Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Hjemmelavet falafel med tahindressingHjemmelavet falafel er det sprøde, smagfulde mellemøstkøkken, når det er allerbedst. Derfor ligger der altid falafeldej i min fryser – alt andet vil være en stor fejl. Så er der hurtigt sprøde falafler på bordet – sammen med verdens bedste falafeldressing. Men tahin. Selvfølgelig!

Mange steder får man falafler med en slags hvidløgs-yoghurtdressing, og ikke noget ondt sagt om det. Men tahindressing er SÅ meget bedre. Da jeg arbejdede på en libanesisk restaurant tilbage i sidste århundrede, fik danskerne serveret yoghurtdressingen, for hvem havde hørt om tahin. Men ude i køkkenet blev der smovset i den ægte vare.

Hjemmelavede falafler med tahindressingHjemmelavet falafel på et kvarter! (Næste gang …)

Når du laver falafel selv, skal du bruge tørrede kikærter, og derfor har jeg lavet en opskrift, der passer til en hel pose. Men det kan du trods alt nok ikke spise på én dag. Jeg vil skyde på, at der er nok til 4 personer 3 gange.

Så første gang er der lidt mere arbejde i det. Men de næste gange er der falafel på et kvarter. Not kidding.

Bare vent med at tilsætte æg, til du skal stege din falafel. Friske æg er ikke så velegnede at fryse. Altså: Når du har blandet alle de andre ingredienser, så tag den portion fra, du vil bruge i dag, og tilsæt æg til den. Til 4 personer er ét æg nok.

Resten af dejen kan du fryse ned i passende portioner og tilsætte æg, når dejen er tøet op igen.

Hjemmelavede falafler med tahindressingTilbehør til falafel?

Server dine falafler med pitabrød, arabiske fladbrød, wraps, spinatvafler eller nogle andre gode madbrød, du kan pakke dem i. Fyld op med de friske grønsager. Mine helt uundværlige basics til falafel er:

  • kålstrimler (tjek kåltricket her, hvis du vil gøre stiv kål lækker og mør)
  • bredbladet persille
  • og granatæble.

Men kør endelig på med fx syltede rødløg, agurk eller peberfrugt. Eller hvad du nu har.

Og ikke at forglemme: Husk den simple, men helt uundværlige tahindressing!Gem

Opskrift på falafel med den bedste tahindressing

Aftensmad

Rækker til: 4 personer 3 gange

Forberedelse: 10-24 timer

Tilberedning: 20 minutter

Til falaflerne skal du bruge:

  • 400 g tørrede kikærter (1 pose)
  • 1 løg eller rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stort bundt persille
  • 2,5 spsk falafelkrydderi - se tip nedenfor
  • 1 tsk salt
  • 3 æg
  • Evt. - hvis du ikke bruger falafeljern - 1 pænt stor kartoffel og 4 spsk rasp eller mel

Husk også:

  • Olivenolie at stege i
  • Evt. falafeljern - fås hos din mellemøstbutik

Til tahindressingen til 4 personer skal du bruge:

  • 1 dl tahin
  • 1-2 fed hvidløg
  • saft af 1 citron - eller efter smag
  • lidt salt
  • koldt vand

Sådan laver du falafel:

  1. Læg kikærterne i blød i rigeligt vand 8-10 timer. Fx fra morgen til aften. Kikærterne skal IKKE koges.
  2. Med foodprocessor: Kør alle ingredienserne i foodprocessoren, til du har en jævn dej. VENT dog med æggene, hvis du ikke laver hele portionen i dag.
  3. Uden foodprocessor: Kør de udblødte kikærter, løg, hvidløg (og evt. kartofler, se tip nedenfor) igennem et hakkeapparat, fx en kødhakke eller en rivemaskine (riv fint). Hak persillen fint, og bland dejen. VENT med æggene, hvis du ikke vil bruge al dejen samme dag.
  4. Tag den portion fra, du vil bruge i dag, og tilsæt ét æg. Frys resten af dejen ned i passende portioner. Hvis du steger hele portionen i dag, så tilsæt alle 3 æg.
  5. Varm et godt lag olivenolie op på en pande, form falaflerne, og steg dem til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på køkkenrulle. Du kan også friturestege i en gryde, men det kræver mere olie.

Sådan laver du tahindressingen:

  1. Rør tahin op med 1/2 dl vand - brug en skål og et piskeris. Først bliver tahinen helt tyk, så tilsætter du citronsaft og mere vand, og efterhånden bliver den fin og cremet. Rør mere vand i, til du har den konsistens, du foretrækker.
  2. Tilsæt hvidløg, og smag til med salt og evt. mere citron.
  3. Bemærk - du kan sagtens lave tahindressing i god tid. Den bliver lidt tykkere, når den får lov at stå i køleskabet.

Tip! Lav dit eget falafelkrydderi

Jeg køber falafelkrydderi færdigblandet hos min mellemøstgrønthandler, men du kan sagtens blande det selv. Bare bland 1 spsk stødt spidskommen, 1 spsk stødt koriander, 1/2 tsk kanel og 1/4 tsk allehånde.

Tip! Hvis dejen driller …

Jeg laver mine falafler med falafeljern og uden ‘snyd’. Ikke noget med kartofler eller rasp til at samle dejen. Men hvis du ikke har et falafeljern, kan det være lidt en udfordring. Så her får du tippet til en mere sammenhængende falafeldej: Tilsæt 2 små skrællede kartofler og 4 spsk rasp. Så skulle den ged være barberet.

Tip! Hvilken tahin skal du vælge?

Du kan få to (eller sikkert mange flere) slags tahin: En lys og en mørk. Jeg bruger oftest den lyse fra min mellemøstgrønthandler. Den er lettest at røre op med vand, og jeg kan godt lide smagen. Men prøv dig frem. Den mørke kan du få økologisk i de fleste supermarkeder og helsebutikker, både med og uden salt, fx fra Urtekram.

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.