Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
En ægte græsk salat skal smage af solmodne tomater og græsk feta. Her får du opskriften, som den er bedst.
Trænger du til smagen af sommer, så lav en ægte græsk salat! Her får du den originale opskrift, inspireret af utallige ture til det græske. Se dokumentationen længere nede 😉
Det var min far, der for alvor lærte mig at elske græsk mad – og salat. Måske inspirerede det at se hans begejstring, både når talen faldt på Grækenland, og når han sad en sommerdag på terrassen med sin græske salat – og vi spyttede om kap for at få olivenstenene så langt ned i haven som muligt. Der kom nu aldrig nogen oliventræer ud af det …
I dag har jeg selv overtaget hans kærlighed til Kreta og det simple græske køkken. Og har lært at sige horiátiki med tryk på a’et, som man skal.
Bare tanken om det får mine skuldre til at sænke sig et par centimeter – og det er vel i sig selv en god grund til at lave en græsk salat.
Det tager nærmest ingen tid at lave græsk salat. Jeg har skrevet 15 minutter – måske kan du gøre det på 10!
Men indkøbene kan godt tage lidt længere tid. For salaten bliver bare ikke rigtig i smagen, hvis du snupper de første, de bedste tomater – den vandede agurk – den almindelige Puck-ost – en hvid eddike – en smagløs olivenolie – og en herbes de provence-blanding. Desværre. Jo simplere salaten er, jo vigtigere er råvarerne. Så det får du nogle tips til nedenfor.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Jamen – alt det, er ellers står på det græske spisekort!
Salaten er oplagt til grillmad om sommeren, men jeg bruger den også til fx:
Grækerne er så heldige at have alle de rigtige ingredienser lige ved hånden, og det er selvfølgelig derfor, salaten smager så fremragende. Men på vores breddegrader har vi ikke samme umiddelbare adgang (som i “vi laver vores egen olivenolie og rødvinseddike”), så vi må lige stille sigtekornet lidt skarpere, når vi køber ind:
For mig er græsk salat mest en forret, som de græske tjenere hurtigt kan bringe til bordet, mens man venter på det varme. Sådan bruger jeg den også ofte herhjemme (hvor salaten nemlig på samme vis bliver færdig før det varme).
Men!
Nogle gange vil jeg gerne ha’ salaten til at mætte noget mere, så den kan gå som en frokostret eller madpakke. Så griber jeg ned i protein- og fiberskuffen og tilsætter:
Du kan også se min græske kålsalat her, hvis det skulle friste! Mere kålsalat end græsk salat, vil nogen nok mene – døm selv.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)