Følg med her:
Falafel med tahindressing og tilbehør – sprøde falafler
Hjemme hos mig ligger der altid falafeldej i fryseren. Så er der hurtigt sprøde falafler på bordet anytime. Og det tager faktisk ikke meget længere tid at lave dej til flere gange end bare til én.
Opskriften her er til 4 personer, men jeg anbefaler varmt, at du laver 3-dobbelt portion af dejen og lægger resterende dej i fryseren til hurtig falafel to gange mere.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 125 g tørrede kikærter
- ½ løg (eller rødløg)
- 1 fed hvidløg
- 1 bundt bredbladet persille
- 1 spsk falafelkrydderi – se tip nedenfor
- ½ tsk salt
- 1 æg (kan udelades for vegansk)
- 1 spsk mel (kun hvis dejen er svær at samle)
- olie (til at stege i)
Tahindressing
- 1 dl tahin
- 1 fed hvidløg
- 1 citron (saften, smag til)
- koldt vand
- salt (smag til)
- persille (valgfrit)
Tilbehør, fx:
- pitabrød (opskrift)
- tomater (skiver eller tern)
- agurk (skiver)
- rucola
- spidskål (fint snittet)
Sådan gør du:
- Læg kikærterne i blød i rigeligt vand 8-10 timer. Fx fra morgen til aften. Kikærterne skal IKKE koges.
- Med foodprocessor: Kør alle ingredienserne i foodprocessoren, til du har en jævn dej. VENT dog med æggene, hvis du ikke laver hele portionen i dag.
- Uden foodprocessor: Kør de udblødte kikærter, løg og hvidløg igennem et hakkeapparat, fx en kødhakker eller en rivemaskine (riv fint).
- Hak persillen fint, og bland i dejen. VENT med æggene, hvis du ikke vil bruge al dejen samme dag.
- Fælles: Tilsæt æg til den dej, du vil bruge i dag.
- Varm et godt lag olivenolie op på en pande, form falaflerne, og steg dem til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på køkkenrulle. Du kan også friturestege i en gryde, men det kræver mere olie.
Tahindressing:
- I hånden: Brug en skål og et piskeris.
- Pres hvidløg og citronsaft.
- Bland tahin, hvidløg, citronsaft og lidt salt med 1/2 dl koldt vand. Pisk sammen – først bliver massen meget fast. Tilsæt så mere koldt vand, lidt ad gangen, til du har den konsistens, du ønsker. Smag til med citronsaft og salt.
- Hvis du vil have persille i: Hak den fint, og rør den i tahindressingen.
- I foodprocessor eller minihakker: Pil hvidløg, og skær i mindre stykker. Pres citronsaft.
- Kør tahin med hvidløg, citronsaft, lidt salt og 1/2 dl vand. Tilsæt mere koldt vand lidt ad gangen. Hvis du vil have persille i dressingen, kan du køre den med fra starten. Tilsæt mere koldt vand, til din dressing har den cremede konsistens, du ønsker. Smag til med salt og citron.
- Bemærk, at tahindressingen stivner lidt, når den bliver opbevaret i køleskabet. Du kan altid tilsætte lidt ekstra vand.
Muttis tips
Arabisk falafel skal ha’ tahin
Mange steder får man falafler med en slags hvidløgs-yoghurtdressing, og ikke et ondt ord om det. Men tahindressing er så meget bedre – og mere autentisk for arabisk falafel. Da jeg arbejdede på en libanesisk restaurant for mange år siden, fik danskerne serveret yoghurtdressingen, for hvem havde hørt om tahin. Men ude i køkkenet smovsede de arabiske kokke i den ægte vare. Tahindressing med persille, selvfølgelig.
Hjemmelavet falafel på et kvarter! (Næste gang …)
Når du laver falafel selv, skal du bruge tørrede kikærter, og derfor anbefaler jeg stærkt, at du ganger opskriften med 3 og laver falafel af en hel pose kikærter (min var på 400 g).
Så er der kun det ekstra arbejde i opskriften første gang. De næste gange er der falafel på et kvarter. No kidding.
Bare vent med at tilsætte æg, til du skal stege falaflerne. Friske æg er ikke så velegnede at fryse. Altså: Når du har blandet alle de andre ingredienser, så tag den portion fra, du vil bruge i dag, og tilsæt æg til den.
