Vegetarisk chili med grønsager og græskar

En skøn vegetarisk chili med masser af smag og fylde. Med græskar, der mætter, og med en hel krydderihylde, der holder fiesta på tungen.

For mig er efteråret tid til en vegetarisk chili med både græskar og grønsager. En fyldig gryderet, der mætter, så du behøver ikke at koge ris eller servere brød til. Jeg foretrækker bare en enkel frisk spidskålssalat eller endnu simplere: Avocado, koriander og lime. Men hey, bloggen har også en mexicansk kålsalat med mango, og den kan nok vil imponere, hvis det er der, du vil hen.

Hvad har vegetarisk chili med vejret at gøre? Alt!

Den vegetariske chili kom til verden i 2018, efter den luneste løvfaldssommer i mands minde (som jeg ikke engang vidste, det hed) – og pludselig blev det efterår (som vist ikke kræver nogen nærmere introduktion). Men efteråret har også sine fordele. Og en af dem er chili!

Vegetarisk chili med grønsager og græskar

Vegetarisk chili med grønsager

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet 45 minutter
Giv de første stjerner!
I en vegetarisk chili er krydderierne den store stjerne. Dem er der mange af, og dine smagsløg vil elske dig for det.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 300 g græskar (butternut squash eller hokkaido)
  • 2 spsk olivenolie (delt i to halvdele)
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 gulerod
  • 1 stængel bladselleri

Så krydderierne …

  • ½ rød chili (test og juster!)
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk stødt. koriander
  • 1 tsk stødt paprika
  • ½ tsk kanel
  • 1 stjerneanis
  • 1 laurbærblade
  • 1 tsk oregano

Og til sidst:

  • 1 dåse flåede, hakkede tomater
  • 4 spsk tomatpure
  • 2,5 dl vand
  • 1 dåse kidneybønner
  • 1 spsk soya
  • 1 rød peber
  • 15 gram mørk chokolade
  • 1,5 dl frosne majs (optøede)
  • 1,5 tsk brun farin
  • 1 spsk limesaft
  • salt og friskkværnet peber

Tilbehør – for eksempel:

  • avocado eller guacamole
  • en frisk salat
  • lime
  • frisk koriander
  • tortillachips

Sådan gør du: 

  • Skær græskarret over, fjern kernerne, skræl det (gælder ikke hokkaido), og skær det i tern. Vend ternene i olivenolie, salt og peber, fordel dem på bagepapir, og sæt dem i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 30 minutter. Imens:
  • Pil løg og hvidløg, og skræl gulerod. Hak løg i grove tern, pres hvidløget og skær gulerod i skiver eller halve skiver. Snit bladselleri i tynde skiver. Hæld lidt olie i en stor gryde, sæt den på mellemvarme, og vend grønsagerne rundt her, til løgene er blanke (ikke brune).
  • Flæk chilien, fjern kernerne, og snit i små tern. Tjek, hvor stærk chilien er, og tilsæt den mængde, der passer dig. Tilsæt også de øvrige krydderier, og vend rundt.
  • Tilsæt tomat, vand, bønner og soya.
  • Varm det op, mens du snitter peberfrugt i tern og hakker chokoladen groft. Tilsæt nu de sidste ingredienser – husk græskartern. Varm det hele godt i gennem.
  • Smag til med lime, salt, peber og evt. chili.
  • Server med det tilbehør, du foretrækker.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Græskar – skal det i ovnen først?

I opskriften kan du se, at jeg bager græskarternene i ovnen først. Jeg synes, det koncentrerer smagen lidt, når væden damper af, og det giver en bedre konsistens. Men du kan også skyde genvej og koge græskarternene i gryden.

Græskar og chili giver en lidt sjov kombi af stærkt og sødligt. Jeg er ofte skeptisk, når man blander sødt og salt, men her er det lidt underspillet, og det fungerer fremragende for mig.

Hvis du har søde kartofler i skuffen, kan du også bruge dem i stedet for græskar.

Vegetarisk chili med græskar og grønsager

Vegetarisk chili fuld af smag!

Jeg indrømmer – krydderilisten er lang som et ondt år, men hvis krydderierne står i skabet, tager det ikke mange sekunder at få dem allesammen hældt ned i gryden. Det er kun chilien, der skal hakkes.

Og for øvrigt, husk nu at smage på din chili, for der er kæmpe forskel på, hvor stærke de fætre er. Endda i samme pakke, har jeg erfaret. Jeg plejer at snitte den over og bare smage forsigtigt på fingrene. Nogle gange er det som rød peber (der skal mange til) – andre gange brænder det, så øjnene løber i vand.

Flere grønsager i din chili?

Du kan sagtens tilføje flere grønsager – bare fyld op med fx squash, gulerødder, rød og grøn peberfrugt eller hvad du har i køleskabet. Chilien kan bære en del.

Tilbehør til en mexicansk fiesta?

Hvis du vil bruge chilien som anledning til en større mexicansk fiesta, kan du supplere med fx

Mangosalsa med ananas og koriander
Mangosalsa er selvskrevet tilbehør i det mexicanske køkken. Fantastisk fx til fisk eller fisketacos.
Gå til opskrift
Mangosalsa med ananas og koriander
Guacamole – dippen til mexicansk mad
Guacamolen er er, som jeg har fået den i det sydlige USA – tex mex. Og i Mexico. En dip, der altid er for lidt af …
Gå til opskrift
Guacamole - avocadodippen til mexicansk mad

Bliver der en rest?

Så er chilien også genialt fyld til fx græskarvafler eller spinatpandekager 🙂

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: