Følg med her:
Stegt mørksej med karry og ris
Hvis du synes, der bliver for meget karrysauce, kan du bare gemme det overskydende i fryseren. Så har du hurtig karrysovs til en anden god gang. Den er også god til fx vegetariske boller i karry, kylling og andre fisk.
Karrysaucen kalder på en god krydderihylde – til gengæld er den nemmere at lave, end opskriften måske ser ud til.
Stegt mørksej – fordi det er en god fast fisk
Mørksej med karry – kan man det? Faktisk synes jeg, hvid fisk passer rigtig godt med karry, og her anbefalede min fiskehandler, at jeg valgte mørksej. Fordi jeg ville stege den.
Og lad mig lige rose min fiskehandler lidt ekstra. Han gør nemlig et rigtig solidt stykke arbejde for at lære mig at spise bæredygtig fisk, og så er han – som fagmand – god at spørge til råds. Han spørger selvfølgelig altid, hvad jeg har tænkt mig. Men når jeg så står og væver lidt og siger noget om tilbehør, tilberedningsmetode eller andre løse ideer, så elsker han at give en rundtur i fiskemontren og fortælle mig om mulighederne.
Denne gang blev det mørksej – som er i familie med torsken, bare lidt mørkere, lidt fastere og god at stege.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til karrysaucen:
- 1 løg
- 100 g gulerod
- 200 g blomkål (renset vægt – heraf evt. 50 g knoldselleri)
- 1 spsk olie
- 2 fed hvidløg
- 1 æble
- 2 tsk stødt karry (evt. mere)
- ½ tsk stødt gurkemeje
- 1 tsk stødt garam masala
- 10 g frisk ingefær
- 1,5 dl vand
- 4 dl kokosmælk (den fede)
- 1 spsk sojasauce
- 2 tsk farin (eller sukker)
- 1 spsk limesaft (smag til)
- Evt. rød karry for styrke sød mango chutney for sødme og lime for syre
Fisken:
- 500 g mørksej filet
- en smule sukker og salt
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk smør
Server med fx:
- Ris
- 1 æble (syrligt)
- ristede usaltede peanuts
- grønt drys (fx frisk koriander)
Sådan gør du:
- Karrysauce: Hak løg, gulerødder og blomkål, og steg i olien 5-10 minutter, til det tager god farve.
- Pil og hak hvidløg, udkern og hak æble. Tilsæt begge dele sammen med karry, gurkemeje, garam marsala og ingefær, og vend rundt ved lidt lavere varme et par minutter.
- Tilsæt vand, kog op, og lad det lige akkurat simre under låg i 15 minutter.
- Ris: Sæt ris over (knap 1 dl pr. person, afhænger af sulten).
- Fisk: Skær fisken ud i portionsstørrelser, og drys med lidt salt og en smule sukker (2/3 salt, 1/3 sukker). Lad den hvile 5-10 minutter, før du steger den. Det hedder gourmetsaltning og er med til at holde fisken saftig – og det gør også noget godt for smagen.
- Karrysauce: Hæld kokosmælk i gryden sammen med soja og farin. Rør rundt, til kokosmælken er helt smeltet, og blend saucen grundigt og længe (fx med en stavblender).
- Smag til med lime – plus hvad du ellers synes, den trænger til. Lidt stærkere: Karry eller rød karry. Lidt mere bid: Ingefær. Lidt mere salt: Soja eller salt. Lidt rundere: Farin, sukker eller lidt sød mango chutney.
- Fisken: Varm olien op på panden (trin 6-7 ud af 9). Læg fisken på med ydersiden ned (der er ikke skind på, men fisken er mørkest på ydersiden). Kværn lidt peber over. Skru ned til ca. 5, og steg fisken i ca. 4 minutter, til den har fin stegeskorpe. Den er stadig rå i overfladen, men nu hvid i bunden.
- Tilsæt smør på panden, og lad det bruse op. Skru op til 6-7 igen, vend så fisken, og giv den ét minut mere.
- Server – fx som her: Læg ris i midten af tallerkenen og fisken ovenpå. Hæld karrysovsen rundt om, og pynt med æbletern, ristede peanuts og evt. lidt grønt drys.
Start med gourmetsaltning
Gourmetsaltning er ikke kun for gourmeter. Ganske enkelt går det ud på at lade den fileterede fisk trække med lidt salt og sukker – 2/3 salt og 1/3 sukker. Det skal ikke skylles af, og det siger noget om, at du ikke skal bruge for meget. Bare som hvis du ville give fisken salt og så med lidt sukker blandet i.
Det er en ganske enkelt og nemt trick til at holde fisken saftig – og det gør også noget godt for smagen.
Jeg lavede retten her til aften. Dog stegte jeg i den flydende margarine, og jeg brugte ikke peanuts da vi sjældent har dem i huset og slet ikke usaltede.
Der hele smagte fint. Vi har fået ris og karrysovs til fisk engang, der var bare nogle grøntsager til retten
Vh Jane
Hej Jane, tak for at skrive! Det gør mig altid glad, at opskrifterne kan bruges også i modificerede udgaver. Ofte modificerer jeg også selv, fordi jeg heller ikke lige har det, der står i opskriften – eller har noget andet, jeg gerne vil ha’ brugt. Bliv endelig ved med det 🙂
Kh Bodil
Bare så godt med karrysovs til fisken. Vi havde ikke peanuts i huset. Jeg dampede et spidskålshoved. Der var fin harmoni i retten.
Hej Jenny,
Tak for din søde kommentar. Og ja, spidskål er da lige det rette til karry, fisk og ris. Dejligt du fandt inspiration i opskriften.
kh Bodil