Græsk lammegryde med tomat og aubergine

Sådan en græsk lammegryde er rigtig simremad. Propfuld af smag og gode sager. Og den minder om sommeraftener under den græske stjernevrimmel ...

En mør lammegryde starter med god tid …

Hvis du vil have en virkelig mør lammeskank, så tager det tid. Men hvis du alligevel bare tuller rundt en weekend og kan gå lidt fra og til, er det supernemt. Og hyggeligt. No stress.

Det var sådan en weekend, jeg havde. Den startede fredag med en tur ned til min lammepusher på Istedgade, og trods hans lidt besværede dansk, forstod han udmærket lammeskank – 4 styk – og kunne svare med lommeregneren: 155 kroner. Der var lige under 2 kg – han er ikke nærig med dem. Her har jeg skaleret lidt ned …

Fredag aften blev skankene druknet i en kraftig rødvin, lidt hvidløg og frisk rosmarin og lagt til at sove den ud i køleskabets mørke til lørdag formiddag. Det var første skridt til både mere smag og mør lammeskank.

Græsk lammegryde

Græsk lammegryde med tomat og aubergine

Forb. tid 50 minutter
Tilb. tid 3 timer 30 minutter
Giv de første stjerner!
Der er ikke sparet på smag og gode sager i denne lammegryde. Lad den simre længe, så får du det møreste lam på din tallerken.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til at marinere lammet først skal du bruge:

  • 1,5 kg lammeskank
  • 2 fed hvidløg
  • 4 dl kraftig rødvin
  • 2 stilke rosmarin
  • Salt og friskkværnet peber

Til lammegryden skal du også bruge:

  • olivenolie
  • 3 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 dåser flåede, hakkede tomater
  • 4 dl grønsagsbouillon
  • 100 g sorte oliven (vent til sidst)

Grønsagsfyld:

  • 1 squash
  • 2 auberginer
  • olivenolie
  • salt

Myntedip:

  • 2 dl græsk yoghurt
  • ½  bundt frisk mynte
  • 1 fed hvidløg
  • citronsaft efter smag
  • salt og peber efter smag

Tilbehør:

  • Ovnstegte kartofler eller et godt madbrød

Sådan gør du: 

Start med at marinere lammet (kan springes over):

  • Hak rosmarin, og pres hvidløg. Læg lammet i en stor frysepose sammen med rødvin, rosmarin og hvidløg. Luk posen og læg det på køl 6-12 timer, som det passer bedst. Hvis du ikke er i SÅ god tid, kan du gå springe de mange timer over og gå direkte videre:

Så i gang med lammegryden:

  • Pil løg og hvidløg. Skær løg i både, hak hvidløg fint. Svits dem ved middelvarme i olivenolie – i en stor gryde – til de er klare. Tag dem op og sæt til side.
  • Tag lammet op af posen, og brun det på alle sider i olivenolie. Tilsæt løg, hvidløg, hakkede tomater, bouillon og marinaden fra posen. (Hvis du ikke har marineret: Brun kødet, og tilsæt de øvrige ingredienser: Rødvin, rosmarin, løg, hvidløg, hakkede tomater og bouillon).
  • Kog det hele op, og lad det simre 2 timer under låg. Gør resten klar imens:
  • Skær auberginer i kvarte på langs, drys med salt, og lad dem hvile mindst en halv time.
  • Tænd ovnen på 200 grader. Skyl og dup auberginerne tørre, og skær dem i store tern. Skær også squash i store tern. Vend grønsagerne i lidt olivenolie og peber. Bred dem ud på bagepapir, og bag dem i ovnen, til de tager farve. Ca. 20 minutter.
  • Lav myntedippen: Hak mynten fint, riv eller pres hvidløget, og rør dippen sammen i en skål. Smag til med salt, peber og citron.
  • Efter 2 timer: Lad lammegryden simre videre, nu uden låg, så den koger lidt ind. Tjek efter 2,5 time, at lammet er ved at være mørt. Måske skal det have 3,5 time i alt – det kommer an på størrelsen. Og det bliver ikke ringere af, at det simrer en time ekstra.
    Du kan lave dit tilbehør, fx kartofler, klar imens.
  • Et kvarter før spisetid: Tilsæt auberginer og squash. 5 minutter før spisetid: Tilsæt oliven. Smag til. Og servér!
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Græsk lammegryde med tomat og aubergine

Tricks til mere smag i lammegryden

I stedet for at blande alt i gryden på én gang, har jeg valgt at ovnstege grønsagerne, mens lammet simrer. Det gør smagen mere koncentreret, og grønsagerne får lidt stegeskorpe, der også smager godt. Bedre end en udkogt aubergine, ikk.

