
Chokoladescones er en hurtig lækkerbisken, du kan servere på bare en halv time, hvis du er lidt rap på fingrene. Her får du opskriften på scones med smeltende chokoladestykker – klar til koldt smør, varm kaffe og hygge!
Hurtige chokoladescones – spis dem friske!
Scones er et hurtigt stykke bagværk uden gær. Dejen skal bare samles uden at hæve, så du kan få chokoladescones på en halv time. Men – derfor er det også bagværk, der ikke holder sin fugtighed og friskhed så længe. Lidt kan man gøre – og opskriften får du her: For der ér lidt forskel på, om du bager scones med æg og almindelige mælk, eller om du bager dem med syrnede mælkeprodukter. Det holder dine scones lidt mere fugtige, lidt længere.
Men jeg vil ikke prøve at bilde dig ind, at dine chokoladescones er som friskbagte i morgen. Det er de ikke.
Spis dem i dag – de er fantastiske, mens de er lune! Også med koldt smør, hvis du er til det.
Hvis der bliver et par stykker til overs, kan de fryses op til et par måneder. Eller varmes i brødristeren i morgen. Men som nybagte, det bliver de ikke. Helt.
Skal scones bages med kærnemælk?
Ja. Og nej!
For det behøver overhovedet ikke være kærnemælk. Det vigtige er, at mælken er syrnet, og at den er flydende á la kærnemælk. I princippet kan du bruge almindelig mælk og give den noget citronsaft, det virker også. Men har du en rest creme fraiche, ymer, yoghurt naturel eller tilsvarende, så brug den – bare husk at blande den op med mælk, til den har en flydende konsistens – ellers passer mængden i opskriften ikke, og dejen bliver for tør.
Og tør dej – det giver sjovt nok også tørre chokoladescones.

Det vigtige, du skal vide om scones
Scones er ikke et stykke bagværk som de fleste andre. Det lækre ved scones er, at de er det, der på engelsk hedder ‘flaky’ – altså, at de deler sig lidt i lag eller flager, når man brækker dem fra hinanden. Ikke så tydeligt som en stykke wienerbrød eller en birkes, men faktisk lidt samme princip.
Og det er smørret, der gør’et. Det vigtige er, at dejen ikke bliver varm, og at du ælter den så lidt som muligt. Altså:
- Brug kolde ingredienser.
- Saml dejen lidt hurtigt. Der må ikke er mellommer i – men den skal ikke æltes, så smørret smelter ud i dejen. Hellere et par små smørklumper her og der. De smelter under bagning og giver den karakteristiske scone-tekstur.
- Brug hænderne så lidt som muligt.
Hvis du har god tid, kan du tjekke den metode, jeg bruger til mine rabarberscones. Der går jeg virkelig all in!
Brug friskt bagepulver
Når du bager chokoladescones, hvor det eneste hævemiddel er bagepulver, er det ret vigtigt, at bagepulveret er effektivt. Og den slags har en udløbsdato. Ikke at det bliver decideret dårligt, det mister bare sin hævekraft over tid – så hvis du synes, dine scones er lidt flade i det, så tjek dit bagepulver.
Eller endnu bedre – tjek, før du bager.
Hvordan vil du forme dine chokoladescones?
Jeg har lavet runde scones, og her vil jeg anbefale, at du ikke laver dem mindre end 6 cm i diameter. Så vil de ha’ tendens til at vælte, når de hæver.
Men der er to andre (lidt nemmere) måder, du også kan vælge. Lad os tage dem alle tre fra toppen:
- De runde: Rul dejen ud til ca. 20 x 20 cm, og stik de runde scones ud. Resterne samler du let i hånden og ruller ud igen – et par gange. Sidste gang kan du evt. tilsætte lidt vand, men lad være med at ælte for meget.
- De firkantede: Rul dejen ud til ca. 18 x 24 cm, og skær 12 scones ud – 3 stk. x 4 stk. Skær evt. kanterne til og rul dem til en lille ekstra test-bolle ;-)
- Pizza-slicen: Rul dejen til en kugle, og bank den ud til en cirkel. Skær den op i 8 stykker som pizza-slices. De bliver ret store. Du kan også dele dejen i to, banke dem ud til cirkler, og skære dem op i 6 stykker hver. Cirklerne skal være ca. 1,5 cm tykke.
Alle scones skal pensles på samme måde – kun på toppen. Hvis du pensler med æg på siderne, kan det forhindre dine scones i at hæve ordentligt. Og det er jo ikke meningen :-)