Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Frisk tomatsalat med burrata og pestodressing – perfekt som salat til grill eller sommerfrokost. Fyldt med smag og klar på 15 minutter.
Da jeg fik en hel kasse kulørte små tomater ind ad døren, fik jeg en ubændig lyst til alt med tomater. Og heldigvis var det nemmeste i verden at trylle dem om til en tomatsalat med burrata. (Faktisk ville det være mere svært at lade være).
For der er noget næsten magisk over tomater, når de er i sæson. De dufter af sol og smager af mere – og de små, farverige af slagsen kommer jo nærmest med en lille eksplosion af lykke. Min erstatning for den blomstrende have, jeg desværre ikke har.
Tomaterne har jeg heldigvis, og i denne tomatsalat får de virkelig lov at spille hovedrollen. Det er en italiensk inspireret tomatsalat med burrata og pestodressing. Klar på bare et kvarter og lige velegnet som tilbehør, fx til grillmad, og som en frokost i sig selv.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Tomatsalaten her er nærmest en lille hyldest til sommeren. Til de uformelle måltider på altanen, i haven, i sommerhuset, ved stranden. Til de dage, hvor jeg ikke orker stå i køkkenet i timevis, men stadig vil have noget, der smager helt vidunderligt. Tomater, burrata og en enkel pestodressing – mere skal der faktisk ikke til.
Og så er det en salat, der kan lidt af det hele: Den er smuk nok til gæstemad og hurtig nok til hverdagsmad. Den smager fantastisk som tilbehør til grillmaden og er skøn som frokost i sig selv. Især med et stykke godt brød til.
Hvis du kan finde økologiske tomater, så har det min varmeste anbefaling. Jeg havde fået fingre de små i blandede farver – røde, orange, gule og mørke – det giver både smag og spil på tallerkenen. Du kan selvfølgelig også bruge større tomater, og de behøver ikke være den samme farvefest for at smage godt.
Og det vigtige er netop smagen. Tomater er nemlig en af de grøntsager (eller frugter, men lad os ikke gå den vej i dag), hvor der virkelig er en verden til forskel på smagen, afhængigt af om de er i sæson eller ej. Om sommeren smager de solmodne, søde og syrlige på den helt rigtige måde. Hvis de står fremme på bordet i en skål, bliver de spist bare som slik …
Tomatsalat med burrata er en ret genial kombination af syrligt og fløde-lækkert, hvis du spørger mig. Burrata er lidt som en slags luksusmozzarella. Udenpå ligner den måske en almindelig kugle mozzarella, men når du skærer hul på den, vælter den blødeste, cremede indmad ud. Den fede, milde smag passer perfekt til de syrlige tomater og den intense pesto.
Jeg lægger burrataen direkte ovenpå salaten, så man først skærer hul på den, når den bliver serveret. Så kan du (eller gæsterne) selv dosere, hvor meget burrata der skal med på tallerknen.
Pesto og tomat er jo et makkerpar, vi kender. Her rører jeg pestoen op med hvid balsamico og olivenolie, så den bliver til en flydende dressing, der kan dryppes over det hele. Den binder salaten sammen og giver både dybde og syre. Jeg bruger gerne hjemmelavet pesto – men en god købt version kan sagtens bruges, især hvis tiden er knap.
Du kan justere dressingen, så den passer til dit humør: Mere balsamico for ekstra syre, en smule honning hvis du vil have den blødere – og måske lidt chili, hvis det skal være frækt.
Selvom jeg elsker salaten, præcis som den er, er den også en oplagt legeplads. Her er nogle af mine yndlingsvariationer:
Du kan også hoppe helt over i det græske og gå fra tomatsalat med burrata til tomatsalat med feta:
Ja, det er en lille bonus – hvis du kan få fat i friske ærter, så er de skønne i salaten. De giver et sødt modspil til tomaterne og et lille knas. Men uden for sæson kan du sagtens udelade dem.
Sommermad må gerne være nem mad, men stadig smage af noget. Og her er alverdens dips bare et godt trick – hvis du ikke lige er i humør til at stå og koge saucer.
Det er nok en af grundene til, at jeg altid har pesto i køleskabet om sommeren. Jeg laver min selv – men du kan også bruge en god købt pesto.
Vil du gerne ha’ andre gode ideer til dips og dressinger – så tjek her:
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)