Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Lad mig starte med at tilstå, at jeg elsker gløgg. Derfor starter min gløggsæson ret tidligt, og pludselig har jeg fået rød gløgg nok. Heldigvis kan jeg så gå over til hvid gløgg, og måske er det også noget for dig.

Hvid gløgg smager lidt af sommer (bare lidt). Og rom

Inden jeg lavede min egen version af hvid gløgg, smagte jeg mig igennem en del varianter. Men æble. Med alt for meget anis. For søde. Uden rom. Og så videre, og så videre. Nu er jeg landet på denne her, og den er med rom! Jo bedre rom, jo bedre gløgg, det siger sig selv. Men altså – alt med måde. Man kan jo ikke smage rommen lige så godt i en hvid gløgg som man kan i den rene form. Så gem din bedste rom til en lille night cap en anden dag.

Ud over rom er jeg også havnet på hyldeblomst Det er en dejlig mild smag, som gør mig lidt glad ved tanken om sommer. Og det smager skønt – ikke mindst hvis du er så heldig at have en hjemmelavet hyldeblomstsaft på lager.

Hvid gløgg med rom er også en god opfindelse for dig, hvis du ikke er så god til de store mængder rødvin. Siden jeg fik migræne, har jeg haft mindre lyst til rødvin, og det er jo nærmest en katastrofe, når jeg kommer til gløgg-sæsonen.

Nu er jeg heldigvis reddet. Hvidvin, hyldeblomst, rom. Skål siger jeg bare, og glædelig jul!

Hvad vil du servere til hvid gløgg?

Hvis du ikke allerede har ryddet frysedisken for frosne æbleskiver, kan du måske overveje noget hjemmebag i stedet for? Kagerne på billedet er mine yndlingsjulesmåkager nr. ét: Brosten med romglasur. Det er en slags lille honningkage (samme dej som honninghjerter) – overtrukket med romglasur. Der var den igen: Rommen.

Og her får du et par andre forslag til stort og småt, der passer fint sammen med hvid gløgg:

Nåja, og skulle du få lyst til også at lave rød gløgg, har jeg selvfølgelig også min egen version af den!

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Hvid gløgg med hyldeblomst og rom

Drikke

Rækker til: 4 personer

Du skal bruge:

 • 50 g sultanas rosiner

 • 1 dl hvid eller lys rom

 • 1 dl sukker

 • 3 dl drikkeklar hyldeblomstsaft

 • 2 stænger kanel

 • 1 stk stjerneanis

 • 15 g ingefær i tynde skiver

 • 6 hele nelliker

 • 10 kardemommekapsler

 • revet skal af 1/2 økologisk appelsin

 • 50 g smuttede mandler, skåret i splitter (eller en pose købte mandelsplitter)

 • 1 flaske hvidvin

 • Evt. ekstra rom

Sådan gør du:

 1. Start med rosinerne: Læg dem i blød i rom i et glas med låg. Lad dem ligge mindst 2 timer, gerne flere dage.

 2. Kog hyldeblomstsaften op med sukker og krydderier, lad det simre i 5 minutter. Sluk og lad den trække i mindst en halv time, gerne til i morgen.

 3. Si krydderierne fra, og smid dem ud. Tilsæt hvidvin, og varm op lige så forsigtigt, så alkoholen ikke damper af. Gløgg må ikke koge!

 4. Smag evt. til med rom. Tilsæt rosiner og mandelsplitter, og server!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Et par tips til hvid gløgg

 • Hvilken vin skal du bruge til hvid gløgg? Et tip er at gå efter vine, der ikke har for meget syre. Syren kan godt blive lidt agressiv i munden, når den bliver varmet op. Så prøv fx en hvidvin fra Rhône, måske en Viognier.
 • Hvilken rom skal du bruge til hvid gløgg? Hvis din gløgg skal forblive hvid, skal du som det første vælge en ikke for mørk rom (selv om de mørke typer kan smage helt fantastisk, men det er en anden sag). Tænk, at det skal være en rom, du har lyst til at drikke – men uden at flå foret ud af den nok i forvejen lidt flossede julepung.
 • Vil du lave gløgg-ekstrakt til hvid gløgg? Så kog krydderierne op med hyldeblomstsaften, lad den trække (gerne et døgn), si krydderierne fra, og gem ekstrakten i et glas med låg eller en patentflaske. Så kan du nemt lave hvid gløgg på 5 minutter en anden dag. Du kan evt. lave dobbelt portion – så er der både til gæster og en god, lang, hyggelig december.
 • Vil du have en nem december-gave? Værtindegave eller værtsgave? Så lav en portion gløgg ekstrakt (se ovenfor), og giv den sammen med sultanas rosiner udblødt i rom, mandelsplitter og en flaske hvidvin. Det skal nok gøre lykke.

Hvid gløgg med rom og hyldeblomst

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.