For at dække lammet med væde, tilsætter jeg bouillon (ud over de flåede, hakkede tomater). Men jeg damper saucen ind igen, når lammet er ved at være mørt.

Altså: Simre under låg i et par timer. Simre videre uden låg den sidste times tid.

Og husk: Brug en god kraftig rødvin. Vælg også nogle oliven, der smager af noget. Fx kalamata, de græske. Eller som jeg gør: Soltørrede tyrkiske. Det kan godt være, tyrkerne og grækerne ikke altid er helt på bølgelængde, men tyrkiske oliven kommer rigtig godt ud af det med en græsk lammegryde 🙂

Tilbehør til græsk lammegryde

Jeg vil anbefale bare to simple ting:

… og – ud over vand – et glas rødvin eller en iskold øl 🙂

Sprøde kartofler i ovn
Elsker du sprøde kartofler, får du opskriften her. Med tricks til, hvordan kartoflerne bliver ekstra sprøde. Spis dem lige ud af ovnen, og nyd!
Gå til opskrift
Kartofler i ovn med rosmarin - top sprøde
Myntedip med hvidløg og græsk yoghurt
En frisk dip, der er rigtig godt tilbehør i middelhavskøkkenet – eller bare til knækbrød eller grissini som en lille snack.
Gå til opskrift
Myntedip med hvidløg og græsk yoghurt

Ska’ det være – så la’ det være … lammegryde

Ja, jeg ved det godt. Kød kun 3 gange om måneden, siger de kloge – hvis man altså vil være i balance på klimakontoen. Lam er endda det mest belastende kød overhovedet. Desværre.

Men jeg har det sådan, at jeg hellere vil spise meget mindre kød og til gengæld spise lam, bare en gang imellem. Og så skal det laves ordentligt!

Derfor denne lammegryde, der smager skønt og intenst af en aften under den græske stjernehimmel. Godt med solmodne tomater, kraftig rødvin, hvidløg og oliven. Og flybilletten, den sparer du 🙂

Hvis du vil lege græsk aften, skal du måske også overveje de her græske fladbrød med oliven, som jeg oprindeligt lavede til min grønne moussaka. Og husk endelig: En iskold øl til! (Eller resten af rødvinen – vi er jo ikke i Grækenland, så du kan nok godt finde en, der er værd at drikke).

Historien om en lammeskank

Nu om stunder finder jeg altid lammeskank hos min halalslagter på Istedgade. Men det startede faktisk i hedengangne Superbest (nu Meny) i Lyngby.

Lammegryde – en ægte kærestemiddag

Lammegryden var en af de første middage, Jesper og jeg lavede sammen. Oftest havde vi bare spist fisk og grønt, og jeg kunne altid være sikker på, at der røg auberginer ned i kurven.

Men denne dag – da alt stadig var nyt og sprødt – var Jesper faldet i snak med slagteren i Superbest.

Jesper ville selvfølgelig imponere med en eller anden fin og dyr lammeudskæring, men slagteren blev ved med at tale varmt for lammeskanken. Som var hans billigste udskæring. Det endte med, Jesper overgav sig – og det var heldigt!

Vores andet held var, at vi glemte alt om den … da vi altså havde sat den til at simre. Det betød, at den kom til at stå og hygge sig i så mange timer, at kødet faldt fuldstændig fra benene – blødt og mørt som smør.

Så det kan du også eksperimentere med.

Det er den gode kærestemiddag, der har været min inspiration til den græske lammegryde – og auberginen er selvfølgelig stadig med!

Er du vild med lam?

Så er der lige et par alternativer … en hurtig og en rigtig simreret.

Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen
Lammeculotte er et fint lille stykke lam, der er forholdsvis hurtigt at tilberede. Her får du også forslag til grønt tilbehør.
Gå til opskrift
Lammeculotte med grønsager i ovnen
Marokkansk lammegryde med abrikoser
Lam på marokkansk maner betyder masser af krydderier – men ikke stærkt. I stedet har gryden fået søde abrikoser, der får de små gryde-engle til at synge.
Gå til opskrift
Marokkansk lammegryde med abrikoser
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Græsk lammegryde. Mumf…vi brugte ovnbagte cherrytomater med frisk basilikum og lidt chili istedet for squash og så kom der en dusk ekstra krydderurter fra højbedet i.

  2. Uhm, det lyder lækkert! Og helt som jeg har tænkt den: Masser af smag. God påske 🙂 Kh Bodil