Følg med her:
Linzer cookies – vaniljesmåkager med marmelade
En gang imellem får jeg lyst til at lege med julesmåkagerne, og hvad er finere end de linzer cookies, som vi nok især kender fra USA?
Jeg synes, de er finest, når man bruger rødt fyld – og jeg elsker kombinationen af sød mandelsmåkage og den intense, syrlige og en anelse bitre tranebærkompot. Så det er mit take på en Linzer cookie.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dejen skal du bruge:
- 100 g mandler
- 1 citron (skallen)
- 150 g flormelis
- 300 g mel
- ½ tsk vaniljepulver
- 225 g smør
- 1 æg
Til de færdige småkager skal du også bruge:
- 2 dl marmelade (eller mos, lemoncurd, nutella, tranebærkompot …)
- flormelis til drys
Sådan gør du:
Sådan laver du dejen:
- Ryd en hylde i køleskabet, så der er plads til at lægge den udrullede dej på køl.
- Kog mandlerne op et minuts tid, skyl dem i koldt vand, og smut dem. Kør så mandlerne til groft mel i en foodprocessor.
- Riv citronskal fint.
- Tilsæt mel, flormelis, fintrevet citronskal og vaniljepulver i foodprocessoren, og kør det sammen. Skær det kolde smør i små terninger, og kør det i melet, til det ligner revet ost. Saml dejen hurtigt med ægget.
- Læg dejen i en frysepose, og bank den flad. Læg den i køleskabet en times tid (kan ligge op til 2 dage).
- Del dejen i 2 lige store stykker, og rul dem ud til 5 mm tykkelse mellem 2 stykker bagepapir. Hvis dejen er for blød at arbejde med, er det nu, du kan lægge den i køleskabet i et kvarters tid. Så er det nemmere at stikke bundene ud og få dem hele over på bagepapiret.
- Tænd ovnen på 160 grader.
- Stik småkagerne ud – den ene halvdel skal være bunde uden hul, i den anden halvdel stikker du midten ud som fx hjerte eller stjerne. Læg dem på bagepapir.
- Bag dem i forvarmet ovn til kanterne er let gyldne – ca. 12 minutter.
- Gentag med resten af dejen. Der bliver ca. 25 bunde og 25 toppe.
Sådan lægger du linzer cookies sammen:
- Drys de øverste småkager med flormelis.
- Vend de nederste med bunden op, og smør dem med ca. ½ spsk marmelade pr. stk. Læg dem sammen med toppene.
- Hvis du bedst kan lide dem sprøde: Læg dem sammen umiddelbart før servering. Hvis du godt kan lide dem lidt blødere: Opbevar dem i kølekab, indtil du vil servere. Bundene uden fyld kan holde sig sprøde i en lufttæt beholder i en uges tid.
Tærten, der blev til en julesmåkage
Det der med hvad Linzer cookies ‘oprindeligt’ er – det er en længere historie. For oprindeligt var den lille julesmåkage egentlig en tærte, en Linzertorte. Den bestod af en mandelmørdejsbund med solbærfyld og gitterlåg. Men bagerne i Linz tænkte åbenbart, at der kunne være bedre salg i en lille version – en småkage. Og sådan blev Linzertorte til Linzer Plätchen med det fine udtryk: En bund, fyld og en top, hvor der er udstukket et øje, fyldet kan kigge ud af. Toppen er drysset med flormelis.
I 1850’erne emigrerede Linzer Plätchen til USA, hvor det siden er blevet en ganske populær julesmåkage. Det gav mig ideen at lave dem med tranebærkompot – for det er amerikanerne, der har lært mig at elske dem. Og ja, det går jo ikke at hedde Plätchen i USA, så nu hedder de Linzer cookies. Hvis du vil gøre mig kunsten efter, så husk at blende kompotten, når den er kølet af. Så er den nemmest at fordele i småkagerne.
Men om de har et navn på dansk – det har jeg ikke kunnet opspore. Linzer småkager? Linzer julesmåkager? Småkager med marmelade eller marmeladekager, var der en, der foreslog. Pyt. Nu bager jeg dem bare, og det er virkelig en raffineret småkage til jul.
Forskelligt fyld i Linzer cookies
Du kan fylde dine Linzer cookies med lige det fyld, du bedst kan li’. Amerikanerne bruger fx hindbær eller tyttebær. Jeg kunne tænke mig abrikosmos eller lemon curd. Nogen vil sikkert elske nutella. Og her på billederne laver jeg dem med tranebær. Jeg laver tranebærkompot af en hel pose tranebær (som i opskriften på honningkagesnitter) og bruger resten af kompotten til julemiddagen.
Hvis du godt kan lide småkager med mandler, så tjek også: