Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Linzer cookies - østrigske julesmåkager

Linzer cookies – på tysk Linzer Plätzchen – er oprindeligt en østrigsk julesmåkage. En lille sandwich af to sprøde vaniljesmåkager, fyldt med marmelade, mos eller hvad man nu lyster – og med et fint drys flormelis.

Jeg synes, de er finest, når man bruger rødt fyld – og jeg elsker kombinationen af sød mandelsmåkage og den intense, syrlige og en anelse bitre tranebærkompot. Så det er mit take på en Linzer cookie.

Tærten, der blev til en julesmåkage

Det der med hvad Linzer cookies ‘oprindeligt’ er – det er en længere historie. For oprindeligt var den lille julesmåkage egentlig en tærte, en Linzertorte. Den bestod af en mandelmørdejsbund med solbærfyld og gitterlåg. Men bagerne i Linz tænkte åbenbart, at der kunne være bedre salg i en lille version – en småkage. Og sådan blev Linzertorte til Linzer Plätchen med det fine udtryk: En bund, fyld og en top, hvor der er udstukket et øje, fyldet kan kigge ud af. Toppen er drysset med flormelis.

I 1850’erne emigrerede Linzer Plätchen til USA, hvor det siden er blevet en ganske populær julesmåkage. Og det er nok derfra, jeg fik ideen med tranebær – for det er amerikanerne, der har lært mig at elske dem. Og ja, det går jo ikke at hedde Plätchen i USA, så nu hedder de Linzer cookies.

Men om de har et navn på dansk – det har jeg ikke kunnet opspore. Linzer småkager? Linzer julesmåkager? Marmeladekager, var der en, der foreslog. Pyt. Nu bager jeg dem bare, og det er virkelig en raffineret småkage til jul.

Forskelligt fyld i Linzer cookies

Du kan fylde dine Linzer cookies med lige det fyld, du bedst kan li’. Amerikanerne bruger fx hindbær eller tyttebær. Jeg kunne tænke mig abrikosmos eller lemon curd. Nogen vil sikkert elske nutella. Og her får du dem med tranebær. Jeg laver kompot af en hel pose tranebær (som i opskriften på honningkagesnitter) og bruger resten af kompotten til julemiddagen.

Hvis du godt kan lide småkager med mandler, så tjek også de fine mandelsmåkager med mønster. Eller mine vaniljekranse.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Linzer cookies - vaniljesmåkager med fyld

Desserter og kager

Rækker til: Ca. 24

Til dejen skal du bruge:

  • 100 g mandler
  • 150 g flormelis
  • 300 g mel
  • fintrevet skal af en øko citron
  • ½ tsk vaniljepulver
  • 225 g smør
  • 1 æg

Til de færdige småkager skal du også bruge:

  • 1-1,5 dl tranebærkompot (eller anden marmelade, mos, lemoncurd eller nutella)
  • flormelis til drys

Husk:

  • Kagerulle
  • Bagepapir
  • Udstiksforme - en stor fx rund og mindre med motiver. Du kan også bruge fx et lille og et større hjerte.

Sådan laver du dejen:

  1. Ryd en hylde i køleskabet, så der er plads til at lægge den udrullede dej på køl.

  2. Kog mandlerne op, køl dem af, og smut dem. Kør så mandlerne til groft mel i en foodprocessor.

  3. Tilsæt mel, flormelis, fintrevet citronskal og vaniljepulver, og kør det sammen. Skær det kolde smør i små terninger, og kør det i melet, til det ligner revet ost. Saml dejen hurtigt med ægget.

  4. Læg dejen i en frysepose, og bank den flad. Læg den i køleskabet en times tid (eller op til 2 dage).

  5. Del dejen i to lige store stykker, og rul dem ud til 5 mm tykkelse mellem 2 stykker bagepapir. Hvis dejen er for blød at arbejde med, er det nu, du kan lægge den i køleskabet i et kvarters tid. Så er det nemmere at stikke bundene ud og få dem hele over på bagepapiret.

  6. Tænd ovnen på 160 grader.

  7. Stik småkagerne ud – den ene halvdel skal være bunde uden hul, i den anden halvdel stikker du midten ud som fx hjerte eller stjerne. Læg dem på bagepapir.

  8. Bag dem i forvarmet ovn til kanterne er let gyldne – 12-15 minutter.

  9. Gentag med resten af dejen. Der bliver ca. 25 bunde og 25 toppe.

Sådan laver du tranebærkomptten:

  1. Kog tranebærkompot, som du kan se i opskriften på honningkagesnitter. Køl den af, og blend den, fx med en stavblender.

Sådan lægger du linzer cookies sammen:

  1. Drys de øverste småkager med flormelis.

  2. Vend de nederste med bunden op, og smør dem med ca. en spsk tranebærsauce pr. stk. Læg dem sammen.

  3. Hvis du bedst kan lide dem sprøde: Læg dem sammen umiddelbart før servering. Hvis du godt kan lide dem lidt blødere: Opbevar dem i kølekab, indtil du vil servere. Bundene uden fyld kan holde sig sprøde i en lufttæt beholder i en uges tid.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Linzer cookies - østrigske julesmåkager

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.