Scan for at gå til opskrift
Hyldeblomstsaft
Forb. tid 45 minutter min
Trækketid 5 days d
Samlet 5 days d 45 minutter min
- 25 hyldeblomstklaser (pænt store eller flere små)
- 1,5 citroner (økologiske)
- 20 g citronsyre
- 1 kg rørsukker
- 7,5 dl kogende vand
- konserveringsmiddel (valgfrit)
Først et dilemma: Skal hyldeblomsterne skylles? Helst ikke, da meget af smagen sidder i det fine støv på blomsterne. Men hvis dine hyldeblomster er fulde af krible-krable, kan det være en god idé alligevel. Læg dem i koldt vand, til det dækker – så kommer der sikkert også en masse småkravl op til overfladen. Dem kan du si fra.
Nip så meget af de grønne stængler, du orker. Læg blomsterne op i en god stor skål eller bøtte, der tåler næsten kogende vand.
Riv skallen af citronerne, og kom den op i skålen til blomsterne. Skræl så det hvide lag af citronerne, og smid det ud. Skær selve citronfrugten i tynde skiver, og kom også dem i skålen.
Tilsæt sukker og citronsyre, kog vandet og hæld det over. Rør godt rundt, indtil sukkeret ikke længere knaser (det kan du gøre hen over et par timer, mens det køler af).
Dæk så skålen med plastfolie eller låg, og sæt den køligt, helst i køleskab, og der skal den stå i 5 dage. En gang imellem rører du en tur rundt i den.
Efter de 5 dage skal saften sies. Jeg har sådan en gammeldags saftsi – du kan også bruge et tyndt viskestykke, du lægger inden i et dørslag eller lignende. Lad det dryppe godt af, og vrid det evt. forsigtigt til sidst. (Når jeg er særligt omhyggelig, skyller jeg de afdryppede blomster i koldt vand og drikker det samme dag).
Nu er dit koncentrat færdigt – skynd dig at tage en smagsprøve!
Opbevar koncentratet i køleskabet – men kun den mængde, du bruger inden for en uges tid. Resten kan du fryse ned. Eller du kan bruge konserveringsmiddel – læs fremgangsmåde og dosering på flasken.