Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Honningsnitter med smørcreme og tranebær

I mine øjne er honningkagesnitter med smørcreme en af julens fineste kager. Jeg ved godt, du kan bage og pynte kager, der er mere kunstfærdige i udtrykket, men for mig er honningkager – i øvrigt også dem, jeg kalder brosten, honningkagehjerter og honningkagelagkage – toppen af julens smage. De har den fine, dybe smag af alle julekrydderierne, og de har den langsomme proces, som jeg nogen gange irriteres over – men dybest set synes passer godt til det, julen er for mig: Tid til det nære.

De kræver lidt planlægning – du bestemmer hvor meget

Honningkagesnitter tager tid, sagde jeg. Og det mener jeg. Men den er givet godt ud. Det betyder dog ikke, at du ikke kan nå at bage dem en uge før jul. Det kan du godt.

Opskriften her er med fordej, der skal hvile en måneds tid. Men hvis det er blevet for sent til fordej, kan du bare bruge dejen fra mine brosten (og evt. lave både brosten og honningkagesnitter). Dejen er i princippet den samme – den er bare uden fordej og derfor noget hurtigere: Lav dej i dag, bag i morgen. Lad stængerne hvile nogle dage i køleskabet, så de bliver bløde. Og læg dem så sammen med fyldet.

Honningsnitter med smørcreme og tranebær

Honningkagesnitter – med julekulør

Jeg har fyldt mine honningkagesnitter med både noget klassisk og noget nyt: En blød, lækker smørcreme sammen med flot rød og syrlig tranebærkompot. Toppet op med mørkt chokoladeovertræk. Enkelt i sit udtryk, men smagen – den har det hele.

Du kan sagtens udskifte tranebærkompotten med abrikosmarmelade eller orangemarmelade. Det er mere klassisk, og det smager også, så englene synger. Det vigtige er, at marmeladen ikke er for sød. Den må gerne have noget syre og bitterhed.

Jeg har forelsket mig i tranebær, og farven kan jo også noget med jul – ikke?

Bag dem nu – spis dem senere

Opskriften rækker til 4 stænger, som du kan skære i smalle eller brede honningkagesnitter efter humør. Jeg får ca. 9 stk ud af hver stang, så 36 i alt. Men! Du behøver ikke at lægge dem allesammen sammen på én gang. De bagte honningkagestænger kan fint holde sig i flere uger – bedst køligt – og du kan flække dem, fylde dem og overtrække dem efterhånden, som de skal serveres.

Jeg har faktisk præsteret at bage dem det ene år, lægge dem i fryseren og gøre dem færdige året efter. Liiiiidt tørre, men da de fik tid til at trække med creme og marmelade – og fik frisk chokoladeovertræk – så kunne vi ikke holde fingrene fra dem.

Hvis du ikke har arbejdet med chokoladeovertræk før, så anbefaler jeg at tage en lille lektion i at temperere chokolade hos Mette Blomsterberg. Chokolade kræver tålmodighed, og de 8 minutter i hendes selskab er godt givet ud.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Honningkagesnitter med smørcreme og tranebær

Desserter og kager

Rækker til: 4 stænger

Til fordejen skal du bruge:

  • 400 g honning

  • 200 g hvedemel

Til dejen skal du bruge

  • 2 æg

  • 2 tsk hjortetaksalt

  • 2 tsk potaske + 2 spsk vand

  • 600 g fordej (ovenfor)

  • 200 g hvedemel

  • 1 tsk std. nelliker

  • 1 tsk std. ingefær

  • reven skal af 2 økologiske citroner

Til smørcremen til 4 stænger skal du bruge:

  • 250 g blødt smør

  • 250 g flormelis

Til tranebærkompotten skal du bruge:

  • 400 g tranebær, friske eller frosne

  • 150 g sukker

  • 1 dl friskpresset appelsinsaft

Til overtræk skal du bruge:

  • 250 g god mørk chokolade (60-70 %)

  • Evt. tørrede tranebær

Start fordejen en måned i forvejen:

  1. Ælt mel og honning sammen. Opbevar det i en tætsluttende dåse i køleskabet i en måned. Den kan blive nærmest stenhård, alt er godt.

Lav dejen og bag snitterne:

  1. Rør hjortetaksaltet ud i ægget. Opløs potasken i vandet – pas på, det bliver varmt.

  2. Hak fordejen op i nogle klumper, og ælt den sammen med æggeblandingen og potaskeblandingen. Potasken får fordejen til at bløde op igen.

  3. Tilsæt de øvrige ingredienser, og rør/ælt dejen godt sammen i 5-6 minutter på maskine. Lidt længere i hånden. Tilsæt lidt vand, hvis dejen ikke vil binde sammen.

  4. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 4 lige store stykker. Rul dem ud til 4 stænger på ca. 30 cm (så de kan være på din bageplade på langs). Læg stængerne på  bagepapir, 2 på hver plade, og tryk dem lidt flade. Bemærk, de flyder ud og bliver ca. 10 cm brede, når de bliver bagt.

  5. Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Du kan bage begge plader på en gang ved varmluft – i 15-17 minutter. De skal ikke blive mørke, så bliver de også tørre.

  6. Køl dem af på en bagerist, og læg dem i køleskabet med et fugtigt viskestykke over i mindst 3-4 dage.

Sådan laver du tranebærkompotten:

  1. Kog ingredienserne op i gryde, og lad det simre i 10-15 minutter, til alle tranebærrene er bristet. Køl kompotten af, og blend den helt jævn, fx med en stavblender.

Sådan laver du smørcremen:

  1. Pisk blødt smør og flormelis sammen med en håndmixer. Lav kun den portion, du vil bruge nu.

Sådan gør du honningkagesnitten færdig:

  1. Flæk honningkagesnitten, og læg de to halvdele med skærefladen opad. Smør smørcremen ud på den nederste og tranebærkompotten på den øverste. Læg dem sammen,  overtræk med chokolade, og drys evt. med lidt hakkede, tørrede tranebær. Opbevar stangen køligt, til den skal spises – gerne nogle timer, så den får tid til at trække – og skær den ud i smalle eller brede snitter. som du synes.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Honningsnitter med smørcreme og tranebær

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.