Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Det behøver ikke være jul, for at jeg bager honningkage. Faktisk elsker jeg den krydrede kage hele året, og en honningkage med smørcreme er intet mindre end uimodståelig når som helst. For eksempel som en fødselsdagslagkage?

Jeg bager min honningkage som en “rigtig” lagkage, så der er mindst to lag smørcreme.

Hjemmebagt lagkage – bare bedst!

I min verden er de bedste lagkager dem, der er hjemmelavede helt fra bunden – de smager bare bedre, og du får en skøn fugtig kage, der holder sig i mange dage. Hvis den da ikke bliver spist, altså. Er du også til hjemmebagte lagkager, så tjek fx:

Chokoladelagkage med smørcreme og havtorn

Kanellagkage med flødeskum

Klassisk lagkage med creme og hindbærsyltetøj

Læg din honningkage sammen med smørcremen i god tid

Faktisk er de fleste lagkager bedst, når de har fået lov at trække en halv eller en hel dag, og det gælder også honningkage lagkagen. Bag i hvert fald kagen dagen i forvejen, så du kan lægge den sammen fra morgenstunden og servere den senere på dagen. Så er har den tid til at trække, så den bliver ekstra blød og lækker.

Sådan bliver honningkagen til 3 lagkagebunde

Her skal du bruge en urtekniv og et stykke tråd på ca. 80 cm:

  • Skær først en rille hele vejen rundt der, hvor du gerne vil have, bundene skal dele. Det gør du to steder, så du får 3 ca. lige tykke bunde.
  • Tag så sytråden, og træk den ind i den ene rillen hele vejen rundt.
  • Kryds de to ender og træk forsigtigt til – vupti, tråden skærer kagen igennem.
  • Gentag i den anden rille, og du har 3 bunde.

Hvis du ikke vil bage honningkagen som en rund lagkage, kan du også bage den i en lille bradepande, fx som min på 22 x 33 cm. Så bliver kagen ikke så høj, og du kan nøjes med at flække den i to bunde.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Honningkage med smørcreme

Desserter og kager

Rækker til: 8-12

Tilberedning: 50 minutter

Til kagen skal du bruge:

  • 150 g honning eller sirup

  • 100 g farin

  • 50 g smør

  • 1/2 dl orangemarmelade

  • 1,5 dl kærnemælk eller yoghurt naturel

  • 1 æg

  • 250 g mel

  • 1 tsk natron

  • 1/2 tsk std nelliker

  • 1 tsk kanel

  • 1 tsk ingefærpulver eller en reven knold ingefær, ca. 15 g

Til smørcremen skal du bruge:

  • 100 g flormelis

  • 100 g smør (blødt ved stuetemperatur)

  • 50 g flødeost

  • 1 øko appelsin, revet skal og ca. 2 spsk saft. Kan udskiftes med citron

  • evt. en pasteuriseret æggeblomme

Til chokoladeganachen skal du bruge:

  • 100 g mørk chokolade

  • 100 g fløde (1 dl)

  • 10 g glucosesirup (evt. – giver en ekstra shiny ganache)

Du skal også bruge:

  • En springform foret med bagepapir (eller en lille bradepande)

  • Ristede mandelsplitter eller anden kagepynt

Sådan laver du honningkagen:

  1. Start med at gøre formen klar: Beklæd den med bagepapir indvendigt, og giv den evt. et bagebælte udvendigt (se ovenfor om bagebælte).

  2. Smelt honning, farin, smør og marmelade i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen, og pisk kærnemælk og æg i. Sigt mel og krydderier i, start med halvdelen. Pisk i hånden, til melklumperne er væk, og pisk resten i.

  3. Tænd ovnen på 140 grader varmluft, og hæld dejen i formen. Springformen skal have ca. 50 minutter, til den er gennembagt (tjek med en gaffel eller tilsvarende). Hvis overfladen er større i din bradepande, skal den kun have ca. 40 minutter.

