Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Pandestegt kulmule er en lille festmiddag, du også nemt kan lave på en hverdag. Her får du den i en lidt særlig udgave, hvor den ikke er brødstegt, men kartoffelstegt: Med tynde skiver kartoffel, som bliver knasende sprøde på panden. Tilbehøret smager af sommer og sensommer: Kantareller, spinat og fløde. Plus kogte kartofler, der er gode til at samle flødesaucen op med.

Min opskrift på kulmule er inspireret af en nordjysk sommer. Både i tilberedningen – og i tilbehøret.

Opskrift på kulmule og kantareller – en himmelsk kombi

Vi elsker svampe, og de allerbedste er dem, vi finder selv. I sommermånederne – og efteråret – samler vi kantareller på alle vores hemmelige steder, og det bliver til ganske mange! Også flere end vi kan spise, selv om vi gør os umage.

Så resten af året ligger sommeren i min fryser – i små bokse med omhyggeligt indsamlede, rengjorte og svitsede kantareller. (Heldigvis er min mand meget dedikeret til den opgave). Kantarellerne er himmelske til mange ting, og fordi vi har så mange, er jeg altid lidt på jagt efter nye opskrifter.

Du kan nu også sagtens bruge andre svampe. Hvis du køber dem, så vælg nogen af de mørke, der smager af lidt mere.

Stegt kulmule, der smager lidt af Svinkløv

Her kommer kantarellerne sammen med en fisk, der er stegt á la Svinkløv Badehotel. Der fik vi den et år med tynde, sprøde kartoffelskiver på toppen. Det er et smukt syn, og samtidig smager det virkelig, virkelig godt. Kunsten er at placere de tynde kartoffelskiver på den skindfri side af kulmulefileten – og lime dem fast med lidt æggeblomme (og gi’ smag med et drys friske krydderurter). Så steger du fisken på kartoffelsiden først, og vender den til sidst om på skindsiden. Voilá. Sprød kulmule.

Tilbehør til pandestegt kulmule?

Når man tilbereder kulmulen med både kantareller, spinat og fløde, mangler den ikke så meget. I forsommeren får den selvfølgelig nye kartofler ved siden af. Og persille.

Senere på året går vi lidt mere free style med hasselback kartofler eller rodfrugter i ovnen, dog krydret så det ikke tager magten fra kulmulen.

Andre opskrifter med fisk – der kan være kulmule …

Jeg har et par andre opskrifter med fisk, hvor du sagtens kan bruge kulmule. Den ene med en skøn mild karrysauce, fuld af grønsager. Her bliver fisken stegt på panden.

Den anden en opskrift, der er inspireret af et besøg på en italiensk restaurant. Med squash, tomater og lidt fløde. Her bliver fisken bare dampet sammen med pastaen, så du er fri for at finde en pande frem.

Har du ikke en fiskehandler i nærheden? Så få fisken leveret

Når jeg sidder i mit sommerhus, er der rigtig langt til en fiskehandler. Lidt mærkeligt, for vi er jo tæt på kysten, men fiskehandlere er desværre ikke en selvfølge, hverken i byerne eller i kystbyerne.

Derfor har jeg undersøgt mulighederne for at få leveret og er faldet over Kystfisken. Morgenfriske fisk og skaldyr, landet i Hanstholm alle hverdage, lagt på is og leveret hos dig inden spisetid.

Du kan få en frisk melding om dagens fangst på SMS – smart.Gem

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Pandestegt kulmule med kantareller og spinat

Aftensmad

Rækker til: 2

Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 10 minutter

Til spinat-svampe-tilbehøret skal du bruge:

 • 1 skalotteløg

 • 1 spsk olivenolie (ca.)

 • 250 g kantareller – kan også være alle mulige andre svampe: Portobello i tern, champignons i skiver, østershatte – hvad du har eller kan finde

 • 200 g frisk spinat

 • 1 dl hvidvin (kan erstattes med 1/2 dl tør sherry eller helt undlades)

 • 1/2 dl fløde

 • salt, peber

 • frisk citronsaft

Til kulmulen til 2 personer skal du bruge:

 • 250-300 g kulmulefilet (reklamelink)

 • 2 spsk friskhakket kruspersille

 • 3-4 stængler basilikum

 • 1 æggeblomme

 • 1-2 kartofler i tynde skiver

 • olivenolie til stegning

Alternativ fisk:

 • Du kan også bruge kuller eller mørksej.

