Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Gulerodsboller med surdej - koldhævede gulerodsboller

Gulerodsboller med surdej

Antal 10 stk.
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 13 minutter
Hævetid 10 timer
Samlet 10 timer 33 minutter

Ingredienser

Til gulerodsboller med surdej og lidt gær skal du bruge:
  • 375 g vand
  • 100 g ølandshvedemel (jeg bruger sigtet, dvs. ikke så groft)
  • 325 g hvedemel med mindst 11 % protein (evt. lidt mere)
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 50 g aktiv surdej
  • 5 g gær
  • 1 dl solsikkekerner
  • 100 g gulerødder (1-2 gulerødder)
  • 10 g salt
  • lidt olie til en condibøtte eller skål
  • sesam til drys
Til gulerodsboller udelukkende bagt med surdej skal du bruge:
  • 125 g aktiv surdej
  • 350 g vand
  • 100 g ølandshvedemel (jeg bruger sigtet, dvs. ikke så groft)
  • 350 g hvedemel med mindst 11 % protein (evt. lidt mere)
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 dl solsikkekerner
  • 100 g gulerødder (1-2 gulerødder)
  • 10 g salt
  • lidt olie til en condibøtte eller skål
  • sesam til drys

Dine egne noter

Tilberedning

  • Opfrisk din surdej, og vent, til den er næsten klar.
  • Bland vandet med 325 g hvedemel og ølandshvede, og lad det trække en times tid (autolyse).
  • Riv gulerødderne groft. Bland så dejen med alle ingredienser – enten på maskine eller i hånden.
  • I maskine: Ælt dejen, til den slipper skålens kanter (10-15 minutter).
  • I hånden: Brug stræk-og-fold-metoden, som du kan se her. Hvis dejen virker for våd, gi’ den de sidste 25 g hvedemel undervejs.
  • Smør en skål eller bøtte med olie, og skrab dejen herover. Lad den starte hævningen på køkkenbordet en times tid, og sæt den så i køleskabet i 8-18 timer.
  • En times tid, før du vil bage: Tag dejen ud på køkkenbordet, så den kan vågne. Tænd ovnen på max varme i god tid, så den kan nå at blive helt gennemvarm (og brug gerne bagestål). Sæt en ekstra plade nederst i ovnen.
  • Læg et stykke bagepapir klar, drys bordet med sesamfrø, og skrab dejen forsigtigt ud på dem. Hak dejen ud til boller.
  • Træk bollerne ind på en varm plade i ovnen, og hæld en dl vand på den anden plade (så har du en dampovn). Bag bollerne i ca. 13 minutter, til de er gyldne og sprøde.