Bruger du nogle gange harissa pasta til at give dine retter et solidt spicy spark i rumpetten? Det gør jeg, og jeg er blevet SÅ træt af én ting: Hver gang jeg vil købe harissa, har mit supermarked fundet en ny leverandør, og jeg aner ikke, hvordan jeg skal dosere min harissa. Og jeg aner dybest set heller ikke, hvad den smager af, for den sags skyld. Så NU har jeg lavet min egen opskrift, der gerne skal gøre det lidt lettere – om ikke at dosere, for der er altid forskel på friske chilier. Men i hvert fald nemmere for mig at styre smagen.
(Og hvor jeg selv kan snyde mine egne yndlingssmage i – ikke at forglemme).
Chilipasta – men hvor stærk?
Hvis du vil have en harissa-opskrift, du kan gentage og få nogenlunde samme resultat næste gang, er du nødt til at bruge ingredienser, du kan finde igen næste gang.
Det er især chilien, der kan drille. Der er kæmpe forskel på, hvor stærke forskellige typer chili er, og derfor er det naturligvis vigtigt for din harissa, at du ved, hvad du har med at gøre. Nogen går vildt op i, at det skal være en helt særlig mexicansk, tørret chili, og det vil jeg på ingen måde tale ned. Jeg synes bare, det bliver monsterbesværligt, fordi jeg ikke ved, om jeg kan finde netop denne chili igen. Derfor bruger jeg den mest almindelige fra supermarkedet. Og indrømmet, man ved aldrig, hvor stærke de er – så jeg smager mig frem.
Du vælger selv, hvilken slags chili, du bruger – bare noter dig, hvad du bruger første gang, så du kan justere næste gang, hvis du ikke er helt tilfreds med styrken og smagen.
Hvis du er i tvivl om, hvor stærk en bestemt slags chili er, kan du læse fx på Chili Klaus’ sjove skala her.
Skab din egen yndlings-harissa
En ting, som jeg elsker i harissa, men som ikke alle harissaer har, er anis. Jeg bruger faktisk stødt anis – stjerneanis! – og synes, det smager himmelsk. Lakrids-twist, you know. Du kan naturligvis twiste din harissa præcis, som du har lyst til. Fennikelfrø vil være et godt alternativ, hvis du ikke har anis, men synes, den twist ku’ være god.
Der er ikke andet at gøre end at komme i gang med nogle forsøg. Og skrive ned, hvad du ændrer. Så ved du, hvordan du laver verdens bedste harissa, når du skal bruge den næste gang.
Hvad kan du bruge harissa pasta til?
Harissa kan give en spicy twist til mange retter. Jeg synes, den er god som smagsgiver i fx
- En krydret shakshuka med aubergine
- Tomatsaucer, fx en pastasauce.
- Deller, der gerne må slå et slag med halen – fx kyllingefrikadeller eller vegetardeller.
- Ovnbagte rodfrugter (i stedet for tørrede krydderier)
- Eller lav en harissadip ved at blande harissa i en hummus, mayo eller creme fraiche.