Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Sådan en græsk lammegryde er rigtig simremad. Propfuld af smag og gode sager. Og den minder om sommeraftener under den græske stjernevrimmel ...
Hvis du vil have en virkelig mør lammeskank, så tager det tid. Men hvis du alligevel bare tuller rundt en weekend og kan gå lidt fra og til, er det supernemt. Og hyggeligt. No stress.
Det var sådan en weekend, jeg havde. Den startede fredag med en tur ned til min lammepusher på Istedgade, og trods hans lidt besværede dansk, forstod han udmærket lammeskank – 4 styk – og kunne svare med lommeregneren: 155 kroner. Der var lige under 2 kg – han er ikke nærig med dem. Her har jeg skaleret lidt ned …
Fredag aften blev skankene druknet i en kraftig rødvin, lidt hvidløg og frisk rosmarin og lagt til at sove den ud i køleskabets mørke til lørdag formiddag. Det var første skridt til både mere smag og mør lammeskank.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
I stedet for at blande alt i gryden på én gang, har jeg valgt at ovnstege grønsagerne, mens lammet simrer. Det gør smagen mere koncentreret, og grønsagerne får lidt stegeskorpe, der også smager godt. Bedre end en udkogt aubergine, ikk.
For at dække lammet med væde, tilsætter jeg bouillon (ud over de flåede, hakkede tomater). Men jeg damper saucen ind igen, når lammet er ved at være mørt.
Altså: Simre under låg i et par timer. Simre videre uden låg den sidste times tid.
Og husk: Brug en god kraftig rødvin. Vælg også nogle oliven, der smager af noget. Fx kalamata, de græske. Eller som jeg gør: Soltørrede tyrkiske. Det kan godt være, tyrkerne og grækerne ikke altid er helt på bølgelængde, men tyrkiske oliven kommer rigtig godt ud af det med en græsk lammegryde 🙂
Jeg vil anbefale bare to simple ting:
… og – ud over vand – et glas rødvin eller en iskold øl 🙂
Ja, jeg ved det godt. Kød kun 3 gange om måneden, siger de kloge – hvis man altså vil være i balance på klimakontoen. Lam er endda det mest belastende kød overhovedet. Desværre.
Men jeg har det sådan, at jeg hellere vil spise meget mindre kød og til gengæld spise lam, bare en gang imellem. Og så skal det laves ordentligt!
Derfor denne lammegryde, der smager skønt og intenst af en aften under den græske stjernehimmel. Godt med solmodne tomater, kraftig rødvin, hvidløg og oliven. Og flybilletten, den sparer du 🙂
Hvis du vil lege græsk aften, skal du måske også overveje de her græske fladbrød med oliven, som jeg oprindeligt lavede til min grønne moussaka. Og husk endelig: En iskold øl til! (Eller resten af rødvinen – vi er jo ikke i Grækenland, så du kan nok godt finde en, der er værd at drikke).
Nu om stunder finder jeg altid lammeskank hos min halalslagter på Istedgade. Men det startede faktisk i hedengangne Superbest (nu Meny) i Lyngby.
Lammegryden var en af de første middage, Jesper og jeg lavede sammen. Oftest havde vi bare spist fisk og grønt, og jeg kunne altid være sikker på, at der røg auberginer ned i kurven.
Men denne dag – da alt stadig var nyt og sprødt – var Jesper faldet i snak med slagteren i Superbest.
Jesper ville selvfølgelig imponere med en eller anden fin og dyr lammeudskæring, men slagteren blev ved med at tale varmt for lammeskanken. Som var hans billigste udskæring. Det endte med, Jesper overgav sig – og det var heldigt!
Vores andet held var, at vi glemte alt om den … da vi altså havde sat den til at simre. Det betød, at den kom til at stå og hygge sig i så mange timer, at kødet faldt fuldstændig fra benene – blødt og mørt som smør.
Så det kan du også eksperimentere med.
Det er den gode kærestemiddag, der har været min inspiration til den græske lammegryde – og auberginen er selvfølgelig stadig med!
Så er der lige et par alternativer … en hurtig og en rigtig simreret.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Græsk lammegryde. Mumf…vi brugte ovnbagte cherrytomater med frisk basilikum og lidt chili istedet for squash og så kom der en dusk ekstra krydderurter fra højbedet i.
Uhm, det lyder lækkert! Og helt som jeg har tænkt den: Masser af smag. God påske 🙂 Kh Bodil