  4. Løsn springformen, og lad kagen køle helt af på en bagerist. Bradepande: Vent 5 minutter, og vend så kagen ud på en bagerist.

Sådan laver du smørcremen:

  1. Pisk smør, flormelis og flødeost sammen med en håndmixer, til massen er jævn. Tilsæt appelsinskal og æggeblommen, og pisk igen til den er jævn. Tilsæt så appelsinsaften lidt ad gangen – stop, når cremen er blød, men ikke flydende.

Sådan samler du honning-lagkagen:

  1. Del kagen i 3 bunde som beskrevet ovenfor. Fordel halvdelen af smørcremen på den nederste bund, læg den mellemste bund over, og fordel resten af cremen på den. Læg den øverste bund på toppen.

  2. Chokoladeganachen: Hak chokoladen ret fint. Hæld fløden i en lille gryde, og varm den op til kogepunktet. Hæld så fløden over chokoladen og lad den stå et øjeblik (tilsæt glucosesirup her, hvis du vil). Tag så en gummiskraber, og start med at røre fra midten af skålen. Når din ganache begynder at samle sig, kan du efterhånden bevæge dig udad. Fortsæt, til hele ganachen er fint glat og ensartet.

  3. Smør chokoladeganachen på toppen af lagkagen. Pynt med fx let ristede mandelsplitter eller anden kagepynt.

  4. Opbevar kagen koldt, til den skal spises.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Brug et bagebælte, og få 3 flade bunde

Som du kan se på min kage, bliver den højest på midten, når den bliver bagt i en springform. Det skyldes, at kagen får varmen først i kanten, så den sætter sig – og resten af hævekraften kommer så til at foregå midt i kagen. Resultat: En buet top.

Hvis du vil dele honningkagen i 3 flade bunde, kan du mindske bue-effekten med et bagebælte. Jeg laver et hjemmelavet bagebælte – dvs. jeg bruger et vådt, opvredet viskestykke, som jeg folder i springformens højde og vikler rundt om springformen, inden jeg hælder dejen i. Viskestykket skal ikke være for langt – det skal helst passe med, at det når én gang rundt og ikke mere. Bind det fast med en snor, der tåler varmen i ovnen.

Det våde viskestykke holder temperaturen nede i kanten, så hele kagen kan hæve mere harmonisk. Og det bliver lettere at skære 3 nogenlunde flade bunde, når lagkagen er bagt. Hvis du vil have toppen HELT flad, kan du selvfølgelig også bare skære den af og spise den buede top ristet med lidt smør på.

Hvis du er øm over dine viskestykker, så brug et andet stykke stof, der er modent til kludebunken.

Du kan se effekten af bagebæltet på min klassiske lagkage.

Honningkage med smørcreme

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Honningkage med smørcreme

  1. Kære Bodil. Tak for mange gode opskrifter denne kage inklusiv, som jeg har lavet flere gange. Alle i familien er begejstrede! Har dog udfordringer med chokoladeganachen. Den bliver grumset, når den kogende vand tilsættes selvom chokoladen kun er 40 grader inden jeg tilsætter vandet. Du forklarer så fint mange ting som fx bagebæltet,, så måske har du et godt råd.
    På forhånd tak.
    Vh Mette Lassen

    1. Hej Mette, tak for din søde kommentar – og dit spørgsmål. Chokolade er en drilsk ting, det kender jeg. Jeg vil foreslå, at du prøver en fløde-version i stedet – her skal du bruge 150 g god mørk chokolade, 1 dl fløde og 40 g blødt smør: Hak chokoladen groft, og læg den i en skål. Kog fløden op i en lille gryde, og køl den ned til ca. 80 grader (brug termometer). Hæld fløden over chokoladen, og rør, til chokoladen er smeltet. Tilsæt det bløde smør, og rør, til massen er blank. Det giver en lidt større portion, men det er der nok ikke nogen, der klager over ;-) Held og lykke med det. Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.