Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Annonce for Valsemøllen

Gulerodsboller med surdej er en af mine absolutte favoritopskrifter, som jeg vender tilbage til igen og igen. Sjovt nok har jeg bagt dem i årevis uden at få opskriften skrevet ned til bloggen. Men nu er den her – endelig: Surdejsboller med gulerødder – super lækre boller, som vi både bruger til morgenmad, madbrød og madpakke.

Bløde boller, sprød skorpe?

Hvis du har læst med på bloggen før, har du måske opdaget, at jeg er stor fan af at rive grønsager (eller fx æbler) i mine boller. Det giver en vidunderlig blød krumme og holder brødet fugtigt længe. Og heldigvis betyder blød krumme ikke, at det er helt umuligt også at få sprød skorpe.

Gulerodsbollerne her er knasende sprøde, lige når de kommer ud af ovnen. Haps en med det samme! Men over tid vil fugten fra bollens indre uvægerligt trænge ud i skorpen og gøre den blød. Men pyt – et par minutter på brødristeren, så knaser skorpen igen.

Hvor varm skal ovnen være?

Jeg skriver i opskriften, at du skal skrue op på max varme. Men det er forskelligt, hvor varm en ovn kan blive (og den har ikke altid den temperatur, den siger). Jeg bager ved 270 grader hjemme og 300 grader i min nye sommerhusovn. Går din ovn kun til 250 grader, er det også fint – så skal bollerne måske lige bage en smule længere for at blive ordentligt gyldne og sprøde (en god afbagning, som de kloge siger).

Det er vigtigt, at ovnen er gennemvarm, og at du bager bollerne på en plade (ikke på en rist). Gærdej elsker varmechokket, og det fungerer bedst med direkte kontakt til en varm plade. Bagesten og bagestål gør det bare endnu sjovere – så brug det endelig, hvis du har.

Gulerodsboller med surdej – lette på den sunde måde

Gulerodsboller kan jeg ikke få for mange af, og denne opskrift er nummer tre i samlingen. Faktisk går jeg også og pusler med en fjerde, men altså: Nu en lækker blød gulerodsbolle, bagt med surdej.

For at få en let surdejsbolle, skal 75 % af melet være fint hvedemel, og her burger jeg Valsemøllens økologiske manitoba. Men helt hvide boller bager jeg sjældent, så de får også noget smag og fuldkorn fra Valsemøllens ølandshvedemel. Det giver nogle smagfulde surdejsboller med gulerødder. Sådan nogen, der er lette på den sunde måde.

Ingen surdej?

Hvis du ikke bager med surdej, kan du snuppe en af de andre opskrifter på gulerodsboller. Der er en, der giver lette luftige boller – og en, der giver gode solide grovboller.

Sundt pålæg til madpakken og bollen

For det meste bager jeg gulerodsbollerne til morgenmad, og selvom der næsten ikke er grænser for, hvor mange boller vi to på matriklen kan sætte til livs, så bliver der alligevel et par stykker til overs til dagen efter. Good for me. Så er der til madpakken.

Hvad skal der så i bollen, når den skal smage og mætte i madpakken? Her får du et par af mine (især grønne) favoritter:

Og så er det jo altid godt med noget grønt ved siden af – et stykke håndfrugt, skrællede gulerødder, buketter af frisk blomkål og den slags.

Gulerodsboller med surdej - grovboller med gulerødder

Brød og boller

Rækker til: 10 stk.

Forberedelse: 1 døgn ca.

Tilberedning: 12-15 minutter

Du skal bruge:

  • 375 g vand (3,75 dl)
  • 100 g Valsemøllen Ølandshvedemel
  • 350 g Valsemøllen Økologisk Manitoba
  • 1 tsk kardemomme
  • 50 g aktiv surdej
  • 5 g gær + 1 tsk vand
  • 1 dl solsikkekerner
  • 100 g revne gulerødder (ca. 2 gulerødder)
  • 10 g salt
  • Ekstra sesam

Sådan gør du:

  1. Opfrisk din surdej, og vent, til den er næsten klar.

  2. Bland vandet med manitoba og ølandshvede, og lad det trække en times tid (autolyse). Bland så dejen med alle ingredienser – enten på maskine eller i hånden:

  3. I maskine: Ælt dejen, til den slipper skålens kanter (10-15 minutter).

  4. I hånden: Brug stræk-og-fold-metoden, som jeg beskriver i opskriften på surdejsboller.

  5. Smør en skål eller bøtte med olie, og skrab dejen herover. Lad den starte hævningen på køkkenbordet en times tid, og sæt den så i køleskabet i 7-18 timer.

  6. En times tid, før du vil bage: Tag dejen ud på køkkenbordet, så den kan vågne. Tænd ovnen på max varme i god tid, så den kan nå at blive helt gennemvarm (og brug gerne bagesten eller bagestål). Sæt to plader i ovnen.

  7. Læg et stykke bagepapir klar, drys bordet med sesamfrø, og skrab dejen forsigtigt ud på dem. Se her, hvordan du gør det – og skærer dejen ud til boller.

  8. Træk bollerne ind på en varm plade i ovnen, og hæld en dl vand på den anden plade (så har du en dampovn). Bag bollerne i 12-15 minutter, til de er gyldne og sprøde.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Gulerodsboller med surdej - koldhævede gulerodsboller

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.