Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Hjemmelavet falafel er det sprøde, smagfulde mellemøstkøkken, når det er allerbedst. Derfor ligger der altid falafeldej i min fryser. Så er der hurtigt sprøde falafler på bordet anytime.

Og der er næsten altid noget i køleskabet, der egner sig som tilbehør til falafel (se tips og tilbehør til falafel længere nede). Bare du lige husker verdens bedste falafeldressing. Tahindressingen, som du lynhurtigt kan lave.

Arabisk falafel skal ha’ tahin

Mange steder får man falafler med en slags hvidløgs-yoghurtdressing, og ikke et ondt ord om det. Men tahindressing er meget bedre – og mere autentisk for arabisk falafel. Da jeg arbejdede på en libanesisk restaurant for mange år siden, fik danskerne serveret yoghurtdressingen, for hvem havde hørt om tahin. Men ude i køkkenet smovsede de arabiske kokke i den ægte vare. Tahindressing med persille, selvfølgelig.Gem

Hjemmelavet falafel på et kvarter! (Næste gang …)

Når du laver falafel selv, skal du bruge tørrede kikærter, og derfor har jeg lavet en opskrift, der passer til en hel pose. Men det kan du trods alt nok ikke spise på én dag. Jeg vil skyde på, der er nok til 4 personer 3 gange.

Så første gang er der lidt mere arbejde i det. Men de næste gange er der falafel på et kvarter. No kidding.

Bare vent med at tilsætte æg, til du skal stege falaflerne. Friske æg er ikke så velegnede at fryse. Altså: Når du har blandet alle de andre ingredienser, så tag den portion fra, du vil bruge i dag, og tilsæt æg til den. Til 4 personer er ét æg nok.

Resten af dejen kan du fryse ned i passende portioner og tilsætte æg, når dejen er tøet op igen.

Du kan også lave falafel uden æg – se nedenfor.

Falafel tilbehør?

Hvad er det bedste tilbehør til falafel? Mit tilbehør til falafel falder i tre kategorier:

  • Brød
  • Grønt
  • Dressing.

Brød: Brød til falafel kan fx være:

… eller nogle andre gode madbrød, du kan pakke dem i.

Grønt: Fyld godt op med friske grønsager

Mine helt uundværlige basics som tilbehør er:

  • Kålstrimler eller hakket grønkål (tjek kåltricket her, hvis du vil gøre stiv kål lækker og mør). Du kan også vælge en sprød grøn salat eller rucola, hvis du foretrækker det
  • Bredbladet persille – rigeligt!
  • Sprød agurk! Husk at vælge dem, der smager af noget: Økologiske og slanke
  • Og gerne granatæble eller virkelig gode, smagfulde tomater

Men kør endelig på med fx syltede rødløg, frisk peberfrugt eller hvad du synes hører sig til. Eller hvad du nu har og har lyst til!

Falafel med tahindressing og tilbehør - sprøde falafler

Dressing: Den bedste falafel dressing – med tahin

Sidst, men ikke mindst skal du selvfølgelig ha’ den bedste originale falafeldressing!

Her bruger jeg altid den samme: Den simple, men helt uundværlige tahindressing – allerbedst med finthakket persille!

Vegansk falafel uden æg

Da jeg anskaffede en god foodprocessor, fandt jeg ud af, at dejen slet ikke behøver æg. Jeg kører bare dejen længe nok, til den er findelt – så kan jeg få den til at hænge godt sammen og lave falafel uden æg – altså vegansk falafel.

Hvis du bruger den metode, kan du tilsætte et par tsk bagepulver for at få en mere luftige falafler uden æg.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Falafel med tahindressing

Aftensmad

Rækker til: 4 personer 3 gange

Forberedelse: 10-24 timer

Tilberedning: 20 minutter

Til falaflerne skal du bruge:

  • 400 g tørrede kikærter (1 pose)

  • 1 løg eller rødløg

  • 2 fed hvidløg

  • 1 stort bundt persille

  • 2,5 spsk falafelkrydderi – se tip nedenfor

  • 1 tsk salt

  • 3 æg (eller 2 tsk bagepulver, hvis din dej hænger fint sammen uden æg)

  • Evt. – hvis dejen er svær at samle – 2-4 spsk mel

Husk også:

  • En portion tahindressing

  • Olie at stege i

  • Evt. falafeljern – fås hos din mellemøstbutik

Sådan laver du falafel:

  1. Læg kikærterne i blød i rigeligt vand 8-10 timer. Fx fra morgen til aften. Kikærterne skal IKKE koges.

  2. Med foodprocessor: Kør alle ingredienserne i foodprocessoren, til du har en jævn dej. VENT dog med æggene, hvis du ikke laver hele portionen i dag. (Hvis du findeler dejen i foodprocessor, behøver du ikke æg. Tilsæt evt. 2 tsk. bagepulver for at få dem lidt luftige).

