Følg med her:
Bløde tacos med majsmel – hjemmelavede tacos
Vil du lave dine tacos selv, kan du få ægte bløde tacos, der ikke knækker, når du ruller og folder dem. Det er virkelig nemt at lave tacos selv – også med lidt majsmel, der giver den helt rigtige duft. Her får du 12 små hjemmelavede tacos, klar til dit yndlingsfyld.
Tacos med majsmel eller hvedemel?
Tacos er fast på menuen, især når min mellemste er på besøg. Og vi har flere gange forsøgt at lave hjemmelavede tacos udelukkende med majsmel, men vi ender altid med at give dem noget hvedemel for at gøre dejen til at arbejde med. Derfor har jeg nu taget konsekvensen: 250 g hvedemel, 50 g majsmel. Og så får du virkelig bløde tacos, der dufter rigtigt – og er nemme at lave.
Der skal lidt fedtstof i dejen, og her bruger jeg olie (rapsolie – du kan sagtens vælge en anden madolie), for jeg synes lige så godt, jeg kan lave veganske tacos. Smør er helt unødvendigt og vel heller ikke så klassisk mexicansk.
På billederne kan du se, hvor bløde de bliver …
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 250 g hvedemel
- 50 g fuldkornsmajsmel
- 1 tsk salt (6-7 g)
- 2 spsk olie (fx raps)
- 175 g kogende vand (1 3/4 dl)
Sådan gør du:
- Lav dejen i en skål – enten i hånden eller på maskine. Start med de tørre ingredienser og olien, og tilsæt så det opvarmede vand, til du har en sammenhængende dej. Kan være, du skal bruge lidt mere eller lidt mindre. Dejen skal være blød, men ikke for klistret.Tip: Det er nemmest at få dejen glat med opvarmet vand. Brug evt. mikroovnen til det.
- Tag dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 12 lige store stykker. Rul dem til kugler, og læg et fugtigt viskestykke over.
- Varm så en pande op til god middelvarme, og rul dine tacos ud en ad gangen. Rul helt tyndt ud til 16-17 cm i diameter, og steg dem på en tør pande ca. 1 minut først, vend og steg videre ca. 1/2 minut, til de har taget lidt farve.
- Pak de færdige tacos i et rent viskestykke, så de holder sig bløde. Når de er kølet af, kan du også gemme dem i en pose, hvis de ikke skal spises med det samme.
Muttis tips
Bløde tacos – ikke sprøde
Det er sjovt, som vi i Danmark har fået stoppet ind i hovedet, at tacos skal være sprøde. Det er i hvert fald ikke mexicansk at servere dem sådan. På mexicanske restauranter ‘over there’ får jeg dem altid bløde. Enten serveret med fyldet i – eller, hvis man vælger at samle sine tacos selv, så kommer selve tacos’en (tortillaen) typisk serveret pakket ind i en lækker stofserviet, hvor de både holder varmen og blødheden.
De fleste har nok også prøvet at komme hjem med sådan en samling sprøde tacoskaller, hvor de var mere velegnede som chips eller rasp end til at servere med fyld. Suk!
Du kan selvfølgelig købe bløde tortillas og bruge dem som tacos. Men jeg synes, de fleste købte tortillas er for store. Derfor bager jeg mine tacos selv i en lille handy størrelse på ca. 16-17 cm i diameter.
Fyld til hjemmelavede tacos
Du kan fylde alt muligt i dine tacos. Jeg laver dem vegetarisk, og derfor er nogle af mine favoritter:
- En rest chili sin carne
- Guacamole eller avocado
- Bønnefyld som fx frijoles.
- Mexicansk (inspireret) quinoafyld (se billedet ovenfor)
- Lidt spidskål og måske mango
- Stegt fisk (evt. med panko eller tempura)
- Krydrede rejer
Og et tip: Hvis du luner dine tacos enkeltvis i mikroovnen med lidt revet cheddar – så er det ekstra lækkert!
Hvad er forskellen på taco, burrito, enchillada, quesadilla, tostada, taquito …?
Kært barn, mange navne. En tortilla er selve pandekagen (som originalt er en majspandekage). Det er serveringen, der giver den det andet navn:
- Tacos er – typisk ikke så store – bløde tortillas foldet om fyldet. En god håndstørrelse. I Mexico bruger de fx stegt fisk, svampe, rejer, bønnefyld eller alverdens slags krydret kød. Der er ret frit slag!
- Burritos er de lange ruller, hvor du ruller tortilla’en rundt om fyldet. Her bruger du typisk en god stor tortilla.
- Enchilladas er smovseudgaven, hvor du ruller dine tortillas om fyldet, overhælder med en god stærk tomatsovs og gratinerer med ost.
- Quesadillas er også smovs – her lægger du to flade tortillas sammen om fyldet – og ost! – og steger enten på pande eller grill. Der er en opskrift her.
- Tostadas er sprøde, flade tortillas, der oprindeligt skal steges sprød i olie. Jeg plejer at springe olien over og i stedet lægge hver tortilla ned i en skål, der kan tåle ovnvarmen – give dem 5 minutter ved 180 grader, fjerne skålene og vende hver tortilla på hovedet, så den bløde bund vender opad. Ind i ovnen igen i 5 minutter mere. Så har du sprøde tostadas, klar til fyld.
- Og så er der de små sprøde taquitos. Det er små tortillas, der er rullet om fyldet og enten dybstegt, stegt på pande eller penslet med olie og ‘stegt’ i ovnen ved høj varme.
De små tortilla-pandekager her vil jeg anbefale enten til tacos, enchilladas, taquitos eller quesadillas. Du kan selvfølgelig lave færre tortillas af portionen og bruge dem til burritos og tostadas også.