Scan for at gå til opskrift
Linzer cookies - vaniljesmåkager med marmelade
Forb. tid 1 time t 15 minutter min
Tilb. tid 12 minutter min
Køletid 2 timer t
Samlet 3 timer t 27 minutter min
Til dejen skal du bruge:
- 100 g mandler
- 1 citron (skallen)
- 150 g flormelis
- 300 g mel
- ½ tsk vaniljepulver
- 225 g smør
- 1 æg
Til de færdige småkager skal du også bruge:
- 2 dl marmelade (eller mos, lemoncurd, nutella, tranebærkompot ...)
- flormelis til drys
Sådan laver du dejen:
Ryd en hylde i køleskabet, så der er plads til at lægge den udrullede dej på køl.
Kog mandlerne op et minuts tid, skyl dem i koldt vand, og smut dem. Kør så mandlerne til groft mel i en foodprocessor.
Riv citronskal fint.
Tilsæt mel, flormelis, fintrevet citronskal og vaniljepulver i foodprocessoren, og kør det sammen. Skær det kolde smør i små terninger, og kør det i melet, til det ligner revet ost. Saml dejen hurtigt med ægget.
Læg dejen i en frysepose, og bank den flad. Læg den i køleskabet en times tid (kan ligge op til 2 dage).
Del dejen i 2 lige store stykker, og rul dem ud til 5 mm tykkelse mellem 2 stykker bagepapir. Hvis dejen er for blød at arbejde med, er det nu, du kan lægge den i køleskabet i et kvarters tid. Så er det nemmere at stikke bundene ud og få dem hele over på bagepapiret.
Tænd ovnen på 160 grader.
Stik småkagerne ud – den ene halvdel skal være bunde uden hul, i den anden halvdel stikker du midten ud som fx hjerte eller stjerne. Læg dem på bagepapir.
Bag dem i forvarmet ovn til kanterne er let gyldne – ca. 12 minutter.
Gentag med resten af dejen. Der bliver ca. 25 bunde og 25 toppe.
Sådan lægger du linzer cookies sammen:
Drys de øverste småkager med flormelis.
Vend de nederste med bunden op, og smør dem med ca. ½ spsk marmelade pr. stk. Læg dem sammen med toppene.
Hvis du bedst kan lide dem sprøde: Læg dem sammen umiddelbart før servering. Hvis du godt kan lide dem lidt blødere: Opbevar dem i kølekab, indtil du vil servere. Bundene uden fyld kan holde sig sprøde i en lufttæt beholder i en uges tid.