  3. Uden foodprocessor: Kør de udblødte kikærter, løg, hvidløg (og evt. kartofler, se tip nedenfor) igennem et hakkeapparat, fx en kødhakker eller en rivemaskine (riv fint). Hak persillen fint, og bland dejen. VENT med æggene, hvis du ikke vil bruge al dejen samme dag.

  4. Tag den portion fra, du vil bruge i dag, og tilsæt evt. ét æg. Frys resten af dejen ned i passende portioner. Hvis du steger hele portionen i dag, kan du tilsætte alle 3 æg.

  5. Varm et godt lag olivenolie op på en pande, form falaflerne, og steg dem til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på køkkenrulle. Du kan også friturestege i en gryde, men det kræver mere olie.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip! Opskrift på falafelkrydderi

Jeg køber falafelkrydderi færdigblandet hos min mellemøstgrønthandler, men du kan sagtens blande det selv. Bare bland 1 spsk stødt spidskommen, 1 spsk stødt koriander, 1/2 tsk kanel og 1/4 tsk allehånde.

Tip! Hvis falafeldejen driller …

Jeg laver mine falafler med falafeljern og uden ‘snyd’. Ikke noget med kartofler, mel eller rasp til at samle dejen. Men hvis du ikke har et falafeljern, kan det være lidt en udfordring. Så her får du to tips til en mere sammenhængende falafeldej: Kør dejen lidt længere i foodprocessoren, så den ikke er så grov. Så kan min hænge sammen også uden æg. Eller tilsæt 2-4 spsk mel. Så skulle den ged være barberet.

Tip! Lys tahin eller mørk tahin

Du kan få to (eller sikkert mange flere) slags tahin: En lys og en mørk. Jeg bruger oftest den lyse fra min mellemøstgrønthandler. Den er lavet på afskallede sesamfrø og er lettest at røre op med vand, og jeg kan godt lide smagen. Men prøv dig frem. Den mørke, der er lavet på uafskallede sesamfrø, kan du få økologisk i de fleste supermarkeder og helsebutikker, både med og uden salt, fx fra Urtekram.

Hjemmelavet falafel - sprøde falafler med tahindressing

 

Måske også noget for dig?

8 kommentarer til Falafel med tahindressing og tilbehør – sprøde falafler

  1. Første gang jeg selv lavede falafler, benyttede jeg denne opskrift – de smagte super godt, og det er ikke mindre end genialt at fryse den ekstra fars ned – opskriften er blevet til en fast del i vores køkken.

    1. Hej Tine, ih, hvis du vidste hvor glad jeg blev for den kommentar! Tusind tak. Og tak fordi du læser med på bloggen. Kh Bodil, også falafelfan :-)

  2. Uhm!!!
    Smager helt fantastisk m masseret grønkål, persille, agurk og masser af granatæblekerner samt tahindressingen ?
    Jeg brugte naanbrød.
    ?????

    1. Kære Margrethe, tusind tak for din kommentar! Jeg kan høre, du har det lige som mig – det er et kongemåltid :-) Også med naan.
      Og tak fordi du læser med på bloggen.
      Kh Bodil

  3. Bodil jeg har nu prøvet min egen opskrift og din herinde fra, som jeg har blandet sammen efter egen smagsønske, og må sige at kombinationen af de 2 opskrifter sammen er virkelig lækker!

    Jeg brugte en del mere persille og løg dog hehe

    1. Hej Julie, dejligt at høre! Og tak for tip, kan være jeg lige skal kigge den anden vej også ;-) Kh Bodil

  4. Super fed opskrift Bodil!

    Har normalt fulgt opskriften på 7opskrifter for “den originale falafel” opskrift.

    Men dine billeder er jo fuldstændig fantastiske og det gør at jeg bare bliver nød til at prøve din opskrift også!

    1. Tak Kamilla! Opskriften har fulgt mig i over 30 år (?), så jeg kan vist kun erklære mig enig :-)
      Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.