Følg med her:
Honningsnitter med abrikosmarmelade, smørcreme og chokolade
Der er ganske enkelt ikke den honningkage, jeg ikke har lyst til at bage til jul. Jeg elsker den krydrede smag og den bløde kage – så honningkagesnitterne er bare én af flere i den familie her på bloggen.
Jeg linker til nogle flere under opskriften. Men lad os lige starte her:
Bag honningkagen i god tid
Honningkage er en kage, der faktisk kun bliver bedre af at stå og trække nogle dage. Den bliver mere fugtig, så bag den gerne i god tid, inden ud lægger den sammen. Bare stil den køligt, pakket ind i bagepapiret og en plastikpose udenpå.
Når du så har lagt honningsnitterne sammen med abrikosmarmeladen og smørcremen, har den godt af at trække igen. Pak den i bagepapiret, den er bagt i, en plastikpose udenpå, og læg den så gerne i køleskabet. Så kan du tage den ud, skære den op og give den chokolade, når den skal spises. Eller dagen før.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til honningkagen skal du bruge:
- 150 g honning (eller sirup)
- 100 g brun farin
- 50 g smør
- ½ dl orangemarmelade
- 175 g kærnemælk (alternativt yoghurt naturel, fortyndet med lidt mælk)
- 1 æg
- 225 g mel
- 1 tsk natron
- 1,5 tsk kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- ½ tsk stødt nellike
Til smørcremen skal du bruge:
- 200 g smør (blødt, stuetemperatur)
- 150 g flormelis
- 100 g flødeost naturel (eller mascarpone)
- 2 øko appelsiner (alternativt citroner)
I øvrigt:
- 5 dl abrikosmarmelade (uden klumper, evt. blendet)
- 150 g mørk chokolade
- drys til pynt (fx ristede mandelsplitter eller frysetørret hindbær )
Sådan gør du:
Sådan laver du honningkagen:
- Start med at gøre formen klar: Beklæd den med bagepapir indvendigt.
- Smelt honning, farin, smør og marmelade i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen, og pisk kærnemælk/yoghurt og æg i. Sigt mel, natron, kanel, ingefær og nellike i. Pisk i hånden, til melklumperne er væk.
- Tænd ovnen på 150 grader varmluft, og hæld dejen i formen. Bag honningkagen i 30-35 minutter – tjek med en tandstikker, at den er gennembagt. Tag bradepanden ud af ovnen, og sæt den på en rist. Vent 5 minutter, og vend så kagen ud på bageristen til at køle helt af.
Sådan laver du smørcremen:
- Riv skal fint af appelsinerne, og pres saften. Pisk blødt smørret let og luftigt med en håndmixer i et par minutter. Tilsæt flormelis, appelsinskal og flødeost, og pisk kun lige, til smørcremen er jævn. Vend så appelsinsaften i lidt ad gangen – stop, når cremen er blød, men ikke flydende.
Sådan samler du kagen:
- Flæk honningkagen i to lige tykke bunde.Tip: Skær en vandret rille midt på kagen hele vejen rundt. Træk en kraftig sytråd ind i rillen, kryds enderne af tråden, og træk forsigtigt til. Så skærer du kagen over med sytråden.
- Fordel abrikosmarmeladen i et tyndt lag på den nederste bund. Fordel smørcremen over, og læg den øverste bund på. Pres kagen let sammen, og jævn evt. kanterne med en paletkniv. Lad nu kagen trække koldt mindst en time og gerne til i morgen.
- Start med at skære kanterne til, så de er helt lige. Jeg brugte en pizzaskærer og en lang lineal. Skær så kagen op i kvadrater – mine er 4×4 cm, du kan sagtens lave dem større – og læg dem med lidt afstand på en bagerist. Smelt den mørke chokolade, og smør den ud på toppen af honningsnitterne, gerne så den løber lidt ned ad siderne. Drys med ønsket pynt.
Muttis tips
Hjemmebagte honningsnitter – de bedste
I min familie elsker vi alt, der smager lidt af honningkager, og derfor må jeg selvfølgelig også have en opskrift på honningsnitter.
Det tager tid at bage honningsnitter, så det er en god idé at lave en slagplan. Selve kagen er supernem – men der er nogle steps fra kagen til de færdige honningsnitter:
- Bag kagen, og lad den køle af (bag gerne i god tid)
- Flæk den afkølede kage i to ca. lige tykke bunde
- Lav smørcremen
- Smør den nederste bund med abrikosmarmelade
- Fordel smørcremen ovenpå
- Læg den øverste bund over
- Lad gerne kagen trække en dag eller mere
- Skær kagen op i firkanter
- Giv dem smeltet chokolade og lidt pynt på toppen.
Honningsnitter med abrikosmarmelade – eller …
Jeg har lagt abrikosmarmelade i kagen sammen med smørcremen. Men du kan også bruge fx:
- Appelsin- eller orangemarmelade
- Tranebærkompot (skal blendes)
- Hindbærmarmelade
Eller en anden – gerne intens – yndlingsmarmelade 🙂
Andre honningkage-favoritter
Hvis du elsker smagen af honningkage, kan du også prøve:
- Honningkage brosten. En blød småkage af en honninghjertedej – overtrukket med et tykt lag romglasur.
- Honningkage lagkage. Lidt som snitterne her – blot i lagkagefacon. Du kan tilføje abrikosmarmelade mellem lagene, hvis du synes.
- Honninghjerter. Til jul, jo.
Hej Bodil,
Hvior mange gram mel skal der i?
Jeg tror du har glemt at skrive den i opskriften.
Hov for pokker! Tak for lige at sige til. Der skal 225 g mel i – dejen skal være ret blød og nem at fordele i formen. Pøj pøj med den ❤️ Kh Bodil