Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

En bekendelse: Jeg elsker gløgg. Men jeg elsker ikke alle slags gløgg. Derfor laver jeg min egen gløgg-ekstrakt, så jeg hurtigt kan mixe et glas gløgg eller invitere til gløgg-party.

Din egen gløgg-ekstrakt smager bedst!

Du behøver ikke at være stor gløgg-fan for at opdage, at hjemmelavet gløgg smager LANGT bedre end det sprøjt, du køber i Netto. Jeg ved ikke, hvad de gør ved den – jeg føler mig bare altid snydt, når jeg ved, hvor ren i smagen en gløgg kan være, hvis man laver den selv. Og det er så simpelt!

Så lav din egen. Det tager et kvarter at lave ekstrakten. Bagefter skal den bare hvile, indtil du ikke længere kan dy dig …

Nem opskrift på hjemmelavet gløgg

Den eneste forberedelse til din gløgg-ekstrakt er, at du skal en tur forbi supermarkedets/grønthandlerens/helsekostens krydderihylde på vej hjem, så du får fat i de rigtige hele krydderier:

  • Hel kardemomme
  • Hel kanel. Jeg går efter det, der hedder ægte kanel (Ceylon-kanel), der er lidt mildere end den billigere kanel, du får i de fleste supermarkeder. Men du gør, som du gør, og din gløgg bliver god. Ægte kanel har jeg været heldig at finde hos nogle helskostbutikker (og på nettet).
  • Hele nelliker

Du skal også bruge citronskal, og her er det vigtigt, du vælger økologiske – eller i hvert fald – ubehandlede citroner.

Gløgg-ekstrakt til hjemmelavet gløgg

Tip! Brug gløgg-ekstrakten hele december

Opskriften her giver gløgg-ekstrakt til ca. 15 glas gløgg. Hvis du ved, du kommer til at drikke mere gløgg i december, kan du roligt lave en dobbelt portion, for den holder sig fint bare med låg på i et skab. Jeg plejer at hælde den på flaske, så jeg nemt kan dosere til et enkelt glas ad gangen på en kold aften i december.

Klar til et glas gløgg på to minutter

Hvad serverer du for uventede gæster i december?

Jeg serverer gløgg. Altså, hvis de vil ha’ det, men det vil de ofte gerne. Derfor har jeg et lille gløgg-sæt klar:

  • Gløgg-ekstrakt
  • Smuttede mandler, skåret i splitter (evt. i fryseren, de tør op på et øjeblik)
  • Rosiner i rom
  • Og rødvin, forstås … gerne en med skruelåg.

For opvarmet gløgg er ikke så spændende. Men med gløgg-ekstrakten kan jeg mixe frisk gløgg på to minutter!

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Gløgg-ekstrakt

Drikke

Rækker til: 15 glas

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 5 minutter

Til gløgg-ekstrakt:

  • 4 hele kardemommekapsler
  • 6 hele nelliker
  • 2 stk. hel kanel
  • 3 papirtynde skiver frisk ingefær (evt.)
  • 2 dl sukker
  • revet skal af 1/2 øko-citron
  • 2 dl rødvin

Til den færdige gløgg også:

  • 2 flasker rødvin
  • smuttede, snittede mandler
  • rosiner (må gerne have ligget i blød i mørk rom, men det er ikke nødvendigt)

Du kan tune din gløgg med:

  • 1 dl snaps eller 1 dl cognac eller 1/2 dl portvin

Sådan gør du:

  1. Varm ekstrakten op i en gryde – den må godt lige koge – og lad den så stå mindst et par timer. Gerne længere. Læg evt. også rosinerne i rom, gerne mindst et døgn.

  2. Si gløgg-ekstrakten gennem en sigte, når den har trukket. Hvis du ikke skal lave gløgg med det samme, kan du hælde ekstrakten på flaske og gemme den.

  3. Når du vil lave gløggen færdig: Opvarm gløgg-ekstrakten med rødvin, rosiner og mandler. Du kan også gi’ den gas med stærkere sager.

  4. Varm din gløgg forsigtigt op – den må ikke koge! Hvis den koger, damper du alkoholen af. Og det var vel egentlig ikke meningen.

  5. Server i glas med en teske – husk at gå til bunds efter de gode romrosiner.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip!

Server din hjemmelavede gløgg med brune kager eller pebernødder eller æbleskiver eller donuts

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.