Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Falafel er det sprøde mellemøstkøkken, når det er allerbedst. Med forslag til tilbehør, verdens bedste falafeldressing.
Hjemme hos mig ligger der altid falafeldej i fryseren. Så er der hurtigt sprøde falafler på bordet anytime. Og det tager faktisk ikke meget længere tid at lave dej til flere gange end bare til én.
Opskriften her er til 4 personer, men jeg anbefaler varmt, at du laver 3-dobbelt portion af dejen og lægger resterende dej i fryseren til hurtig falafel to gange mere.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Mange steder får man falafler med en slags hvidløgs-yoghurtdressing, og ikke et ondt ord om det. Men tahindressing er så meget bedre – og mere autentisk for arabisk falafel. Da jeg arbejdede på en libanesisk restaurant for mange år siden, fik danskerne serveret yoghurtdressingen, for hvem havde hørt om tahin. Men ude i køkkenet smovsede de arabiske kokke i den ægte vare. Tahindressing med persille, selvfølgelig.
Når du laver falafel selv, skal du bruge tørrede kikærter, og derfor anbefaler jeg stærkt, at du ganger opskriften med 3 og laver falafel af en hel pose kikærter (min var på 400 g).
Så er der kun det ekstra arbejde i opskriften første gang. De næste gange er der falafel på et kvarter. No kidding.
Bare vent med at tilsætte æg, til du skal stege falaflerne. Friske æg er ikke så velegnede at fryse. Altså: Når du har blandet alle de andre ingredienser, så tag den portion fra, du vil bruge i dag, og tilsæt æg til den.
Resten af dejen kan du fryse ned i passende portioner og tilsætte æg, når dejen er tøet op igen.
Du kan også lave vegansk falafel uden æg – se nederst.
Hvad er det bedste tilbehør til falafel? Mit tilbehør til falafel falder i tre kategorier:
Mine helt uundværlige basics som tilbehør er:
Men kør endelig på med fx syltede rødløg, frisk peberfrugt eller hvad du synes hører sig til. Eller hvad du nu har og har lyst til!
Da jeg anskaffede en god foodprocessor, fandt jeg ud af, at dejen slet ikke behøver æg. Jeg kører bare dejen længe nok, til den er findelt – så kan jeg få den til at hænge godt sammen og lave falafel uden æg – altså vegansk falafel.
Hvis du bruger den metode, kan du tilsætte et par tsk bagepulver for at få en mere luftige falafler uden æg.
Jeg køber falafelkrydderi færdigblandet hos min mellemøstgrønthandler, men du kan sagtens blande det selv. Bare bland 1 spsk stødt spidskommen, 1 spsk stødt koriander, 1/2 tsk kanel og 1/4 tsk allehånde.
Jeg laver mine falafler med falafeljern og uden ‘snyd’. Ikke noget med kartofler, mel eller rasp til at samle dejen. Men hvis du ikke har et falafeljern, kan det være lidt en udfordring. Så her får du to tips til en mere sammenhængende falafeldej: Kør dejen lidt længere i foodprocessoren, så den ikke er så grov. Så kan min hænge sammen også uden æg. Eller tilsæt lidt mel. Så skulle den ged være barberet.
Du kan få to (eller sikkert mange flere) slags tahin: En lys og en mørk. Jeg bruger oftest den lyse fra min mellemøstgrønthandler. Den er lavet på afskallede sesamfrø og er lettest at røre op med vand, og jeg kan godt lide smagen. Men prøv dig frem. Den mørke, der er lavet på uafskallede sesamfrø, kan du få økologisk i de fleste supermarkeder og helsebutikker, både med og uden salt.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Første gang jeg selv lavede falafler, benyttede jeg denne opskrift – de smagte super godt, og det er ikke mindre end genialt at fryse den ekstra fars ned – opskriften er blevet til en fast del i vores køkken.
Hej Tine, ih, hvis du vidste hvor glad jeg blev for den kommentar! Tusind tak. Og tak fordi du læser med på bloggen. Kh Bodil, også falafelfan 🙂
Uhm!!!
Smager helt fantastisk m masseret grønkål, persille, agurk og masser af granatæblekerner samt tahindressingen ?
Jeg brugte naanbrød.
?????
Kære Margrethe, tusind tak for din kommentar! Jeg kan høre, du har det lige som mig – det er et kongemåltid 🙂 Også med naan.
Og tak fordi du læser med på bloggen.
Kh Bodil
Bodil jeg har nu prøvet min egen opskrift og din herinde fra, som jeg har blandet sammen efter egen smagsønske, og må sige at kombinationen af de 2 opskrifter sammen er virkelig lækker!
Jeg brugte en del mere persille og løg dog hehe
Hej Julie, dejligt at høre! Og tak for tip, kan være jeg lige skal kigge den anden vej også 😉 Kh Bodil
Super fed opskrift Bodil!
Har normalt fulgt opskriften på 7opskrifter for “den originale falafel” opskrift.
Men dine billeder er jo fuldstændig fantastiske og det gør at jeg bare bliver nød til at prøve din opskrift også!
Tak Kamilla! Opskriften har fulgt mig i over 30 år (?), så jeg kan vist kun erklære mig enig 🙂
Kh Bodil
Utroligt lækker retter
Tusind tak, Bonnie! Dejligt du skriver ❤️
Kh Bodil