I mine øjne er honningkagesnitter med smørcreme en af julens fineste kager. Jeg ved godt, du kan bage og pynte kager, der er mere kunstfærdige i udtrykket, men for mig er honningkager – i øvrigt også dem, jeg kalder brosten, honningkagehjerter og honningkagelagkage – toppen af julens smage. De har den fine, dybe smag af alle julekrydderierne, og de har den langsomme proces, som jeg nogen gange irriteres over – men dybest set synes passer godt til det, julen er for mig: Tid til det nære.
De kræver lidt planlægning – du bestemmer hvor meget
Honningkagesnitter tager tid, sagde jeg. Og det mener jeg. Men den er givet godt ud. Det betyder dog ikke, at du ikke kan nå at bage dem en uge før jul. Det kan du godt.
Opskriften her er med fordej, der skal hvile en måneds tid. Men hvis det er blevet for sent til fordej, kan du bare bruge dejen fra mine brosten (og evt. lave både brosten og honningkagesnitter). Dejen er i princippet den samme – den er bare uden fordej og derfor noget hurtigere: Lav dej i dag, bag i morgen. Lad stængerne hvile nogle dage i køleskabet, så de bliver bløde. Og læg dem så sammen med fyldet.
Honningkagesnitter – med julekulør
Jeg har fyldt mine honningkagesnitter med både noget klassisk og noget nyt: En blød, lækker smørcreme sammen med flot rød og syrlig tranebærkompot. Toppet op med mørkt chokoladeovertræk. Enkelt i sit udtryk, men smagen – den har det hele.
Du kan sagtens udskifte tranebærkompotten med abrikosmarmelade eller orangemarmelade. Det er mere klassisk, og det smager også, så englene synger. Det vigtige er, at marmeladen ikke er for sød. Den må gerne have noget syre og bitterhed.
Jeg har forelsket mig i tranebær, og farven kan jo også noget med jul – ikke?
Bag dem nu – spis dem senere
Opskriften rækker til 4 stænger, som du kan skære i smalle eller brede honningkagesnitter efter humør. Jeg får ca. 9 stk ud af hver stang, så 36 i alt. Men! Du behøver ikke at lægge dem allesammen sammen på én gang. De bagte honningkagestænger kan fint holde sig i flere uger – bedst køligt – og du kan flække dem, fylde dem og overtrække dem efterhånden, som de skal serveres.
Jeg har faktisk præsteret at bage dem det ene år, lægge dem i fryseren og gøre dem færdige året efter. Liiiiidt tørre, men da de fik tid til at trække med creme og marmelade – og fik frisk chokoladeovertræk – så kunne vi ikke holde fingrene fra dem.
Hvis du ikke har arbejdet med chokoladeovertræk før, så anbefaler jeg at tage en lille lektion i at temperere chokolade hos Mette Blomsterberg. Chokolade kræver tålmodighed, og de 8 minutter i hendes selskab er godt givet ud.