En ramsløgpesto er et hit i forårets køkken. Du kan bruge den i alle de retter, hvor du ellers ville vælge en italiensk pesto – og for eksempel vil jeg anbefale den i en morgenomelet, en sandwich eller en aspargestærte.
Min ramsløgpesto indeholder kun råvarer fra vores breddegrader, dog lige undtaget citron. Hvis du vil gå all in, kan du erstatte den med æblecidereddike.
Hvad skal der i en ramsløgpesto?
Du kan finde hundredevis af opskrifter på ramsløgpesto, og nu har jeg også lavet min egen variant. Jeg har taget udgangspunkt i min italienske basilikumspesto, erstattet med danske, lokale råvarer og justeret mængderne. Og faktisk får du så en pesto, der noget billigere end den italienske. Og den smager brandgodt af nordisk forår.
Her får du en liste over ingredienserne, og jeg har tilføjet, hvad du kan erstatte med, hvis du ikke lige har netop disse ingredienser på dit køkkenlager:
- Friske, skyllede ramsløg. Ja, hvis du vil lave ramsløgpesto, skal du selvfølgelig ikke erstatte dem med andre ting.
- Vesterhavsost. Hurra for Thise og deres udvikling af danske oste. Nu om stunder findes Vesterhavsosten i flere varianter, og du kan tage den, du ønsker. Eller erstatte med andre typer hård ost – selvfølgelig også parmesan.
- Solsikkekerner. Dem kan du erstatte med fx ristede mandler (tjek fremgangsmåden og begrundelsen her), nødder, valnødder eller pinjekerner.
- Rapsolie. Vi har den fineste økologiske rapsolie i Danmark, og den er et rigtig godt match til ramsløgene. Du kan også bruge fx vindruekerneolie, solsikkeolie eller for en kraftigere smag: Olivenolie.
- Flagesalt. Jeg havde en pose fra Læsø, og så bliver det jo ikke bedre. Du kan naturligvis udskifte med andre typer salt – vær varsom med fint salt, da 1/4 tsk fint salt giver mere salt end 1/4 tsk flagesalt.
- Citronsaft. Ja, undskyld, her hoppede den nordiske kæde af – du kan sagtens erstatte citronsaften med æblecidereddike. Eller lime for en mere eksotisk aroma. Ramsløgpesto kan godt blive lidt fad i smagen uden, men smag forsigtigt til, så du ikke giver den for meget syre.
Giv ramsløgpestoen en twist
Hvis du har lyst til at eksperimentere, kan du eventuelt tilføje fintrevet citronskal – eller chiliflager. Hvis du er i tvivl, vil jeg anbefale, at du starter med at tilsætte den ekstra smag til en lille del af portionen. Så kan du afgøre, om det var en god idé, før du mixer tilsætningen i hele glasset.
Hvad kan man ellers lave med ramsløg?
Den liste er uendelig, men jeg finder masser af inspiration hos Snilde og Danish Things.