Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Vegetarisk moussaká er en super smagfuld variant af den klassiske græske moussaka. Her med auberginer, intens tomatsauce og græske madbrød.
Moussaká er en ægte græsk crowd-pleaser, og hvad gør vegetaren så? Udskifter hakket kød en god, intens tomatsauce med svampe. Og så er der selvfølgelig masser af aubergine, der vel nærmest er signaturen for en original moussaká.
Jeg ved godt, de fleste elsker bechamelsauce, men sorry – det bliver ikke hos mig. Punkt et gider jeg ikke lave den, punkt to er jeg bare ikke rigtig fan. Så jeg har nappet en meget simplere og virkelig velsmagende ostesauce på toppen i stedet. Og ret græsk – hovedingrediensen er i hvert fald græsk yoghurt. Inspireret af en græsk opskrift bruger jeg parmesan i ostesaucen (som erstatning for den græske kefalotyri, som også er en hård ost. Godt nok med en anden smag, synes jeg. Men pyt, parmesan er til at få fat i, og du kan også bruge cheddar eller andre typer hård ost, hvis du foretrækker det).
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Alt madbrød er godt til vegetarisk moussaká, men jeg valgte at lege lidt og lave en græsk version af fuldkorns fladbrød. Det græske består i, at jeg har æltet lidt fetaost ind i dejen . Og hakkede sorte oliven. Jeg laver dem tykkere og vender dem i olivenolie, før jeg steger dem. Nøj, det er godt!
Brug dine yndlingsoliven – mine er de her tyrkiske og soltørrede fra Kuru Sele.
Lav dejen som det første – så passer det med at stege madbrødene før spisetid. Det kan du nemt klare, mens moussakáen er i ovnen.
Forresten, jeg bruger stenformalet mel med ca. 20 % fuldkorn. Jeg kan godt lide, at de får noget fuldkorn, og du kan også bruge en mix af almindeligt hvedemel og fuldkorns- eller grahamsmel.
Min far var helt tosset med Grækenland, så efter han gik på pension, ville han læse græsk. Som 75-årig tog han sig en bachelor i græsk, og derfor fik vi andre også rettet vores pinlige turistgræsk ind imellem. Fx hedder det ikke mous’saka med tryk på anden stavelse, men moussaká med tryk på den sidste.
Jeg tror, der findes lige så mange opskrifter på græsk moussaká, som der findes opskrifter på dansk millionbøf, så der er nok ikke så meget, der reelt er rigtigt og forkert. Og første gang, jeg mødte en vegetarisk moussaká i Grækenland, var i Anidri på Kreta for ganske nylig, så det er nok ikke den mest almindelige variant. Men hva’ pokker …
Hvis du vil prøve andre græske vegetarretter end vegetarisk moussaká, så tjek den græske boureki – en squashpie med kartofler og ost. Dét er en ægte original græsk vegetarret, altid uden kød. Den aflurede min mor under en af mine forældres mange ture til Kreta – og jeg har strikket en opskrift sammen efter min egen fortolkning.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)