Scan for at gå til opskrift
Honningkage med smørcreme
Forb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 50 minutter min
Køletid 2 timer t
Samlet 3 timer t 35 minutter min
Til kagen skal du bruge:
- 150 g honning (eller sirup)
- 100 g farin
- 50 g smør
- ½ dl orangemarmelade
- 1,5 dl kærnemælk (eller yoghurt naturel)
- 1 æg
- 250 g mel
- 1 tsk natron
- ½ tsk stødt nelliker
- 1 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt ingefær
Til smørcremen skal du bruge:
- 1 appelsin (økologisk, skal og saft)
- 100 g flormelis
- 100 g smør (stuetemperatur)
- 50 g flødeost (stuetemperatur)
- 1 æggeblomme (pasteuriseret)
Til chokoladeganachen skal du bruge:
- 100 g mørk chokolade
- 1 dl fløde
- 10 g glucosesirup (evt. – giver en ekstra shiny ganache)
Du skal også bruge:
- mandelsplitter eller anden kagepynt
Start med at gøre formen klar: Beklæd den med bagepapir indvendigt, og giv den evt. et bagebælte udvendigt (se nedenfor om bagebælte).
Smelt honning, farin, smør og marmelade i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen, og pisk kærnemælk og æg i.
Sigt mel, natron og krydderier i, start med halvdelen. Pisk i hånden, til melklumperne er væk, og pisk resten i.
Tænd ovnen på 140 grader varmluft, og hæld dejen i formen. Kagen skal have ca. 50 minutter, til den er gennembagt (tjek med en gaffel eller tilsvarende).
Løsn springformen, og lad kagen køle helt af på en bagerist.
Sådan laver du smørcremen:
Riv appelsinskallen fint, og pres saften.
Pisk smør, flormelis og flødeost sammen med en håndmixer, til massen er jævn. Tilsæt appelsinskal og æggeblommen, og pisk igen til den er jævn. Tilsæt så appelsinsaften lidt ad gangen – stop, når cremen er blød, men ikke flydende.
Sådan samler du honning-lagkagen:
Rist mandelsplitter, hvis du bruger det.
Del kagen i 3 bunde som beskrevet nedenfor. Fordel halvdelen af smørcremen på den nederste bund, læg den mellemste bund over, og fordel resten af cremen på den. Læg den øverste bund på toppen.
Chokoladeganachen: Hak chokoladen ret fint. Hæld fløden i en lille gryde, og varm den op til kogepunktet. Hæld så fløden over chokoladen og lad den stå et øjeblik (tilsæt glucosesirup her, hvis du vil). Tag så en gummiskraber, og start med at røre fra midten af skålen. Når din ganache begynder at samle sig, kan du efterhånden bevæge dig udad. Fortsæt, til hele ganachen er fint glat og ensartet.
Smør chokoladeganachen på toppen af lagkagen. Pynt med fx let ristede mandelsplitter eller anden kagepynt.
Opbevar kagen koldt, til den skal spises. Den bliver kun bedre af at trække nogle timer.