Følg med her:
Tærte med asparges og vesterhavsost
En tærte med asparges – uden tærteform
Min aspargestærte har været i skole hos mine galetter – og der har den lært, at tærtebunden bliver bedst (og ikke våd og sjasket), hvis den bliver bagt på metal. Ikke i en tærteform af keramik eller porcelæn. Pæne er de, men velegnede til tærter er de faktisk ikke. Tærten har det med at blive blød i bunden.
Og når man er lidt doven, hvilket jo kan ske for de fleste – så er det nemmeste at lave aspargestærten som en galette: Bage den direkte på bagepladen (bagepapir, bevares) og bare folde kanten lidt ind. Bingo – lækker tærtebund og ingen tærteform at vaske op bagefter.
Forklaringen på, at tærten bliver bedst bagt på pladen eller i en metaltærteform er den enkle, at metal leder varmen bedre end porcelæn og keramik. Så tærten får nærmest skorpe i stedet for at stå og koge i væden fra fyldet.
Aspargestærten er med fyld af hytteost, vesterhavsost og pesto (gerne ramsløgpesto i sæsonen) – og den har også fået lidt spinat i bunden. Du behøver ingen tærteform, for du kan lave den direkte på bagepapiret på din bageplade – som en galette.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dejen skal du bruge:
- 175 g mel (gerne op til 50 % fuldkorn)
- ¼ tsk salt
- 100 g smør
- 65 g skyr (eller andet syrnet mælkeprodukt)
Til fyldet skal du bruge:
- 300 g asparges (trimmet vægt)
- 50 g frisk spinat
- 250 g hytteost
- 2 æg
- ¼ tsk salt
- 2 spsk pesto eller ramsløgpesto
- 100 g vesterhavsost (delt i to halvdele)
- friskkværnet peber
- 15 g pinjekerner
Sådan gør du:
- Start med dejen: Hak smørret ud i mel og salt, og smuldr det. Saml dejen hurtigt med skyren. Rul dejen ret tyndt ud til en firkant, der passer med bagepapiret til en bageplade. Læg den på et stykke bagepapir.
- Skyl spinaten, og dup den tør. Knæk det træede af dine asparges, skyl dem, og dup dem tørre. Bland hytteost, æg, 50 g revet ost, pesto, salt og peber.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Bred spinaten ud på dejen – hold afstand til kanten, så den kan foldes ind. Bred æggeblandingen ud over den, og læg asparges ovenpå. Fold kanten ind. Drys med de sidste 50 g revet ost, og top med pinjekernerne.
- Bag tærten i ca. 35 minutter, til den er let gylden og gennembagt. Server varm eller lun med en god salat.
Når asparges er i sæson …
Hvis du elsker asparges, kan du også smutte forbi et par andre retter med asparges. Prøv for eksempel:
Hej
Kan man lave galletterne dagen før og lune dem i ovnen?
Vh. Camilla
Hej Camilla, det kan du sagtens. Bare vær opmærksom på, at du ikke bager dem for hårdt og luner for længe – så de tørrer ud (de kan ikke tåle helt så meget som en tærte, der jo er lidt tykkere).
God fornøjelse!
Kh Bodil
Hej
Forbager du ikke bunden, inden du putter fyld på?
Mange hilsner
Henriette
Hej Henriette, nej, jeg forbager den ikke – det er ikke nødvendigt (og også nærmest umuligt), når jeg bager den som galette 🙂 kh Bodil