Følg med her:
Hjemmelavet pesto med basilikum – Maries fænomenale!
Kender du det – at du føler dig snydt, hvis du kommer til at købe en almindelig pesto i supermarkedet? Og har du nogensinde prøvet at læse ingredienserne på sådan en? Det er ikke opmuntrende læsning. Hvad laver fx kartoffelflager og solsikkeolie i den? Nej tak siger jeg – og tak til Marie for denne nemme, fremragende opskrift på hjemmelavet pesto.
Her bestemmer jeg selv!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 bundt frisk basilikum
- 60 g parmesanost
- 2 fed hvidløg
- 25 g pinjekerner
- 10 g soltørrede tomater (i olie)
- ½ spsk sød chilisauce
- 1 dl mild olivenolie
- evt. lidt salt
- friskkværnet peber
Sådan gør du:
Sådan laver du blendet pesto:
- Pil bladene af basilikum. Pil hvidløg, og skær i mindre stykker. Skær parmesanen i pænt tynde skiver.
- Chop det hele i en blender, foodprocessor, minihakker eller med en stavblender. Smag til.
Sådan laver du håndholdt pesto:
- Hak pinjekerner, soltørrede tomater og basilikum fint i hånden.
- Pres eller riv hvidløget fint. Riv parmesanost.
- Bland det hele godt sammen. Brug gerne en morter, der virkelig får smagen frem. Smag til.
Hjemmelavet pesto med basilikum slår alt!
Hvad tænker du, når jeg siger klassisk hjemmelavet pesto?
Jeg tænker:
- Basilikum. Frisk, struttende basilikum
- Parmesan – helst rigtig parmigiana fra Italien
- Olivenolie! Dog ikke så kraftig, at den tager magten fra de øvrige ingredienser (og tro mig, den kan den faktisk godt)
- Hvidløg. Ja da. Så har man jo også fornøjelsen af pestoen dagen efter 😉
- Pinjekerner.
I en ægte, original pesto snyder jeg ikke på vægten – jeg udskifter ikke ingredienser med billigere alternativer. Dermed ikke sagt, at en persillepesto med solsikkekerner ikke smager godt. Det gør den! Lige som en nordisk ramsløgpesto. Det er bare ikke det, jeg går efter her.
Og så har Marie alligevel lært mig et par hacks til at give smagen et hak op:
- Soltørrede tomater. Bare lidt.
- Og – chilisauce! Ikke meget, men nok til både at give et lille svirp og en afrundet smag.
Skal din pesto være håndholdt eller blendet?
Findelt pesto eller en håndhakket version, der får bid og struktur? Det er jo virkelig en smagssag! Jeg plejer at blende min, men prøv engang at hakke i hånden og se, hvilket smukt resultat det giver. Med bid og ikke mindst: Et hjemmelavet look, så enhver kan se, der er lagt kærlighed i din pesto.
Tip! Pesto til alt
Pestoen gør underværker i alle sammenhænge. Brug den for eksempel:
- I en salatdressing
- I kartoffelsalat
- På brød og knækbrød
- Som dip
- Til røget laks
- Til stegt kylling
- Til (eller i) en omelet
- På fisk i ovnen
- I en tomatgalette
- I italiensk parmigiana
- I minestrone
- – og selvfølgelig til pasta. Og sikkert også mange andre ting.
Tip! Frys din pesto
Du kan sagtens fryse din pesto ned i mindre portioner, så du altid har en god pesto ved hånden. Jeg vil ikke afvise, at en ægte pestoafficionado kan smage en smule forskel på frisk og optøet pesto. Især kan hvidløget miste kraft, og osten er måske ikke bedre efter en tur i fryseren. Hvis du orker, kan du vente med at tilsætte ost og hvidløg, til du tager den op igen – men altså: Så mister det jo lidt pointen. Jeg fryser den færdige pesto uden skrupler, og den slår stadig købepestoen med mange, lange længder.
Tip! Forlæng holdbarheden
En hjemmelavet pesto holder en uges tid i køleskabet. Der er dog et par tricks, der kan forlænge holdbarheden:
- Skold dine opbevaringsglas, og skyl dem evt. med atamon.
- Top op med lidt ekstra olivenolie, når du hælder pestoen på glas.
- Eller – ta’ tippet ovenfor om fryseren, og opbevar din pesto i små portioner i fryseren.