Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Orangemarmelade er den eneste marmelade, jeg altid har i huset, og derfor kan det nok undre, at jeg ikke har lavet den selv. Før nu. Men i år fandt jeg økologiske pomeranser i Irma, og det fik mig til at finde familiens opskrift frem.

Oprindeligt var det min mor, der lavede orangemarmelade, og hun kæmpede i mange år med at få den helt stiv. Kogte den for længe, tror jeg. Hvem der knækkede koden, ved jeg faktisk ikke. Ganske vist har jeg min mors håndskrevne noter, men jeg har ikke min mor, så jeg valgte i stedet at lytte til min søster. Hun har forsynet mig med et glas af familieopskriften i ny og næ. Og hendes er altid helt fin, lys og stiv.

Der bliver ca. 5 glas orangemarmelade …

Både min mor og min søster har rask væk kogt 12-14 glas marmelade ad gangen, men det kræver en gryde større end min. Så jeg har skaleret opskriften ned til ca. 5 glas. Så er det også mere overkommeligt at snitte citrusfrugter nok. Og det var en advarsel: Det kræver noget tålmodighed.

Hvis du ELSKER orangemarmelade lige så højt som jeg, kan det dog godt være, du får lyst til at lave dobbelt portion (og du kan jo bruge to gryder …)

Tip: Blev orangemarmeladen ikke helt stiv?

Der skal ikke tilsættes stivelse, når du koger orangemarmelade. Citrusskallen – især fra sure, lidt umodne frugter – indeholder nemlig pektin, der stivner marmeladen.

Men du kan sagtens koge orangemarmelade for længe – så bliver den mørk og vil ikke stivne. Du kan også komme til at koge for kort, så den ikke stivner. Så kan du hælde den retur i gryden, koge den op i 5-10-15 minutter – og hælde den på glas igen. Og det tager den ingen skade af. Husk, du kan først vurdere konsistensen, når marmeladen er kølet helt af.

Hjemmelavet orangemarmelade med pomerans

Morgenmad og brunch

Rækker til: 5 glas

Forberedelse: 1-2 timer + trækketid

Tilberedning: 1,5 time

Du skal bruge:

  • 500 g økologiske citrusfrugter (fx pomerans, appelsin, citron og grape)
  • 7,5 dl kogende vand
  • 750 g sukker, gerne økologisk rørsukker
  • 1/2 spsk citronsyre

Husk også:

  • 5-6 ikke for store marmeladeglas
  • en gazepose eller et tefilter i stof. Se tip nedenfor
  • konserveringsmiddel til at skylle glassene med
  • et madtermometer, der går over 100 grader - kalibreret. Se tip nedenfor.

Dag 1: Start med snittearbejdet

  1. Skyl og snit citrusfrugterne ultrafint. Læg den fintsnittede frugt i en god stor gryde. Sorter kernerne fra, og læg dem i en skål ved siden af.

  2. Put kernerne i en lille gazepose, og luk den. Hæld ca. 1 dl kogende vand over kernerne i posen.

  3. Hæld resten af det kogende vand over citrusfrugten. Dæk frugt og kerner, og lad det trække ca. et døgn.

Dag 2: Kog marmeladen

  1. Sørg for at bruge en god stor gryde. Kog så frugten, sukkeret og citronsyren under låg i en time.

  2. Imens: Skold dine glas, og skyl glas og låg med en blanding af 1 dl vand og 1 tsk konserveringsmiddel.

  3. Hæld kernerne (i posen) og det vand, de har ligget i, over i gryden, og kog videre uden låg i 20-30 minutter. Nu skal det virkelig spilkoge! Mål med termometeret, at marmeladen er mindst 102 grader. Hellere en smule over end en smule under. Men det skal næppe tage mere end 30 minutter, fra du tager låget af.

  4. Hæld marmeladen på glas, og stil dem køligt UDEN låg. Vent til næste dag, og sæt låg på.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip om gazepose og tefilter i stof

  • Du en sy en gazepose af almindeligt gazebind eller af tubegaze. I begge tilfælde kræver det en ordentlig rulle og lidt håndarbejde. Du kan måske findet andet stof, der egner sig – det er vigtigt, at det er meget løst vævet.
  • Eller du kan købe et tefilter i stof a la dette her.

Jeg kan ikke anbefale at prøve et tefilter af papir – af flere grunde: Det kan gå i stykker. Det kan afgive den der træls smag af cellulose. Endelig er pointen med at koge kernerne med, at du vil have stivelsen fra dem ud i marmeladen, og jeg er ikke sikker på, den kan komme ud gennem et papirfilter.

Tip op at kalibrere dit termometer

Det er ikke en selvfølge, at dit termometer måler præcist, og det har du brug for i dette tilfælde. Derfor: Kog noget vand op i en lille gryde, og mål temperaturen, når det spilkoger. Vi ved, at vandet er 100 grader varmt, men måske viser dit termometer 102 grader, altså 2 grader for meget. I så fald skal du ikke sigte efter 102 grader i din marmelade – her skal du også lægge 2 grader til og sørge for, termometeret viser mindst 104 grader.

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.