Sådan gør du:

 1. Start med grøntsagerne: Rens svampene, hvis du ikke er så heldig som mig, at de ligger klar i fryseren. Pil og hak skalotteløget, skyl spinaten og dup den lidt tør i et rent viskestykke. Varm så lidt olivenolie på en pande, og sauter løgene ved mellemvarme, til de er klare. Tilsæt svampene, skru lidt op for varmen, og vend rundt, til de har afgivet det meste af deres væde. Tilsæt så evt. hvidvin eller sherry, og lad det koge noget ind.

 2. Kulmulen: Hak krydderurterne fint, skræl kartoflerne, og skær dem i meget fine skiver, evt. med mandolinjern. Skær fisken i passende serveringsportioner. Vi fik 4 stykker ud af vores kulmulefilet. Smør så æggeblommen på fisken (den side UDEN skindet) , drys med krydderurterne, og dæk med tynde kartoffelskiver. Tryk dem lidt fast. Krydr med salt og peber.

 3. Varm en pande op med olivenolie, og læg kulmulen med kartoffelskiverne nedad i olien. Jeg startede på 8 (på en skala til 9) i ca. 1 minut og skruede ned på 4-5 stykker. Der står den og hygger sig, til den bliver mælkehvid i kødet – og kun mangler at blive hvid i toppen. 6-8 minutter i alt efter tykkelse.

 4. Lige før du vender kulmulen: Vend spinaten i svampeblandingen, kun lige til den falder sammen. Lidt fløde på. Salt og peber. Frisk citronsaft.

 5. Skru lidt op for kulmulen, vend den, og steg på skindsiden ca. 15 sekunder. Anret. Server!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Lidt fakta om kulmulen

Kulmule er i familie med torsken, men dens kød er finere. En meget delikat fisk, der også er ganske nem at tilberede.

Når du køber kulmule i Danmark, har den typisk svømmet rundt i Kattegat og Skagerak, selvom den også findes i andre farvande – dog ikke i Østersøen. Den kan blive ret stor – op til 10-15 kg, hvis den lever længe (op til 20 år!) – med en længde på op til 140 cm. De fleste er dog kun halvt så lange, når de ryger i nettet hos fiskerne.

Skånsom fangst af kulmule

En af fordelene ved kulmule i Danmark er, at de ikke bliver fanget med trawl. Trawl kan skade havbunden. Men desværre er der andre ulemper: Kulmulen kan blive genstand for overfiskning, og det er ikke ualmindeligt, at der er ret stor bifangst af mere sårbare arter. Tjek hos din fiskehandler, hvor og hvordan din fisk er fanget – så er du med til at øge opmærksomheden på det.

Kulmulen er en rovfisk. Hvis du finder billeder af den, ser den heller ikke særlig venlig ud. Den hapser småfisk som sild og brisling, når den jager om natten. Om dagen holder den til længere nede ved havbunden.

Jeg kan ikke huske, jeg fik meget kulmule som barn, men i dag er den en helt almindelig fisk hos fiskehandleren. Både i den fysiske butik og på nettet. Og dermed også på vores middagsbord.

Måske også noget for dig?

8 kommentarer til Pandestegt kulmule med kantareller og spinat

  1. Hej Eskil, det gør mig glad at høre. Tak for at skrive – og god fornøjelse med opskriften også næste gang :-) Kh Bodil

 1. Helt enormt lækkert, vi spiste kålsalat til, spidskål, blomkål, melon og blåbær med citronsaft.
  Næste gang serverer vi det for gæster
  Kh. Hanne

  1. Hej Hanne, tak for en dejlig kommentar! Ja, det er faktisk en fin gæsteret, når man er blevet dus med teknikken :-) Og en god salat, kan jeg høre! Kh Bodil

  1. Hej Jacob, selv tak og tusind tak for den søde besked. Vi fik kulmulen forleden, og vi blev også enige om, at den holder :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.