Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Gulerodsboller med surdej - koldhævede gulerodsboller

Gulerodsboller med surdej er en af mine absolutte favoritopskrifter, som jeg vender tilbage til igen og igen. Sjovt nok har jeg bagt dem i årevis uden at få opskriften skrevet ned til bloggen. Men nu er den her – endelig: Surdejsboller med gulerødder – super lækre boller, som vi både bruger til morgenmad, madbrød og madpakke.

Du kan bage gulerodsbollerne på to måder:

 • Med surdej og lidt gær – se den øverste ingrediensliste
 • Udelukkende med surdej – se den nederste ingrediensliste

Hvis du ikke er så dus med surdejsboller, så tjek min grundopskrift på surdejsboller her.

Eller bag gulerodsboller uden surdej, men med en nem fordej.

Bløde boller, sprød skorpe?

Hvis du har læst med på bloggen før, har du måske opdaget, at jeg er stor fan af at rive grønsager (eller fx æbler) i mine boller. Det giver en vidunderlig blød krumme og holder brødet fugtigt længe. Og heldigvis betyder blød krumme ikke, at det er helt umuligt også at få sprød skorpe.

Gulerodsbollerne her er knasende sprøde, lige når de kommer ud af ovnen. Haps en med det samme! Men over tid vil fugten fra bollens indre uvægerligt trænge ud i skorpen og gøre den blød. Men pyt – et par minutter på brødristeren, så knaser skorpen igen.

Gulerodsboller med surdej - koldhævede gulerodsboller

Hvor varm skal ovnen være?

Jeg skriver i opskriften, at du skal skrue op på max varme. Men det er forskelligt, hvor varm en ovn kan blive (og den har ikke altid den temperatur, den siger). Jeg bager ved 270 grader hjemme og 300 grader i min nye sommerhusovn. Går din ovn kun til 250 grader, er det også fint – så skal bollerne måske lige bage en smule længere for at blive ordentligt gyldne og sprøde (en god afbagning, som de kloge siger).

Det er vigtigt, at ovnen er gennemvarm, og at du bager bollerne på en plade (ikke på en rist). Gærdej elsker varmechokket, og det fungerer bedst med direkte kontakt til en varm plade. Bagesten og bagestål gør det bare endnu sjovere – så brug det endelig, hvis du har.

Gulerodsboller med surdej – lette på den sunde måde

Gulerodsboller kan jeg ikke få for mange af, og denne opskrift er nummer tre i samlingen. Faktisk går jeg også og pusler med en fjerde, men altså: Nu en lækker blød gulerodsbolle, bagt med surdej.

For at få en let surdejsbolle, skal 75 % af melet være fint hvedemel med højt proteinindhold (mindst 11 %). Her bruger jeg økologisk manitoba. Men helt hvide boller bager jeg sjældent, så de får også noget smag og fuldkorn fra det lidt grovere ølandshvedemel. Det giver nogle smagfulde surdejsboller med gulerødder. Sådan nogen, der er lette på den sunde måde.

Ingen surdej?

Hvis du ikke bager med surdej, kan du snuppe en af de andre opskrifter på gulerodsboller. Der er en, der giver lette luftige boller – og en, der giver gode solide grovboller.

Sundt pålæg til madpakken og bollen

For det meste bager jeg gulerodsbollerne til morgenmad, og selvom der næsten ikke er grænser for, hvor mange boller vi to på matriklen kan sætte til livs, så bliver der alligevel et par stykker til overs til dagen efter. Good for me. Så er der til madpakken.

Hvad skal der så i bollen, når den skal smage og mætte i madpakken? Her får du et par af mine (især grønne) favoritter:

Og så er det jo altid godt med noget grønt ved siden af – et stykke håndfrugt, skrællede gulerødder, buketter af frisk blomkål og den slags.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Gulerodsboller med surdej

Brød og boller

Rækker til: 10 stk.

Forberedelse: 1 døgn ca.

Tilberedning: 12-15 minutter

Til gulerodsboller med surdej og lidt gær skal du bruge:

 • 375 g vand (3,75 dl)

 • 100 g ølandshvedemel (jeg bruger Meyers, der er sigtet, dvs. ikke så groft)

 • 325-350 g manitoba eller tilsvarende mel med mindst 11 % protein

 • 1 tsk kardemomme

 • 50 g aktiv surdej

 • 5 g gær + 1 tsk vand

 • 1 dl solsikkekerner

 • 100 g revne gulerødder (1-2 gulerødder)

 • 10 g salt

 • Sesam til drys

Til gulerodsboller udelukkende bagt med surdej skal du bruge:

 • 125 g aktiv surdej

 • 350 g vand (3,5 dl)

 • 100 g ølandshvedemel (jeg bruger Meyers, der ikke er så groft)

 • 350 g manitoba eller tilsvarende mel med mindst 11 % protein

 • 1 tsk kardemomme

 • 1 dl solsikkekerner

 • 100 g revne gulerødder (1-2 gulerødder)

 • 10 g salt

 • Sesam til drys

Sådan gør du:

 1. Opfrisk din surdej, og vent, til den er næsten klar.

 2. Bland vandet med 325 g manitoba og ølandshvede, og lad det trække en times tid (autolyse). Bland så dejen med alle ingredienser – enten på maskine eller i hånden.

 3. I maskine: Ælt dejen, til den slipper skålens kanter (10-15 minutter).

 4. I hånden: Brug stræk-og-fold-metoden, som du kan se her. Hvis dejen virker for våd, gi’ den de sidste 25 g manitoba undervejs.

 5. Smør en skål eller bøtte med olie, og skrab dejen herover. Lad den starte hævningen på køkkenbordet en times tid, og sæt den så i køleskabet i 7-18 timer.

 6. En times tid, før du vil bage: Tag dejen ud på køkkenbordet, så den kan vågne. Tænd ovnen på max varme i god tid, så den kan nå at blive helt gennemvarm (og brug gerne bagesten eller bagestål). Sæt en ekstra plade i ovnen.

 7. Læg et stykke bagepapir klar, drys bordet med sesamfrø, og skrab dejen forsigtigt ud på dem. Hak dejen ud til boller.

  Se her, hvordan du gør det.

 8. Træk bollerne ind på en varm plade i ovnen, og hæld en dl vand på den anden plade (så har du en dampovn). Bag bollerne i ca. 13 minutter, til de er gyldne og sprøde.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Gulerodsboller med surdej - koldhævede gulerodsboller

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Gulerodsboller med surdej – koldhævede gulerodsboller

 1. Jeg tæller kalorier og håber at du har en ide om hvor mange kalorier der er i en af dine boller

  1. Hej Tina, beklager – jeg tæller ikke kalorier. Men måske der findes en app, der kan hjælpe?
   Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.