Pandestegt kulmule er en lille festmiddag, du også nemt kan lave på en hverdag. Her får du den i en lidt særlig udgave, hvor den ikke er brødstegt, men kartoffelstegt: Med tynde skiver kartoffel, som bliver knasende sprøde på panden. Tilbehøret smager af sommer og sensommer: Kantareller, spinat og fløde. Plus kogte kartofler, der er gode til at samle flødesaucen op med.
Min opskrift på kulmule er inspireret af en nordjysk sommer. Både i tilberedningen – og i tilbehøret.
Opskrift på kulmule og kantareller – en himmelsk kombi
Vi elsker svampe, og de allerbedste er dem, vi finder selv. I sommermånederne – og efteråret – samler vi kantareller på alle vores hemmelige steder, og det bliver til ganske mange! Også flere end vi kan spise, selv om vi gør os umage.
Så resten af året ligger sommeren i min fryser – i små bokse med omhyggeligt indsamlede, rengjorte og svitsede kantareller. (Heldigvis er min mand meget dedikeret til den opgave). Kantarellerne er himmelske til mange ting, og fordi vi har så mange, er jeg altid lidt på jagt efter nye opskrifter.
Du kan nu også sagtens bruge andre svampe. Hvis du køber dem, så vælg nogen af de mørke, der smager af lidt mere.
Stegt kulmule, der smager lidt af Svinkløv
Her kommer kantarellerne sammen med en fisk, der er stegt á la Svinkløv Badehotel. Der fik vi den et år med tynde, sprøde kartoffelskiver på toppen. Det er et smukt syn, og samtidig smager det virkelig, virkelig godt. Kunsten er at placere de tynde kartoffelskiver på den skindfri side af kulmulefileten – og lime dem fast med lidt æggeblomme (og gi’ smag med et drys friske krydderurter). Så steger du fisken på kartoffelsiden først, og vender den til sidst om på skindsiden. Voilá. Sprød kulmule.
Tilbehør til pandestegt kulmule?
Når man tilbereder kulmulen med både kantareller, spinat og fløde, mangler den ikke så meget. I forsommeren får den selvfølgelig nye kartofler ved siden af. Og persille.
Senere på året går vi lidt mere free style med hasselback kartofler eller rodfrugter i ovnen, dog krydret så det ikke tager magten fra kulmulen.
Andre opskrifter med fisk – der kan være kulmule …
Jeg har et par andre opskrifter med fisk, hvor du sagtens kan bruge kulmule. Den ene med en skøn mild karrysauce, fuld af grønsager. Her bliver fisken stegt på panden.
Den anden en opskrift, der er inspireret af et besøg på en italiensk restaurant. Med squash, tomater og lidt fløde. Her bliver fisken bare dampet sammen med pastaen, så du er fri for at finde en pande frem.
Har du ikke en fiskehandler i nærheden? Så få fisken leveret
Når jeg sidder i mit sommerhus, er der rigtig langt til en fiskehandler. Lidt mærkeligt, for vi er jo tæt på kysten, men fiskehandlere er desværre ikke en selvfølge, hverken i byerne eller i kystbyerne.
Derfor har jeg undersøgt mulighederne for at få leveret og er faldet over Kystfisken. Morgenfriske fisk og skaldyr, landet i Hanstholm alle hverdage, lagt på is og leveret hos dig inden spisetid.
Du kan få en frisk melding om dagens fangst på SMS – smart.
Fuldstændigt iorden. Ren gourmet
Kh fra Stege
Tusind tak! Så dejligt at høre 😃 kh Bodil
Dejlig opskrift, den vil blive genbrugt med gæster på besøg.
Hej Eskil, det gør mig glad at høre. Tak for at skrive – og god fornøjelse med opskriften også næste gang :-) Kh Bodil
Helt enormt lækkert, vi spiste kålsalat til, spidskål, blomkål, melon og blåbær med citronsaft.
Næste gang serverer vi det for gæster
Kh. Hanne
Hej Hanne, tak for en dejlig kommentar! Ja, det er faktisk en fin gæsteret, når man er blevet dus med teknikken :-) Og en god salat, kan jeg høre! Kh Bodil
Rigtig god opskrift, meget lækkert, tak!
Hej Jacob, selv tak og tusind tak for den søde besked. Vi fik kulmulen forleden, og vi blev også enige om, at den holder :-) Kh Bodil