
Hyldeblomstsaft er et ægte sommerhit på terrassen. Og heldigvis kan den fryses, så du kan få smagen af sommer hele året.
Hold dig til, når hylden blomstrer
Hylden blomstrer fra slutningen af maj og ca. en måned frem. Lidt tidligere i det sydlige Danmark og lidt senere i Nordjylland (og sikkert på Bornholm). Så hvis du vil ha’ hyldeblomstsaft, er det bare af sted på skovtur – eller hvor hylden nu gror i nærheden. Husk en saks og en pose. I mit nordjyske hood er gummistøvler også nødvendige, for mine hyldetræer er omgivet af brændenælder. Nogle gange ønsker jeg mig også en stige, men den er lidt besværlig at slæbe rundt på …
Måske tænker du – jamen, jeg kan da bare købe hyldeblomstsaft i Netto! But noooo. Så har du ikke smagt den, du kan lave selv. Jeg laver den ret koncentreret og uden konserveringsmiddel. Vil helst være fri for tilsætningsstoffer. Men altså sukker – det er der meget af!

To tips om citronerne
Du skal selvfølgelig bruge citroner, der ikke er overfladebehandlede. Jeg foretrækker økologiske, som er nemme at finde.
I de fleste opskrifter bliver citronen bare skåret i skiver, men jeg vil gerne have så lidt af bitterstofferne med som muligt. Derfor river jeg citronskallen fint og piller så den hvide del af skrællen af og smider den ud. Resten af citronen i tynde skiver. Så får jeg alt det bedste fra citronen i min saft.
Og – egentlig er hyldeblomstsaft ikke saft. Man presser jo ikke saft af blomsterne. Så det er vel snarere -drik. Nå pyt. Here goes, en pæn stor portion meget koncentreret hyldeblomstDRIK.

Hyldeblomstsaft til drinks, salater, creme, kager …
Ca. 200 meter fra, hvor jeg plukker mine hyldeblomster, ligger der et ginbrænderi. Så det var oplagt for mig straks at afprøve min hyldeblomst i Anders’ fremragende gin (& tonic).
Men du kan også bruge den koncentrerede hyldeblomstsaft til mange andre ting. Selvfølgelig bare med vand – eller endnu bedre: dansk vand. Brug ellers hyldeblomstsaften i cremen til sommerens bærtærte, i dressingen til sommerens salat, i kager (sammen med citron) eller hvad du nu får lyst at afprøve.
Pluk hyldeblomsterne tidligt om morgenen (mellem kl. 6 og 7) læg de netop plukkede klaser på et hvidt klæde (lagen) på dit køkkenbord, småkravlet, der er ikke så mange på denne tid af dagen, løber nu ud på lagnet, og du går i gang med at pille blomsterne af, brug evt. en gaffel.
Undlad citronsyre det ødelægger den gode smag, er der meget hvidt under citronskallen kan dette med fordel skæres bort.
OG spar ikke på hyldeblomsterne.
God fornøjelse
Bedste
Hej Britta, tak for plukketip! Jeg river citronskallen for at undgå det hvide lag under. Og citronsyre eller ej, det må da komme an på en prøve. Tak for din kommentar ? kh Bodil