Følg med her:
Julesnegle med marcipan
Til jul synes jeg, det er sjovt at eksperimentere lidt med den røde farve i bagværket – på helt naturlig vis. Nu gik det ud over mine marcipansnegle, der fik tranebær i remoncen. Hvis du ikke er den store fan af de lidt bitre tranebær, kan du bruge tyttebær eller hindbær i stedet.
Du kan bage julesneglene i den størrelse du synes – se nedenfor.
Koldhævede snegle – eller bag dem i dag
Jeg foretrækker at bage mine julesnegle koldhævede, og det betyder, at jeg laver dem helt klar dagen i forvejen og bare skal bage dem umiddelbart før, de skal spises.
Men! Hvis du vil have julesnegle i dag, kan du også sagtens få det. Følg opskriften med nogle få modifikationer:
- Brug 25 g gær i stedet for 5
- Følg fremgangsmåden frem til og med punkt 6.
- Spring så direkte til bagning i punkt 9.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dejen skal du bruge:
- 1 dl mælk
- 5 g gær (hvis du har travlt, tager du 25 g + 1 tsk vand)
- 25 g sukker
- ½ dl saft og fintrevet skal af 1 appelsin
- 1 æg
- 1 tsk kardemomme
- 4 g salt (godt ½ tsk fint salt)
- 260 g hvedemel (proteinindhold mindst 11 %)
- 50 g smør
Til remoncen skal du bruge:
Evt. glasur og pynt
- saft fra tranebær, tyttebær eller hindbær
- flormelis
- sukkerkugler
Sådan gør du:
- Dejen: Lun mælken en smule, og opløs gæren heri. Tilsæt sukkeret, og lad blandingen hvile i et kvarters tid, mens du finder resten frem.
- Ælt så dejen sammen på maskine – uden smørret i første omgang. Start på lav hastighed, og skru lidt op. Ælt 6-7 minutter, til dejen bliver helt glat og elastisk .
- Skær smørret i tern, og tilsæt det. Ælt igen 6-7 minutter. Nu er dejen blødere. Dæk dejen med et fugtigt viskestykke, og sæt den til at hæve 1-2 timer ved stuetemperatur.
- Marcipanremoncen: Riv marcipanen groft, og rør den sammen med smør, sukker, syltetøj og majsstivelse, til du har en jævn remonce. Brug evt. maskine/minihakker.
- Smør dine muffinforme med smør. Tag dejen ud på bordet, ælt luften ud af den, og rul så dejen ud til et en firkant på ca. 48 * 35 cm. Smør remoncen på helt ud til kanten, og rul dejen sammen på den lange led , så rullen er 48 cm lang. Skær den i 12 lige tykke skiver 4 cm – nemmest med en brødkniv eller med en sytråd, så du ikke maser rullen for meget.Tip: Brug en sytråd på ca. 40 cm. Læg den under rullen der, hvor den skal skæres over. Kryds så tråden henover rullen, og træk til, så den skærer en skive af rullen.
- Placer sneglene i muffinformene.
- Dæk formene med plastfolie, og lad dem hæve på køkkenbordet en times tid.
- Sæt dem så i køleskabet 8-15 timer.
- Efter koldhævning: Tag sneglene ud af køleskabet, og lad dem vågne på køkkenbordet en times tid.
- Tænd ovnen på 210 grader varmluft. Sæt en ekstra plade ind under den, du bruger at bage på. Pensl sneglene, hvis du synes. Sæt dem ind, når ovnen er helt varm, og hæld en halv dl vand i den ekstra plade – så bliver sneglene ekstra luftige. Giv sneglene 12-15 minutter.
- Lad sneglene køle af på en bagerist.
- Pynt evt. med rød glasur og sukkerkugler.
Små julesnegle i muffinforme – eller store i bradepande
Skal dine julesnegle være store eller små – eller midt imellem? Her får du 3 muligheder:
- Small: Bag 12 snegle i muffinforme, så de ikke bliver for store – og marcipanremoncen bliver, hvor den skal. Det er dem, du kan se på billedet.
- Medium: Bag dem som klassiske snegle (eller snurrer) direkte på bagepapir på pladen. Så kan du lave dem lidt større og få ca. 10 styks af portionen.
- Large: Eller du kan lave dobbelt portion og bage jule-direktør-snegle i bradepande. Her bruger jeg en bradepande på ca. 22 * 33 cm. Så bliver der 12 styks. Jeg ruller dejen ud til ca. 50 * 36 cm – og ruller den så sammen på den korte led, så rullen er 36 cm lang. Skær den op i 12 lige tykke skiver, og læg dem 3 * 4 i bradepanden. Husk bagepapir under!
Hej,
Kan de fryses?
Vh
Gunilla
Hej Gunilla, du kan sagtens fryse dem – de holder i hvert fald 3 måneder ved -18. God fornøjelse! Kh Bodil