Hjemmelavet pesto med basilikum – Maries fænomenale!

Hjemmelavet pesto med basilikum er pestoen over dem alle. Opskriften fik jeg af en ægte pasta-pesto-lover, og hun snyder ikke!

Kender du det – at du føler dig snydt, hvis du kommer til at købe en almindelig pesto i supermarkedet? Og har du nogensinde prøvet at læse ingredienserne på sådan en? Det er ikke opmuntrende læsning. Hvad laver fx kartoffelflager og solsikkeolie i den? Nej tak siger jeg – og tak til Marie for denne nemme, fremragende opskrift på hjemmelavet pesto.

Her bestemmer jeg selv!

Hjemmelavet pesto med basilikum

Hjemmelavet pesto med basilikum

Forb. tid 15 minutter
Giv de første stjerner!
Pesto med basilkum er den rene smag af Italien – og når du laver den selv, får du den med de bedste ingredienser. 15 minutter, så er den din.
Antal: 1 glas

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 1 bundt frisk basilikum
  • 60 g parmesanost
  • 2 fed hvidløg
  • 25 g pinjekerner
  • 10 g soltørrede tomater (i olie)
  • ½ spsk sød chilisauce
  • 1 dl mild olivenolie
  • evt. lidt salt
  • friskkværnet peber

Sådan gør du: 

Sådan laver du blendet pesto:

  • Pil bladene af basilikum. Pil hvidløg, og skær i mindre stykker. Skær parmesanen i pænt tynde skiver.
  • Chop det hele i en blender, foodprocessor, minihakker eller med en stavblender. Smag til.

Sådan laver du håndholdt pesto:

  • Hak pinjekerner, soltørrede tomater og basilikum fint i hånden.
  • Pres eller riv hvidløget fint. Riv parmesanost.
  • Bland det hele godt sammen. Brug gerne en morter, der virkelig får smagen frem. Smag til.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hjemmelavet pesto med basilikum slår alt!

Hvad tænker du, når jeg siger klassisk hjemmelavet pesto?

Jeg tænker:

  • Basilikum. Frisk, struttende basilikum
  • Parmesan – helst rigtig parmigiana fra Italien
  • Olivenolie! Dog ikke så kraftig, at den tager magten fra de øvrige ingredienser (og tro mig, den kan den faktisk godt)
  • Hvidløg. Ja da. Så har man jo også fornøjelsen af pestoen dagen efter 😉
  • Pinjekerner.

I en ægte, original pesto snyder jeg ikke på vægten – jeg udskifter ikke ingredienser med billigere alternativer. Dermed ikke sagt, at en persillepesto med solsikkekerner ikke smager godt. Det gør den! Lige som en nordisk ramsløgpesto. Det er bare ikke det, jeg går efter her.

Og så har Marie alligevel lært mig et par hacks til at give smagen et hak op:

  • Soltørrede tomater. Bare lidt.
  • Og – chilisauce! Ikke meget, men nok til både at give et lille svirp og en afrundet smag.

Skal din pesto være håndholdt eller blendet?

Findelt pesto eller en håndhakket version, der får bid og struktur? Det er jo virkelig en smagssag! Jeg plejer at blende min, men prøv engang at hakke i hånden og se, hvilket smukt resultat det giver. Med bid og ikke mindst: Et hjemmelavet look, så enhver kan se, der er lagt kærlighed i din pesto.

Hjemmelavet pesto med basilikum og pinjekerner

Tip! Pesto til alt

Pestoen gør underværker i alle sammenhænge. Brug den for eksempel:

  • I en salatdressing
  • I kartoffelsalat
  • På brød og knækbrød
  • Som dip
  • Til røget laks
  • Til stegt kylling
  • Til (eller i) en omelet
  • På fisk i ovnen
  • I en tomatgalette
  • I italiensk parmigiana
  • I minestrone
  • – og selvfølgelig til pasta. Og sikkert også mange andre ting.
Kold kartoffelsalat med pesto
Det her er virkelig en kold kartoffelsalat med smag i! Kartofler kogt med krydderurter vendt i en god pesto og toppet med knas. Uhm!
Gå til opskrift
kartoffelsalat med pesto og grønne bønner
Tomatgalette med pesto
Her får du den koncentrerede smag af Italien med bagte tomater, pesto og ekstra parmesan. Lidt som en tærte, bare nemmere og uden æggemasse. Til gengæld med smag af – en masse!
Gå til opskrift
Tomatgalette med pesto
Vegetarisk minestrone
En lidt grønnere version af den klassiske italienske minestrone. Portionen er nok nærmest til 6 personer, så er I kun 4, bliver der en dejlig rest til senere på ugen.
Gå til opskrift
Vegetarisk minestrone med miso

Tip! Frys din pesto

Du kan sagtens fryse din pesto ned i mindre portioner, så du altid har en god pesto ved hånden. Jeg vil ikke afvise, at en ægte pestoafficionado kan smage en smule forskel på frisk og optøet pesto. Især kan hvidløget miste kraft, og osten er måske ikke bedre efter en tur i fryseren. Hvis du orker, kan du vente med at tilsætte ost og hvidløg, til du tager den op igen – men altså: Så mister det jo lidt pointen. Jeg fryser den færdige pesto uden skrupler, og den slår stadig købepestoen med mange, lange længder.

Tip! Forlæng holdbarheden

En hjemmelavet pesto holder en uges tid i køleskabet. Der er dog et par tricks, der kan forlænge holdbarheden:

  • Skold dine opbevaringsglas, og skyl dem evt. med atamon.
  • Top op med lidt ekstra olivenolie, når du hælder pestoen på glas.
  • Eller – ta’ tippet ovenfor om fryseren, og opbevar din pesto i små portioner i fryseren.
Hjemmelavet pesto med basilikum og pinjekerner
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: