Her bruger jeg ovnen og et fad, fordi jeg bager auberginerne og løgene i ovnen først. Så kommer saucen oveni sammen med æggene til sidst. Det betyder, at du ikke afhængig af at have en gryde eller pande, der tåler at komme i ovnen.
Alt i alt er opskriften nok nærmest en free-style shakshuka:
- Aubergine. Jeg har brugt aubergine frem for peberfrugt, der lader til at være standard. Auberginen bager jeg i ovnen, mens jeg laver tomatsaucen.
- Kikærter. Jeg har også tilføjet kikærter i saucen, så du får protein, selvom du vælger at lave din shakshuka uden æg (det kan man nemlig også).
- Harissa. Det er lidt forskelligt, hvordan andre krydrer en shakshuka, og jeg har smagt nogle varianter, der var lidt kedelige. Tomat, salt, peber-agtige. Det er denne her ikke. For den krydrer jeg med harissa – en god krydret harissa (faktisk min egen opskrift, men du kan også købe en god harissa, og det kan blive lige så herligt).
- Abrikoser. Stærk harissa, søde abrikoser. Det er bare et match made in heaven. Det er vigtigt, at abrikoserne får lov at simre en rum tid, så de koger lidt ud og fordeler sødmen i saucen.
Så ikke en helt traditionel shakshuka – men lige sådan, som jeg bedst kan li’ den!
Server godt brød til
Shakshuka er en slags simreret, der kun bliver endnu bedre med at godt stykke madbrød til. Dyb brødet i saucen – og brug det til at suge den sidste sauce op fra tallerknen. Den gode sauce skal jo ikke gå til spilde. Du kan fx bruge:
- En nem ciabatta
- Grove marokkanske pandebrød
- Eller et hurtigt grydebrød