Følg med her:
Vegetar-tacos med quinoafyld
Vegetar-tacos – hurtig comfort food
Det er en af mine døtre, der har introduceret tacos hos os, og hun er vegetar. Så vi laver næsten næsten altid vegetariske tacos, og denne gang blev det en hurtig quinoagryde, der fik hovedrollen. Du kan lave fyldet på under en halv time – sådan:
- Kog quinoa for sig ca. 13 minutter
- Hak og løg hvidløg – og lad dem simre i olie, til løgene er klare
- Snit gulerod, rød peber og bladselleri i tern og skiver
- Vend grønsagerne med i gryden, til de er næsten møre
- Tilsæt tomatpassata og tomatpure, varm igennem
- Rør sorte bønner, majs og revet ost i, og smag til med chili.
Du kan lave fyldet som en one-pot-quinoagryde, men det går faktisk hurtigere at koge quinoa for sig og blande den i til sidst. Quinoa tager længere tid om at blive mør, når den koger i tomatsovs, end når den koger i vand. Og timingen passer fint med, at du sætter quinoaen over først – så er den klar, når du har tilberedt resten.
Hvorfor tager det længere tid at koge i tomatsovsen? Det har jeg funderet over, men heldigvis var der en opmærksom læser, der havde et godt bud: Tomat har efter alt at dømme et lavere kogepunkt end vand, dvs. kogende tomatsovs bliver ikke helt så varm som kogende vand – og derfor tager det længere tid at koge i tomatsovsen.
Hvis du vil lave den som en one-pot, så tilsæt quinoa og vand sammen med tomatpassata og tomatpuré. Vent med majs og ost, til quinoaen er mør. Og lad det simre ved ganske svag varme en halv times tid. Hold øje og rør evt. lidt rundt, så det ikke brænder på.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 2 dl quinoa (gerne i blandede farver)
- 3 dl vand
- 2 spsk olie
- 1 løg (ca. 100 g)
- 3 fed hvidløg
- 1 stor gulerod (ca. 125 g)
- 1 peberfrugt
- 2 stængler bladselleri (ca. 100 g)
- 3 spsk mexicansk tacokrydderi (eller en pose af klassikeren Santa Maria Spice Mix for Taco Original)
- 5 dl tomatpassata
- ½ dl tomatpure (evt. – se instruktion)
- 1 dåse sorte bønner (drænet)
- 1 majskolbe (eller 1 lille dåse majs – drænet)
- 100 g cheddar
- chiliflager efter smag
- evt. salt
Og selvfølgelig:
- tortillas (hjemmelavede eller købte)
Sådan gør du:
- Kog quinoa i usaltet vand i ca. 13 minutter. Imens:
- Hak løg og hvidløg, og steg i olien ved svag varme, til de er blanke.
- Gør grønsagerne klar til brug. Hak guleroden i små tern, peberfrugten i lidt større og bladselleri i små tynde skiver. Tilsæt i gryden. Vend rundt ved lidt højere varme i 5-8 minutter. Tilsæt taco-krydderiet.
- Tilsæt tomatpassata (og tomatpure, hvis din passata virker lidt tynd i det), kogt quinoa, sorte bønner og majs – se tip om friske majs nedenfor. Varm igennem. Riv cheddarosten, og vend den i. Smag til med chiliflager og salt (afhænger af, hvor salt dit taco-krydderi er).
- Server med lune tortillas og det tilbehør, du synes.
Muttis tips
Hvis du vil lave dine egne tortillas til tacos, er opskriften her:
Nemt vegetarisk fyld til tacos
Mine vegetar-tacos startede egentlig som en mexicansk quinoagryde. Jeg elsker mexicansk, og jeg kan altid bruge en variation mere over temaet mexi og gryde. Og du kan sagtens spise fyldet alene som en hurtig, mættende aftensmad, der er fuld af umami.
Men så gav jeg mig til at lave tacos og tænkte, at gryden også var det perfekte fyld …
Sådan tilbereder du friske majs på 4 minutter
Hvis du vil bruge friske majs, anbefaler jeg, at du tilbereder majskolben i mikroovnen.
- Giv den 4 minutter – med alle bladene på
- Tag fat i toppen med et viskestykke, og læg kolben på et skærebræt
- Skær så bunden af, lige højt nok til, at du får skåret alle bladene over i bunden
- Ryst og vrid så kolben ud, mens du holder fast i toppen. Voilá, et styk kogt majskolbe uden tråde
- Skær majskernerne af med en skarp kniv, når kolben er kølet lidt af.
Hvad vil du servere til dine tacos?
Hvis det skal være rigtig hyggemad, synes jeg, der skal lidt dip, chips og tilbehør til. Her får du nogle forslag – både helt enkle og nogle opskrifter:
- Avocado
- Ekstra friske majs, når de er i sæson
- Limebåde
- Frisk koriander
- Creme fraiche eller græsk yoghurt
- Tortilla chips
Et par ord om ingredienserne
En gulerod er en gulerod, men flere af de øvrige ingredienser i quinoagryden kan komme i ret forskellige versioner. Derfor lige et par ord om det:
- Quinoa. Jeg anbefaler blandede farver. I hvert fald bliver retten sjovest og med mest bid, hvis du ikke KUN bruger hvid quinoa.
- Tomatpassata. For det meste bruger jeg tomatpassata i flaske fra Urtekram, men i en snæver vending blev det passata i brik fra Netto, og det var bare en anden oplevelse. Mere tynd, mindede om en dåse hakkede tomater. Hvis din passata er sådan, så tilsæt tomatpure også. Ellers er det ikke nødvendigt.
- Taco-krydderi. Jeg endte med at bruge en hel pose Santa Maria Spice Mix for Taco Original. Det var lige godt 3 spsk (28 g), og det gav en god spicy quinoagryde. Den skulle hverken have salt eller ekstra chili. Men smag til undervejs. Det kan være din krydderiblanding (eller dine smagsløg) er anderledes.
Det ser lækkert ud og ryger fluks på listen over nye opskrifter, vi skal prøve. Tomat har nok et lavere kogepunkt end vand – derfor tager det længere tid at koge quinoaen.
Hej Kirsten – tak for tip om quinoa i tomatsovs. Det giver da fuldt ud mening! Elsker, når der er en forklaring. Og god fornøjelse med de bløde tacos 🙂 Kh Bodil
Det er faktisk syren i tomaten, som forlænger kogetiden.
Opskriften ser lækker ud!
Tak Johanne! Det har vi godt nok undret os over – tak for opklaring!
Hvad kunne man bruge, hvis man ikke er fan af bladselleri?
Hej Maria, du kan bare udelade det – eller bruge fx squash 🙂 god fornøjelse 😊 Kh Bodil