Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Orangemarmelade er den eneste marmelade, jeg altid har i huset, og derfor kan det nok undre, at jeg ikke har lavet den selv. Før nu. Men i år fandt jeg økologiske pomeranser i Irma, og det fik mig til at finde familiens opskrift frem.

Oprindeligt var det min mor, der lavede orangemarmelade, og hun kæmpede i mange år med at få den helt stiv. Kogte den for længe, tror jeg. Hvem der knækkede koden, ved jeg faktisk ikke. Ganske vist har jeg min mors håndskrevne noter, men jeg har ikke min mor, så jeg valgte i stedet at lytte til min søster. Hun har forsynet mig med et glas af familieopskriften i ny og næ. Og hendes er altid helt fin, lys og stiv.

Der bliver ca. 5 glas orangemarmelade …

Både min mor og min søster har rask væk kogt 12-14 glas marmelade ad gangen, men det kræver en gryde større end min. Så jeg har skaleret opskriften ned til ca. 5 glas. Så er det også mere overkommeligt at snitte citrusfrugter nok. Og det var en advarsel: Det kræver noget tålmodighed.

Hvis du ELSKER orangemarmelade lige så højt som jeg, kan det dog godt være, du får lyst til at lave dobbelt portion (og du kan jo bruge to gryder …)

Tip: Blev orangemarmeladen ikke helt stiv?

Der skal ikke tilsættes stivelse, når du koger orangemarmelade. Citrusskallen – især fra sure, lidt umodne frugter – indeholder nemlig pektin, der stivner marmeladen.

Men du kan sagtens koge orangemarmelade for længe – så bliver den mørk og vil ikke stivne. Du kan også komme til at koge for kort, så den ikke stivner. Så kan du hælde den retur i gryden, koge den op i 5-10-15 minutter – og hælde den på glas igen. Og det tager den ingen skade af. Husk, du kan først vurdere konsistensen, når marmeladen er kølet helt af.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Hjemmelavet orangemarmelade med pomerans

Morgenmad og brunch

Rækker til: 5 glas

Forberedelse: 1-2 timer + trækketid

Tilberedning: 1,5 time

Du skal bruge:

 • 500 g økologiske citrusfrugter (fx pomerans, appelsin, citron og grape)
 • 7,5 dl kogende vand
 • 750 g sukker, gerne økologisk rørsukker
 • 1/2 spsk citronsyre

Husk også:

 • 5-6 ikke for store marmeladeglas
 • en gazepose eller et tefilter i stof. Se tip nedenfor
 • konserveringsmiddel til at skylle glassene med
 • et madtermometer, der går over 100 grader - kalibreret. Se tip nedenfor.

Dag 1: Start med snittearbejdet

 1. Skyl og snit citrusfrugterne ultrafint. Læg den fintsnittede frugt i en god stor gryde. Sorter kernerne fra, og læg dem i en skål ved siden af.

 2. Put kernerne i en lille gazepose, og luk den. Hæld ca. 1 dl kogende vand over kernerne i posen.

 3. Hæld resten af det kogende vand over citrusfrugten. Dæk frugt og kerner, og lad det trække ca. et døgn.

Dag 2: Kog marmeladen

 1. Sørg for at bruge en god stor gryde. Kog så frugten, sukkeret og citronsyren under låg i en time.

 2. Imens: Skold dine glas, og skyl glas og låg med en blanding af 1 dl vand og 1 tsk konserveringsmiddel.

 3. Hæld kernerne (i posen) og det vand, de har ligget i, over i gryden, og kog videre uden låg. Nu skal det virkelig spilkoge! Mål med termometeret, at marmeladen er mindst 102 grader. Hellere en smule over end en smule under. Men det skal næppe tage mere end 30 minutter, fra du tager låget af – i nogle tilfælde kortere (det afhænger af, hvor meget væde der er i dine frugter. Jo mere væde, jo længere tid, men altså – mål temperaturen).

 4. Hæld marmeladen på glas, og stil dem køligt uden låg. Min erfaring er, at marmeladen stivner bedst uden låg, spørg mig ikke hvorfor – og du undgår kondens. Sæt låg på, når marmeladen er kølet af.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip om gazepose og tefilter i stof

 • Du en sy en gazepose af almindeligt gazebind eller af tubegaze. I begge tilfælde kræver det en ordentlig rulle og lidt håndarbejde. Du kan måske findet andet stof, der egner sig – det er vigtigt, at det er meget løst vævet.
 • Eller du kan købe et tefilter i stof a la dette her.

Jeg kan ikke anbefale at prøve et tefilter af papir – af flere grunde: Det kan gå i stykker. Det kan afgive den der træls smag af cellulose. Endelig er pointen med at koge kernerne med, at du vil have stivelsen fra dem ud i marmeladen, og jeg er ikke sikker på, den kan komme ud gennem et papirfilter.

Tip: Sådan kalibrerer du dit termometer

Det er ikke en selvfølge, at dit termometer måler præcist, og det har du brug for i dette tilfælde. Derfor: Kog noget vand op i en lille gryde, og mål temperaturen, når det spilkoger. Vi ved, at vandet er 100 grader varmt, men måske viser dit termometer 102 grader, altså 2 grader for meget. I så fald skal du ikke sigte efter 102 grader i din marmelade – her skal du også lægge 2 grader til og sørge for, termometeret viser mindst 104 grader.

 

Måske også noget for dig?

10 kommentarer til Hjemmelavet orangemarmelade med pomerans

 1. Hej
  Dejlig nem opskrift, let at følge og fin beskrivelse af fremgangsmåden. Har fået 6,5 glas meget velsmagende marmelade, som blev tilpas tyk. Det eneste som var lidt svært, var at vurdere hvornår den havde kogt længe nok og den havde nået de 102 grader, skulle ikke koge så længe for at nå derop. Hvorfor skal glassene stå UDEN låg, det har jeg aldrig hørt om før??
  PS Har prøvet en anden opskrift, hvor jeg havde svært ved at få den tyk, havde vist kogt for længe efter din beskrivelse, så følger din igen næste år :-)
  Hilsner Merete

  1. Hej Merete, tak for din kommentar!
   Ja, det er sjovt, som for lang kogning kan tage livet af en god marmelade ? Det glæder mig, at det lykkedes (og jeg bliver selv lidt i tvivl hver gang, men det lykkes!)
   Låget af – egentlig bare for at undgå kondens. Det gør man vist også med gelé. Men altså, nok ikke så meget et kardinalpunkt.
   God fornøjelse med opskriften næste gang også. Jeg sidder lige med mit sidste glas fra sidste år til min morgenmad. Den er langtidsholdbar glæde.
   Kh Bodil

 2. Hej
  Dejlig marmelade :) Jeg læste først opskriften sådan, at den skulle op på 102 grader og så væk fra varmen. Faktisk kunne jeg ikke forstå, det kunne tage 20 minutter at nå 102 grader. Det var så heller ikke rigtigt, for da jeg kogte den op igen, lod jeg den koge heftigt i godt 15 minutter og fik den fineste marmelade. Det smager virkelig godt, så tak for familieopskriften. Jeg køber ikke KOO igen ;)
  Mange hilsener Lone

  1. Hej Lone, tak for din gode kommentar. Jeg har lige præciseret lidt i opskriften, så det forhåbentlig stemmer med din erfaring også. Og du har ret, vi har heller ikke købt KOO, siden jeg begyndte at lave min egen ;-)
   Kh Bodil

 3. Hej,
  Jeg har erhvervet mig en kasse pomerans og skal til at kaste mig over din opskrift. Men jeg er lidt i tvivl, bruger man også frugtkødet eller kun skallerne?
  Mvh
  Louise

  1. Hej Louise, du skal bruge hele frugten – alt! Bare sørg for at skære helt tyndt. God fornøjelse – jeg har lige sat låg på min seneste produktion i går ? kh Bodil

  1. Hej Inge, tak for din kommentar! Jeg tror da også, det er ved at være tid for mig at komme i gang. Jeg har ikke fundet grund til at skære det hvide fra, men hvis din marmelade bliver lige så god og stiv på den måde – så kan man selvfølgelig sagtens gøre det (og måske bliver marmeladen lidt mindre bitter)? Kh Bodil

 4. Min fasters opskrift på pomeransmarmeladen er forsvundet. Søgte på forskellige opskrifter og landede på din side.
  Den er bare i top og det første glas er spist.

  1. Hej Marian, det var jo held i uheld! Jeg ved alt om, hvad familieopskrifter betyder, så jeg er ekstra glad for, at du kunne bruge min opskrift også :-) Tak for at skrive! Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.