Resten af dejen kan du fryse ned i passende portioner og tilsætte æg, når dejen er tøet op igen.
Du kan også lave vegansk falafel uden æg – se nederst.
Falafel tilbehør?
Hvad er det bedste tilbehør til falafel? Mit tilbehør til falafel falder i tre kategorier:
- Brød
- Grønt
- Dressing.
1. Brød: Brød til falafel kan fx være:
2. Grønt: Fyld godt op med friske grønsager
Mine helt uundværlige basics som tilbehør er:
- Kålstrimler eller hakket grønkål (tjek kåltricket her, hvis du vil gøre stiv kål lækker og mør). Du kan også vælge en sprød grøn salat eller rucola, hvis du foretrækker det
- Bredbladet persille – rigeligt!
- Sprød agurk! Husk at vælge dem, der smager af noget: Økologiske og slanke
- Og gerne granatæble eller virkelig gode, smagfulde tomater
Men kør endelig på med fx syltede rødløg, frisk peberfrugt eller hvad du synes hører sig til. Eller hvad du nu har og har lyst til!
Vegansk falafel uden æg
Da jeg anskaffede en god foodprocessor, fandt jeg ud af, at dejen slet ikke behøver æg. Jeg kører bare dejen længe nok, til den er findelt – så kan jeg få den til at hænge godt sammen og lave falafel uden æg – altså vegansk falafel.
Hvis du bruger den metode, kan du tilsætte et par tsk bagepulver for at få en mere luftige falafler uden æg.
Tip! Opskrift på falafelkrydderi
Jeg køber falafelkrydderi færdigblandet hos min mellemøstgrønthandler, men du kan sagtens blande det selv. Bare bland 1 spsk stødt spidskommen, 1 spsk stødt koriander, 1/2 tsk kanel og 1/4 tsk allehånde.
Tip! Hvis falafeldejen driller …
Jeg laver mine falafler med falafeljern og uden ‘snyd’. Ikke noget med kartofler, mel eller rasp til at samle dejen. Men hvis du ikke har et falafeljern, kan det være lidt en udfordring. Så her får du to tips til en mere sammenhængende falafeldej: Kør dejen lidt længere i foodprocessoren, så den ikke er så grov. Så kan min hænge sammen også uden æg. Eller tilsæt lidt mel. Så skulle den ged være barberet.
Tip! Lys tahin eller mørk tahin
Du kan få to (eller sikkert mange flere) slags tahin: En lys og en mørk. Jeg bruger oftest den lyse fra min mellemøstgrønthandler. Den er lavet på afskallede sesamfrø og er lettest at røre op med vand, og jeg kan godt lide smagen. Men prøv dig frem. Den mørke, der er lavet på uafskallede sesamfrø, kan du få økologisk i de fleste supermarkeder og helsebutikker, både med og uden salt.
Første gang jeg selv lavede falafler, benyttede jeg denne opskrift – de smagte super godt, og det er ikke mindre end genialt at fryse den ekstra fars ned – opskriften er blevet til en fast del i vores køkken.
Hej Tine, ih, hvis du vidste hvor glad jeg blev for den kommentar! Tusind tak. Og tak fordi du læser med på bloggen. Kh Bodil, også falafelfan 🙂
Uhm!!!
Smager helt fantastisk m masseret grønkål, persille, agurk og masser af granatæblekerner samt tahindressingen ?
Jeg brugte naanbrød.
?????
Kære Margrethe, tusind tak for din kommentar! Jeg kan høre, du har det lige som mig – det er et kongemåltid 🙂 Også med naan.
Og tak fordi du læser med på bloggen.
Kh Bodil
Bodil jeg har nu prøvet min egen opskrift og din herinde fra, som jeg har blandet sammen efter egen smagsønske, og må sige at kombinationen af de 2 opskrifter sammen er virkelig lækker!
Jeg brugte en del mere persille og løg dog hehe
Hej Julie, dejligt at høre! Og tak for tip, kan være jeg lige skal kigge den anden vej også 😉 Kh Bodil
Super fed opskrift Bodil!
Har normalt fulgt opskriften på 7opskrifter for “den originale falafel” opskrift.
Men dine billeder er jo fuldstændig fantastiske og det gør at jeg bare bliver nød til at prøve din opskrift også!
Tak Kamilla! Opskriften har fulgt mig i over 30 år (?), så jeg kan vist kun erklære mig enig 🙂
Kh Bodil