
Linzer cookies – på tysk Linzer Plätzchen – er oprindeligt en østrigsk julesmåkage. En lille sandwich af to sprøde vaniljesmåkager, fyldt med marmelade, mos eller hvad man nu lyster – og med et fint drys flormelis.
Jeg synes, de er finest, når man bruger rødt fyld – og jeg elsker kombinationen af sød mandelsmåkage og den intense, syrlige og en anelse bitre tranebærkompot. Så det er mit take på en Linzer cookie.
Tærten, der blev til en julesmåkage
Det der med hvad Linzer cookies ‘oprindeligt’ er – det er en længere historie. For oprindeligt var den lille julesmåkage egentlig en tærte, en Linzertorte. Den bestod af en mandelmørdejsbund med solbærfyld og gitterlåg. Men bagerne i Linz tænkte åbenbart, at der kunne være bedre salg i en lille version – en småkage. Og sådan blev Linzertorte til Linzer Plätchen med det fine udtryk: En bund, fyld og en top, hvor der er udstukket et øje, fyldet kan kigge ud af. Toppen er drysset med flormelis.
I 1850’erne emigrerede Linzer Plätchen til USA, hvor det siden er blevet en ganske populær julesmåkage. Og det er nok derfra, jeg fik ideen med tranebær – for det er amerikanerne, der har lært mig at elske dem. Og ja, det går jo ikke at hedde Plätchen i USA, så nu hedder de Linzer cookies.
Men om de har et navn på dansk – det har jeg ikke kunnet opspore. Linzer småkager? Linzer julesmåkager? Småkager med marmelade eller marmeladekager, var der en, der foreslog. Pyt. Nu bager jeg dem bare, og det er virkelig en raffineret småkage til jul.

Forskelligt fyld i Linzer cookies
Du kan fylde dine Linzer cookies med lige det fyld, du bedst kan li’. Amerikanerne bruger fx hindbær eller tyttebær. Jeg kunne tænke mig abrikosmos eller lemon curd. Nogen vil sikkert elske nutella. Og her får du dem med tranebær. Jeg laver kompot af en hel pose tranebær (som i opskriften på honningkagesnitter) og bruger resten af kompotten til julemiddagen.
Hvis du godt kan lide småkager med mandler, så tjek også de fine mandelsmåkager med mønster. Eller mine vaniljekranse.